Παιδιατρική απόβαση στις Οινούσσες: Γιατί η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα όλων των παιδιών!

Τα παιδιά – ανεξαιρέτως της περιοχής που γεννήθηκαν ή ζουν – πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στην υγεία. Είτε μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας, είτε για το πιο μικρό χωρίο στην παραμεθόριο. Με αυτο το όραμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, 8,9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, κλιμάκιο παιδιάτρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μετέβει στο ακριτικό νησί των Οινουσσών για να εξετάσει και να φροντίσει τα παιδιά, που είναι εγκατεστημένα εκεί. Πιο συγκεκριμένα, τις μέρες εκείνες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παιδίατρος, Κώστας Νταλούκας, ο Παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης και η Παιδοκαρδιολόγος Λητώ Μαντάγου, εκπροσωπώντας τους 3.500 ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους, αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες, μεταφέροντας μάλιστα και φορητό καρδιολογικό μηχάνημα.

Από αριστερά προς τα δεξιά: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Χαλικια, ο Δήμαρχος Γ. Δανιηλ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Νταλούκας, η Παιδοκαρδιολογος Λ. Μανταγου, ο Παιδιατρος του Tlife Σ.Μαζάνης και η νοσηλεύτρια κα Ελένη Γιάκαλη.

 

Τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γεώργιος Δανιήλ και αμέσως σήκωσαν τα μανίκια και έπεσαν στην δουλειά. Εξέτασαν 61 παιδιά, ηλικίας από 11 μηνών έως και 17 ετών, κάνοντάς σε καθένα από αυτά τα παρακάτω: έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο που περιελάμβανε καρδιογράφημα και triplex, έλεγχο ακουστικής οξύτητας με κινητό μηχάνημα, μυοσκελετικό έλεγχο για σκολίωση, μέτρηση βάρους, ύψους και δείκτη μάζας σώματος για παχυσαρκία, έλεγχο στοματικής κοιλότητας για τερηδόνα και διάφορες ορθοδοντικές ανωμαλίες, έλεγχο γεννητικών οργάνων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο εμβολιαστικής κατάστασης, εμβολιασμούς. Τέλος οι ειδικοί έδωσαν και πολύτιμες οδηγίες για σωστή διατροφή και οτιδήποτε άλλο προέκυπτε από τις διάφορες ανάγκες των παιδικών, ενώ την ίδια στιγμή χορήγησαν το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή που ζητάνε τα σχολεία και ιατρική βεβαίωση για όλες τις σχολικές δραστηριότητες.

Προσέχουμε τα παιδιά των ακριτικών νησιών μας: οι παιδίατροι Κ. Νταλούκας και Σ. Μαζάνης

 

Ποια ήταν η εναλλακτική των παιδιών και φυσικά των γονιών τους σε περίπτωση που δεν γινόταν αυτή η πρωτοβουλία; Οι οικογένειες θα ήταν αναγκασμένες να ταξιδέψουν μέχρι την Χίο ή την Αθήνα, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε χρόνο και ταλαιπωρία. Η εθελοντική αυτή προσφορά της ομοσπονδίας αγκαλιάστηκε τόσο από τον δήμαρχο όσο και από όλους τους μόνιμους κατοίκους των Οινουσσών για αυτό και έπειτα από αυτή την ζεστή φιλοξενία, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδίας και του δήμου για περαιτέρω δράσεις όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη και φροντίδα των παιδιών του ακριτικού νησιού.

Επί το έργο: ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας παιδιάτρων Κ. Νταλούκας, η παιδοκαρδιολόγος Λ. Μαντάγου και ο παιδίατρος του Tlife Δρ Σ. Μαζάνης.

 

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία των ιδιωτών παιδιάτρων, αναγνωρίζοντας πως τα παιδιά στις Οινούσσες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες για να ελεγχθούν προληπτικά, αφού το νησί στερείται εξειδικευμένων γιατρών αλλά και προσωπικού, αποφάσισε να «υιοθετήσει» υγειονομικά τις Οινούσσες και να παρέχει συνεχή παιδιατρική κάλυψη τόσο με τηλεϊατρική όσο και με φυσική παρουσία τουλάχιστον 1 με 2 φορές ετησίως. Ο σκοπός τους είναι να ελέγχονται όλα αυτά τα παιδιά σωστά και τακτικά, προκειμένου να μην ξεφύγει κανένα πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί σε ένα τέτοιο προληπτικό έλεγχο. Και όπως δηλώνουν οι παιδίατροι της ομοσπονδίας: «πρόκειται για ένα πρόγραμμα αγάπης, ευθύνης και στήριξης της ακριτικής νησιωτικής οικογένειας, για την οποία είμαστε ευγνώμονες στο μέγιστο βαθμό».

Read More

And More