Υγιεινή διατροφή: Τέσσερις τρόποι για να βοηθήσεις το μικρό σου να τρέφεται σωστά

Παιδιά που τρώνε φρούτα; Λαχανικά; Ψάρια;; Ε, όχι, αυτό είναι ανήκουστο! Εάν είσαι μαμά (που προφανώς είσαι για να διαβάζεις αυτή εδώ τη στήλη!) ξέρεις από πρώτο χέρι πως τα παιδιά που δέχονται έστω και να δοκιμάσουν μπρόκολο και κουνουπίδι, πόσο μάλλον να βάλουν στην καθημερινή διατροφή τους τα πορτοκάλια και τις τσιπούρες, είναι -αν όχι αποκύημα της φαντασίας μας- τουλάχιστον σπάνιο φαινόμενο! Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται από αρκετά μικρή ηλικία και είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο μοτίβο, αφού τόσο η σωστή ανάπτυξη, όσο και η πνευματική υγεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό τους! Τι γίνεται, όμως, όταν η προσπάθειά σου να τα ταΐσεις υγιεινά και να τους ετοιμάσεις γεύματα με υψηλή διατροφική αξία εξελίσσεται σε… εμφύλιο πόλεμο;

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα σπίτια αντιμετωπίζουν αργά ή γρήγορα αυτό το “Γολγοθά”, αφού δύσκολα μπορείς να πείσεις ένα πεντάχρονο παιδί πως τα τυρογαριδάκια, τα μπισκότα και οι καραμέλες βουτύρου δεν είναι φαγητό! Ακόμη πιο δύσκολο είναι μάλλον να τους εξηγήσεις πως τα κολοκυθάκια είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και Α, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου ή ότι το σπανάκι είναι γεμάτο βιταμίνες A,B και C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Παρ’ όλα αυτά, όσο απίθανο κι αν είναι να επεξεργαστεί το παιδικό μυαλό τέτοιου είδους πληροφορίες, αυτή είναι η πραγματικότητα και για αυτό το λόγο είναι τόσο απαραίτητο τα παιδιά να περιλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους οτιδήποτε από τα παραπάνω!

Και για να τα καταφέρεις σε αυτό το… δύσβατο μονοπάτι, παρακάτω σου συγκέντρωσα μερικούς τρόπους που ίσως σε διευκολύνουν! Να θυμάσαι ότι είμαστε μαζί σου!

 

⇒ “Απαγόρευσε” τη λέξη… γλυκά
Το καλύτερο θα ήταν προφανώς να απαγορεύσεις τα γλυκά, αλλά ταυτόχρονα είναι ακατόρθωτο και σε ορισμένο περιπτώσεις… άκαρδο! Ωστόσο, μιας και η επεξεργασμένη ζάχαρη που προστίθεται στα γλυκά, τα ζαχαρωτά και τις καραμέλες του εμπορίου συνοδεύεται από χημικές ουσίες και συντηρητικά που μόνο ωφέλιμα δεν είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό, η επαφή των παιδιών τουλάχιστον με τη λέξη “γλυκά” θα πρέπει να είναι περιορισμένη! Με αυτό τον τρόπο, δεν θα παρουσιάζεις συνεχώς μπροστά τους την πρόκληση και δεν θα τους παρέχεις το έναυσμα που πάντα καταλήγει σε παρακάλια, κλάματα και τεράστια απογοήτευση αν τους αρνηθείς το γλυκάκι τους! Βάλε, λοιπόν, τα “γλυκά” στη μαύρη λίστα του καθημερινού λεξιλόγιού σας!

 

⇒ Μην υπερπροσπαθείς γιατί σίγουρα θα χάσεις
Όπως με οτιδήποτε άλλο αφορά τα παιδιά, όταν τους επισημαίνεις κάτι διαρκώς και επιμένεις πως πρέπει να γίνει, εκείνα αντιδρούν με μαθηματική ακρίβεια εντελώς αντίθετα με ό,τι τους λες. “Μην βγάζεις τις κάλτσες σου” λες εσύ και ξαφνικά ένα ζευγάρι καλτσάκια πετάγεται στον αέρα και δύο λιλιπούτεια πατουσάκια πατάνε γυμνά στο παγωμένο πλακάκι! Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της διατροφής τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μην προσπαθείς να τους επιβάλεις κάτι, ακόμη κι αν είναι το σωστό, αλλά να τους εξηγείς με ηρεμία για ποιο λόγο είναι καλό να αποκτήσει αυτή τη συνήθεια και να αποβάλει την άλλη.

 

⇒ Χρησιμοποίησε την τέχνη του… καμουφλάζ
Όταν όλα πάνε στραβά και κανένα πλάνο σου δεν έχει ευδοκιμήσει, τότε ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να καταφέρεις να παρέχεις στα παιδιά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που τους είναι απαραίτητα, είναι να στρατολογήσεις την εφευρετικότητά σου! Καμουφλάροντας τα φρούτα και τα λαχανικά σε φαγητά και ροφήματα που τα παιδιά αγαπούν, θα καταφέρεις να περάσεις στα μικρά όλα τα στοιχεία που έχουν ανάγκη και μάλιστα να μην το καταλάβουν! Τριμμένο μπρόκολο και καρότο σε μια σάλτσα με κιμά, λιωμένο παντζάρι σε ένα κέικ σοκολάτας, σπανάκι και αβοκάντο σε ένα smoothie με γεύση μπανάνα και μέλι είναι μονάχα μερικές από τις ποικίλες επιλογές που έχεις, φτάνει να βάλεις τη φαντασία σου σε λειτουργία!

 

⇒ Μην υποτιμάς τα ζυμαρικά
Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου στην κουζίνα. Εκείνο, όμως, που συχνά ξεχνάς είναι πως τα ζυμαρικά είναι μία πάρα πολύ θρεπτική τροφή, που δεν χρειάζεται να τους στερείς, αλλά αντιθέτως μπορείς να βασίσεις επάνω της τόσες ωφέλιμες συνταγές! Βρες, λοιπόν, τρόπους να συνδυάσεις τα αγαπημένα τους μακαρόνια με τόσα ακόμη θρεπτικά υλικά, από όλη την γκάμα της διατροφικής πυραμίδας!

Read More

And More