Back to new school

Το παιδί πάει σε νέο σχολείο! Πώς θα το προετοιμάσεις για αυτή την αλλαγή

Αυτή η εβδομάδα είναι περίοδος προετοιμασίας. Για το παιδί σου, αλλά και για σένα. Το πρώτο κουδούνι είναι -σχεδόν- έτοιμο να χτυπήσει, μόνο που φέτος το μικρό σου θα το ακούσει σε άλλο περιβάλλον. Σε διαφορετικό σχολείο. Θες η δουλειά σου που άλλαξε βάση, η μετακόμιση που όλο το καλοκαίρι έτρεχες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πώς μπορείς, λοιπόν, να προετοιμάσεις το παιδί σου για το νέο του σχολικό περιβάλλον και να επιστρέψει στις τάξεις με χαμόγελο πλατύ;

 

 

Μήπως να του πεις την αλήθεια; Μπορεί η λαϊκή ρήση να υποστηρίζει ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, όμως, μήπως ήρθε η σειρά να είσαι εκείνη που θα του την πεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ειλικρίνεια θα βοηθήσει το παιδί σου να αντιμετωπίσει ευκολότερα οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσει τις πρώτες του ημέρες στην νέα του τάξη. Και αυτό, γιατί θα είναι προετοιμασμένο κατάλληλα.

 

Πόσο προσωρινό θα είναι αυτό το αίσθημα αλλαγής; Αν κρίνεις από την εμπειρία σου, η ερώτηση μετατρέπεται σε ρητορική. Άλλωστε, κάθε αρχή και δύσκολη. Δες το από τη δική σου οπτική γωνία, από τα βιώματα σου. Μπορεί οι πρώτες ημέρες να είναι διαφορετικές και οι αλλαγές αρκετές, όμως, μία εβδομάδα αρκεί για να αισθανθείς οικεία και να κοινωνικοποηθείς. Να κάνεις νέους φίλους, να βρείτε τα κοινά σας ενδιαφέροντα και να μοιραστείτε τα μυστικά σας. Το ίδιο θα συμβεί και στο παιδάκι σου. 

 

Δώσ’του λίγο χρόνο…. Ανάμεσα στις συμβουλές που θα του δώσεις, μην ξεχάσεις να του αναφέρεις το σημαντικότερο: ότι δεν είναι ανάγκη να τις εφαρμόσει όλες από την πρώτη ημέρα. Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του – και το χώρο του -, για να αισθανθεί σαν το σπίτι του. Έστω σαν το παλιό του σχολείο, που ήξερε μέχρι και που κρύβει τις μπάλες ο γυμναστής, για να μην της παίρνουν τα παιδιά στο διάλειμμα.

 

Μήπως να εμπλακείς και εσύ λίγο στην καθημερινότητα του; Όχι δεν θα επιστρέψεις και εσύ στα μαθητικά τα χρόνια, που δεν τα αλλάζεις με τίποτα. Θα κάνεις τις εμφανίσεις σου πριν και μετά. Για παράδειγμα, τι θα έλεγες να ξυπνάς λίγο πιο νωρίς και να ετοιμάζεις ένα θρεπτικό πρωινό για το μικρό σου, το οποίο – φυσικά – και θα καταναλώνετε μαζί; Το ξυπνάς με ένα χάδι και αμέσως το χαμόγελο γεμίζει το πρόσωπο του. Πέρα, όμως, από αυτό, μην παραλείψεις να κάνετε μία βόλτα στη διαδρομή που θα διασχίζει μέχρι να φθάσει στου σχολείου την πόρτα και το μάθημα να ξεκινήσει. Έτσι, την πρώτη ημέρα, δεν θα αισθάνεται ότι περπατάει σε έναν δρόμο που δεν γνωρίζει και προορισμό άγνωστο.

 

 

Εξήγησε του τη μαγεία του να κάνει νέους φίλους. Να γνωρίζει νέες μικρές προσωπικότητες και να περνάει μαζί τους το μεγαλύτερο – και πιο κομβικό – διάστημα της καθημερινότητας σου. Η παρέα μεγαλώνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τους συμμαθητές του από το παλιό σχολείο, αφού μπορούν είτε να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του τόσο στους καινούργιους όσο και στους πιστούς του φίλους σε ξεχωριστές ημέρες, είτε να δημιουργήσουν μαζί μία δεμένη παρέα.

 

Θα είσαι πάντα εκεί. Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι αυτό που θέλει να φτάσει στα αυτάκια του όσο τίποτα άλλο. Γιατί, λοιπόν, να μην του το πεις, αφού θα είσαι πράγματι στο πλευρό του; Διαβεβαίωσε το μικρό σου ότι σε οποιαδήποτε στιγμή έντονης αμηχανίας, θα μπορεί να σε καλέσει και εσύ να το βοηθήσεις. Αρκεί να μην το παρακάνει, και σε καλεί με το παραμικρό….

 

Μήπως να φέρεις το σχολείο στο σπίτι; Εσύ θα είσαι ο δάσκαλος και το μικρό σου ο ρόλος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο: ο μαθητής. Μπορείς να βάλεις και τους φίλους ή τα αδέρφια του στο παιχνίδι και να μετατρέψεις το δωμάτιο στην πιο διασκεδαστική τάξη. Θα χρειαστείς ένα μικρό λευκό πίνακα και μαρκαδόρους. Α, και την καλή διάθεση όλων. 

Read More

And More