Πάργα: Η “πριγκίπισσα” της Ηπείρου που φέτος φλερτάρει με τις καλοκαιρινές σου διακοπές

Είναι αυτή η εποχή που κανονίζεις τις διακοπές σου. Πότε θα πας, με ποιους, πόσες ημέρες και φυσικά πού. Εξάλλου, η χώρα μας διαθέτει πληθώρα επιλογών που αγαπάς και ομορφαίνουν τις μέρες χαλάρωσης σου. Φέτος, οι δικές μου διακοπές δεν ξεκίνησαν σε κάποιο νησί, αλλά σε ένα μέρος που έχει τη δική του αύρα, ξεκουράζει την αισθητική σου, σε χαλαρώνει και δίνει στο καλοκαίρι σου αυτό το “κάτι” που θες. Ναι, αν δεν το κατάλαβες από τη φωτογραφία, πριν από λίγες μέρες πήγα το πρώτο μου ταξίδι για το φετινή χρόνια, στην Πάργα, την πριγκίπισσα της Ηπείρου.

Χτισμένη αμφιθεατρικά και με πολύ χρώμα, η Πάργα είναι αυτή η παραθαλάσσια κωμόπολη που θες να επισκεφτείς κάθε χρόνο. Μία πόλη που συνδυάζει με ιδιαίτερη μαεστρία βουνό και θάλασσα, παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία, πολιτισμό και διασκέδαση, ιστορία και μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι περί τα μέσα της δεκαετίας του ’60, Γάλλοι τουρίστες κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Club Mediterranee, ερωτεύονται την πόλη και τους ανθρώπους τους και διαδίδουν τη φήμη της πόλης σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Τα χρόνια περνούν, η πόλη προσαρμόζεται στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής και οι τουρίστες ολοένα και αυξάνονται. Τα καταλύματα αρχίζουν να γίνονται πολλά και η ζήτηση ακόμα μεγαλύτερη. Και όχι τυχαία…

Πάργα από την αρχή
Πριν καν προλάβεις να περπατήσεις στην “καρδιά” της πόλης, βρίσκεσαι μπροστά σε έναν υδάτινο παράδεισο. Η Λίμνη Καλοδίκη, αυτή την εποχή είναι γεμάτη από νούφαρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο με μπλε και πράσινες αποχρώσεις που θυμίζει περισσότερο πίνακα ζωγραφικής παρά μία απλή λίμνη. Στο τελευταίο, συμβάλλουν και οι πάπιες που δεν πετούν μακριά από την επιφάνεια της. 

 

Και κάπως έτσι έφτασες στην πόλη! 
Είτε βρεθείς στην αρχή, είτε στο τέλος της Πάργας υπάρχει ένα πράγμα που δεν γίνεται να ξεφύγει από τα, γεμάτα όρεξη για εξερεύνηση, μάτια σου. Το Κάστρο. Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς και πλήρως οχυρωμένο για κάθε αντίπαλο που ήθελε να το καταστρέψει, προκειμένου να λεηλατήσει την πόλη και τα υπάρχοντα των κατοίκων της. Για την ιστορία, το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο. Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί. Σήμερα, το κάστρο αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Πάργας. Το μέρος που χρειάζεται να επισκεφτείς, αν θες να περιηγηθείς στην ιστορία που εσωκλείεται ανάμεσα στις πόρτες του και να απολαύσεις πανοραμικά την πόλη. Σε όλη της την έκταση. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Από την γνωστή παραλία Βάλτος μέχρι το λιμάνι με τα γραφικά μαγαζιά εστίασης και τον κοσμοπολίτικο πεζόδρομο της πόλης. 

Κατεβαίνεις από το ξακουστό κάστρο, περπατάς στα σοκάκια της παλιάς πόλης και αμέσως νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο αγαπημένο σου νησί και σε καμία περίπτωση σε μία πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μαγαζιά με ευφάνταστα σουβενίρ, δρομάκια που επιτρέπουν και επιζητούν το περπάτημα, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και ντόπιοι πρόθυμοι να σου λύσουν κάθε απορία σε περιμένουν.  

Όσο περιπλανιέσαι και θαυμάζεις την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών της πόλης, μπορείς – και πρέπει – να κάνεις μία στάση στο Paragaea. Στον Ναό του καλού λαδιού. Στο σπίτι των ελιών της περιοχής, οι οποίες φημίζονται για το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγουν. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, το οποίο λειτουργεί και ως Μουσείο Λαδιού. Πλήρως εναρμονισμένο με την παράδοση και προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές, ο Ηλίας Λιάκρης και η Κασσιανή Κωστήρα, υπεύθυνοι του χώρου, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ένα ιστορικό και γαστρονομικό ταξίδι. Ιδανικό για μικρούς και μεγάλους, το συγκεκριμένο Μουσείο σε φέρνει κοντά στην διαδικασία παρασκευής του ελαιόλαδου και σε γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν γευσιγνωσία πιάτων με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο και wine tasting αντιπροσωπευτικών κρασιών από όλη την Ελλάδα. 

