Βίντεο, φωτογραφία, ρεπορτάζ, τέχνες: Τα νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι για όλα τα παιδιά 5-18 ετών

Ο Καρπός ξεκινάει μια νέα συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για αυτήν την χρονιά. Η πολυετής εμπειρία του Καρπού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων για μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών μεταφέρεται στις αίθουσες του ΙΜΚ που διαθέτουν επαγγελματικό, τεχνικό εξοπλισμό δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματιστούν και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες σε διαφορετικά κομμάτια της κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές κάθε ηλικίας, να δημιουργήσουν διασκεδάζοντας σε ένα χώρο με μακρά κινηματογραφική παράδοση.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στο ΙΜΚ


ΒΙΝΤΕΟ
GREEN SCREEN / Ηλικίες: 9-17
Χρησιμοποιώντας την ειδική επιφάνεια 3 μέτρων του green screen που διαθέτει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα παιδιά εξασκούνται στην δημιουργία μικρών ιστοριών που εισάγουν το φανταστικό στοιχείο, ή στήνουν το δικό τους Δελτίο Ειδήσεων μαθαίνοντας πώς να αξιοποιούν μία δημοφιλή τεχνική του κινηματογράφου, στην οποία συνδυάζουν διαφορετικά φόντα με την θεατρική κίνηση των χαρακτήρων, την προβολή εικόνων και το δικό τους λόγο.

ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ / Ηλικίες 8-15
Μπορούμε να πούμε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος με 12 φωτογραφίες και λεζάντες; Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, θα αναπτύξουν την δική τους εκδοχή μιας ιστορίας. Μαθαίνουν βασικές αρχές αφήγησης, εξοικειώνονται με το ρόλο του σκηνοθέτη, του φωτογράφου, του βοηθού σκηνοθέτη και του σκηνογράφου, γράφουν διαλόγους και παίζουν τους ρόλους. Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται σε οθόνη και όλη η τάξη μαζί αποφασίζει για τους διαλόγους. Τα παιδιά μπορούν, σε επόμενη συνάντηση, να μετατρέψουν σε βίντεο και να επενδύσουν ηχητικά την φωτοϊστορία τους μαθαίνοντας τεχνικές ηχογράφησης και ψηφιακής επεξεργασίας ήχου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Ηλικίες: 10-17
Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποια η σχέση του με το ντοκιμαντέρ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο και γιατί; Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα, παίρνουν εκ περιτροπής όλους τους ρόλους του συνεργείου και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί́ δημοσιογράφοι!

PIXILATION (Animation) / Ηλικίες: 10-17
Το pixilation είναι ένα είδος stop motion animation στο οποίο οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν το ρόλο των κινούμενων αντικειμένων, μαθαίνουν την σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους. Έτσι οι μαθητές εισάγονται στο χώρο του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΟΥ / Ηλικίες: 5-17
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων φωτογραφίας οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την τέχνη του πορτρέτου. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, θα μάθουν για τις επιλογές στην τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός και θα εξετάσουν τεχνικές και τρόπους φωτογράφισης προσώπων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τη γλώσσα του σώματος και την ταυτότητα του φωτογραφιζόμενου/ης.

ΝΤΥΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΗΧΟ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ / Ηλικίες: 5-17
Μέσα από αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών και με τη βοήθεια επαγγελματικού αλλά εύχρηστου εξοπλισμού οι μαθητές θα μάθουν πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία μέσα από τους ήχους της, πώς χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα και πώς συνδέουμε εικόνα και ηχητικά εφέ. Αυτές τις σημαντικές πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης θα επεξεργαστούμε με στόχο να δημιουργήσουμε, κάθε φορά, μία διαφορετική, πρωτότυπη ηχητική επένδυση.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ
Τα εργαστήρια σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εκπαιδεύτριες του Καρπού (Μαρία Λεωνίδα, Μαριλένα Γρίσπου και Μυρτώ Κόκκινου-Γεωργοπούλου) με επαγγελματική εμπειρία στη Σκηνοθεσία, την Παραγωγή και την Φωτογραφία.

Μαρία Λεωνίδα
Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια του Καρπού. Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.

Μαριλένα Γρίσπου
Η Μαριλένα Γρίσπου είναι φωτογράφος. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (2011), στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας “Leica Academy”, στην Αθήνα (2013-2015). Συνεργάζεται ως εμψυχώτρια του Καρπού, ως δασκάλα φωτογραφίας σε ανήλικους πρόσφυγες σε συνεργασία με το Danish Refugee Council, καθώς και σε δράσεις με βασικά εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση, σε διάφορα σχολεία στην Ελλάδα. Πέρα από την ενασχόληση της με προσωπικά φωτογραφικά πρότζεκτ που αφορούν κοινωνικά θέματα και μειονότητες, έχει εργασιακή εμπειρία στην επεξεργασία ψηφιακής εικόνας, στις ψηφιακές και μουσειακές εκτυπώσεις, καθώς και στο κομμάτι των Motion Graphics & Post Production.

Μυρτώ Κοκκίνου – Γεωργοπούλου
Εργάζεται ως βοηθός εργαστηρίων και σεμιναρίων για τον Καρπό. Είναι δημιουργός και μοντέρ βίντεο με εμπειρία ως βοηθός σκηνοθέτη και σκριπτ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και ως βοηθός σκηνογράφου για το θέατρο. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Karlova της Πράγας και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Κινηματογράφου του Arts University Bournemouth. Εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία πάνω στην έννοια της ετεροτοπίας στα έργα του Θ. Τριαρίδη, ενώ εστίασε την διπλωματική της εργασία στο “ανοίκειο”, την “ανοικείωση” και το female gaze στον κινηματογράφο. Ασχολείται επίσης με τη μουσική.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Η συνεργασία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας στις άρτια τεχνικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με παράδοση στις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσα στο σχολικό ωράριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 09.00-13.00. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε αυτή την φόρμα.
Το κόστος των σχολικών εργαστηρίων είναι 6 ευρώ ανά μαθητή για κάθε εργαστηριακή συνάντηση διάρκειας 2 διδ. ωρών (90 λεπτών). Ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο οι 18 μαθητές παιδιά (σε περίπτωση λιγότερων παιδιών καλύπτεται το κόστος των 18).

Για οποιαδήποτε πληροφορία:
Email: kkworkshops2022@gmail.com
Τηλ: 2130435978, 6949404003

 

Read More

And More