Βραδινός ύπνος μωρού: Είναι μια… ουτοπία; Νέα έρευνα δίνει απαντήσεις

Αν, ως μητέρα ενός νεογέννητου μωρού, περιμένεις πώς και πώς να συμπληρώσει το μικρό σου το πρώτο έτος της ζωής του για να ξεκινήσει να κοιμάται… οχτάωρα, τότε μάλλον θα σε απογοητεύσω. Αν, από την άλλη, είσαι μητέρα ενός μωρού που έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο του και συνεχίζει να μην κοιμάται συνεχόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας, τότε θα ανακουφιστείς με τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Βλέπεις, όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη από τον Καναδά, μόνο το 57% των μωρών ηλικίας ενός έτους μπορεί να κοιμάται συνεχόμενα οκτώ ώρες το βράδυ. Μάλιστα, η έρευνα προχώρησε την μελέτη και σε ένα δεύτερο πεδίο, δείχνοντας πως η διάθεση της μητέρας δεν εξαρτάται από τον βραδινό ύπνο του μωρού και πως η συνολική ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, δηλαδή και κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι πιο σημαντική από τις οκτώ ώρες βραδινού ύπνου.

“Εάν υπήρχε μόνο ένα πράγμα που θα μπορούσα να πως στους γονείς είναι να μην ανησυχούν αν το βρέφος δεν κοιμάται όλο το βράδυ στους έξι μήνες ζωής του” λέει η επικεφαλής της έρευνας Marie-Hélène Pennestri και ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου McGill και συνεχίζει: “Ο συνεχόμενος ύπνος κατά την διάρκεια της βραδιάς για τα μωρά μεταξύ έξι και 12 μηνών, θεωρείται χρυσός κανόνας στα βιομηχανοποιημένα κράτη της Δύσης και η συμπεριφορική εκπαίδευση ύπνου (όπως το ελεγχόμενο κλάμα) είναι δημοφιλές μεταξύ γονέων και επαγγελματιών”.

Η έρευνα μελέτησε εκθέσεις των γονέων 388 βρεφών έως έξι μηνών και έπειτα εξέτασαν τις απαντήσεις των 360 από εκείνους όταν τα μωρά έφτασαν στο πρώτο έτος. “Στους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των μαμάδων, 38% των κανονικά αναπτυσσόμενων μωρών δεν κοιμόταν ακόμα ούτε έξι συνεχόμενες ώρες το βράδυ, ενώ το 57% δεν κοιμόταν οκτώ ώρες. Στους 12 μήνες, το 28% των βρεφών δεν κοιμόταν έξι ώρες συνεχόμενα και το 43% δεν έμενε κοιμισμένο οκτώ ώρες”.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας “έσβησαν” κάθε πιθανή εικασία γύρω από την σύνδεση του οκτάωρου βραδινού ύπνου με τα αναπτυξιακά προβλήματα: “Στο δείγμα που χρησιμοποιήθηκε με μωρά τυπικής ανάπτυξης, δεν καταφέραμε να βρούμε οποιαδήποτε σημαντική σύνδεση ανάμεσα στον συνεχόμενο βραδινό ύπνο για παιδιά έξι και 12 μηνών με διαφοροποιήσεις στην νοητική ή ψυχοκινητικής ανάπτυξης” επισημαίνουν οι ερευνητές.

Read More

And More