Και το γευστικό ταξίδι του ουρανίσκου σου μόλις ξεκίνησε! Και – πίστεψε με – θα είναι πιο απολαυστικό από ό,τι περιμένεις. Στην Πάργα θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Από παραδοσιακές ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά ημέρας, τοπικά εδέσματα και γαστρονομικές λιχουδιές, σε εστιατόρια με ιταλικές γεύσεις που τόσο ταιριάζουν στον βενετσιάνικο αέρα της πόλης, μέχρι εστιατόρια γκουρμέ ενδιαφέροντος. Ναι, στην Πάργα θα φας καλά και θα εξυπηρετηθείς από τους ανθρώπους της ακόμα καλύτερα. Μην παραλείψεις να περάσεις από το Med, ένα φινετσάτο εστιατόριο αντάξιο των υψηλών σου απαιτήσεων με εξαιρετική κουζίνα και πανοραμική θέα όλης της πόλης και να απολαύσεις το ποτό σου στο ερωτικό “Καρτ – Ποστάλ” υπό το φως του φεγγαριού και τις μελωδίες μίας μπάντας που θα λατρέψεις.

Πού θα κάνεις μπάνιο
Γιατί, καλοκαίρι είναι και, όπως έχεις καταλάβει τις προηγούμενες ημέρες, οι θερμοκρασίες προβλέπονται ιδιαίτερα ανεβασμένες. Κρυονέρι, Βάλτος (Γαλάζια Σημαία), Σπαρτίλα, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, Άι – Γιαννάκης και βέβαια Αμμουδιά και Λούτσα – Βράχος περιμένουν να σε υποδεχτούν στα νερά τους. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η παραλία της Λούτσας φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της και αυτή την εξωτική αίσθηση που σου αφήνει η επίσκεψη της. Μην χάσεις την ευκαιρία να νοικιάσεις ένα μικρό σκάφος και να απολαύσεις περιμετρικά τα τιρκουάζ νερά που κρύβουν οι παραλίες της Πάργας. Βουτιά στο καλοκαίρι!

Και βόλτες γύρω – γύρω
Ναι, η Πάργα είναι μία πόλη που θες να χορτάσεις σε όλο της το “είναι”. Έχει, όμως, ένα ακόμα γεωγραφικό πλεονέκτημα. Βρίσκεται κοντά σε μέρη με πλούσια ιστορία και υποσχέσεις ότι θα περάσεις καλά άμα τα επισκεφτείς. 

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον Ποταμό Αχέροντα. Θα λατρέψεις το τοπίο και τη μαγεία της φύσης. Στο εγγυώμαι. Τα κρύα του νερά είναι ιδανικά για περπάτημα εντός του ποταμού, ενώ αν επιλέξεις να κάνεις ράφτινγκ στα ήρεμα – αυτή την εποχή – νερά του ποταμού, θα έχεις μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πολύ καιρό. Θα γελάσεις και θα γυμναστείς – ναι, θα τραβάς κουπί και εσύ – με όλη σου την καρδιά. Όπως εγώ! Και αν δεν θες ράφτιγνκ, τι θα έλεγες για ιππασία και zip line; 

Και μόλις τελειώσεις τα extreme – sports, επιβιβάσου στη βάρκα και ετοιμάσου για μία ήρεμη – αλλά τόσο απολαυστική – βαρκάδα στις εκβολές του ποταμού στην Αμμουδιά με έναν θρυλικό βαρκάρη και φυσικά απολαυστικό φαγητό – σε προσιτές τιμές, παρακαλώ – στον “Πατέρα”. 

Πριν επιστρέψεις στην πόλη της Πάργας, κάνε μία στάση στο ξακουστό “Νεκρομαντείο του Αχέροντα” – που το καλοκαίρι επισκέπτονται περισσότερα από 35,000 άτομα ημερησίως – και να περιηγηθείς σε έναν απόλυτα οργανωμένο και καθαρό αρχαιολογικό χώρο. Αν πας σε μέρα ζεστή, φόρα καπέλο και αντηλιακό. Η ξενάγηση από τον πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα” και λάτρη του πολιτισμού, Σπύρο Ράπτη, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να ταξιδέψεις στον τόπο των διασωθέντων μνημείων. 

Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά!
Πάντα, με συγκινούν οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και φροντίζουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Να είναι όλα στην εντέλεια, γιατί μόνο έτσι αισθάνονται τέλεια. Σε αυτούς συγκαταλέγεται, αδιαμφισβήτητα, ο δήμαρχος της Πάργας, κύριος Νίκος Ζαχαριάς. Πρώτο του μέλημα η καθαριότητα. Στόχος του η πόλη να είναι καθαρή κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, αυτή είναι η μισή αρχοντιά. Και μόνο τέτοια αρχοντιά ταιριάζει στην ιστορία και τους κατοίκους της πόλης. Πράγματι, η Πάργα είναι από τις πόλεις που απολαμβάνεις. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει – και προχωρά προς αύξηση – των χώρων στάθμευσης, αφού, και ο ίδιος αναγνωρίζει την ανάγκη όλων μας, όταν πάμε διακοπές να είμαστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητο μας θα είναι ασφαλές και όσο πιο κοντά μας γίνεται.

Με το βλέμμα στο μέλλον!
Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Και αυτό δεν είναι ένα ακόμα κλισέ. Επόμενος στόχος του να μονοδρομήσει τον κεντρικό δρόμο και να φροντίσει τα πεζοδρόμια της πόλης, προκειμένου να απολαμβάνεις τη βόλτα σου στο λιμάνι. Για το τελευταίο, το επόμενο βήμα “κρύβεται” στην αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση του. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι η Πάργα έχει την αύρα και την ομορφιά ενός νησιού. Τέλος, το όραμα του Δημάρχου, που αφουγκράζεται εξαιρετικά τις ανάγκες των κατοίκων, περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός υδατοδρομίου, προκειμένου να προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες υψηλού badget.

Τι λες, λοιπόν; Πάμε Πάργα;