Βόλτα στο μουσείο: Tips για μια ευχάριστη και διδακτική εμπειρία

Μπορεί ο χειμώνας να δείχνει τα δόντια του σε κάθε ευκαιρία και τα συναχάκια να μην λένε να… οπισθοχωρήσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κλειστείτε στο σπίτι οικογενειακώς και να πέσετε σε χειμερία νάρκη! Γι’ αυτό, λοιπόν, οι κατά καιρούς εξορμήσεις που θέλεις να οργανώσεις με τα παιδιά δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι την άνοιξη! Και ενώ οι ημέρες μέχρι τη στιγμή που θα είστε σε θέση να ξεχυθείτε σε πάρκα, παιδικές χαρές, παραλίες και γήπεδα μοιάζουν κάπως μακρινές, ωστόσο μην ξεχνάς πως δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι ευκαιρίες για παιχνίδι και εξωτερικές δραστηριότητες! Ένα από τα σημαντικότερα και πιο εκπαιδευτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε παρέα είναι η επίσκεψη σε μουσείο!

Είναι πολύ πιθανό τα μουσεία να μην περνούν από το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι πού μπορείς να πας με το παιδί σου για να περάσετε ποιοτικό χρόνο, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Ίσως γιατί σου φαίνεται… βουνό η επίσκεψη σε ένα χώρο που μπορεί να μην κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του μικρού σκανδαλιάρη! Κι όμως, η περιήγηση σε εκθέσεις και δράσεις με παιδαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο παιδί και τον εαυτό σου! Διότι, παρακολουθώντας μια πολιτιστική και καλλιτεχνική δράση αυξάνονται οι προσλαμβάνουσες και η δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα διδάσκονται πολύτιμα μαθήματα που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν. Με λίγα λόγια, οι Τέχνες και τα έργα της “πλάθουν” χαρακτήρες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες!

Και αν ακόμα αναρωτιέσαι πώς θα γίνει μια τέτοια επίσκεψη εύκολη… υπόθεση, ορίστε μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις!

Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Εκείνο που χρειάζεται αρχικά είναι να… εμπνεύσεις το παιδί σχετικά με την έκθεση ή το δρώμενο που θα παρακολουθήσετε! Μπορείς να προμηθευτείς από το μουσείο το πρόγραμμα της έκθεσης που απευθύνεται σε παιδιά, για να του εξάψεις τη φαντασία πριν ακόμα την επισκεφτείτε! Έτσι θα κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο χώρο του μουσείου.

Μην περιμένεις να δείτε τα πάντα
Φυσικά, για ένα παιδί που συνεχώς αποσπάται η προσοχή του από τις διαφορετικές παραστάσεις που συναντά γύρω του, δεν υπάρχει απαίτηση να μείνει προσηλωμένο στα εκθέματα του μουσείου! Επομένως, να είσαι προετοιμασμένη ότι μπορεί να μην παρακολουθήσετε όλη την έκθεση ή το δρώμενο για το οποίο έχετε πάει.

Πηγαίνετε νωρίς
Προσπάθησε να αποφύγεις τις ώρες αιχμής, που ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται μουσεία, όπως απογεύματα και Σαββατοκύριακα. Αν “πέσετε” σε πολύ κόσμο θα δυσκολευτείτε να κινηθείτε με άνεση και το παιδί θα κουραστεί γρήγορα.

Φέρε μαζί σου σνακ ή επισκεφτείτε το cafe του μουσείου

Μια βόλτα στο μουσείο μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα και αυτό να κουράσει το μικρό σου. Όμως, αν φροντίσεις να έχεις μαζί σου μικρά σνακ (αν επιτρέπεται εντός του χώρου) ή αν κάνετε ένα διάλειμμα για να τσιμπήσετε κάτι στο εσωτερικό cafe, τότε το παιδί θα γεμίσει ενέργεια και θα μπορέσει να συνεχίσει τη βόλτα του!

Πήγαινε προετοιμασμένη
Πάρε μαζί σου μερικά παιχνίδια! Υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσουν οι… γκρίνιες και το παιδί να θέλει οπωσδήποτε να παίξει με κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια μπορεί να το ηρεμήσει και να αυξήσει το ενδιαφέρον του ξανά.

Read More

And More