Πίσω Στα Θρανία: Πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για την επιστροφή στο σχολείο

«Καλό Μήνα» είπαμε; Δεν είπαμε. Για αυτό, σου εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου «Καλό Φθινόπωρο» και καλή επιστροφή στα θρανία, τα εργασιακά, αλλά και τα… σχολικά. Εσύ μπορεί να περιοριστείς στο πρώτο, όμως, τα παιδί σου είναι έτοιμο να ξαναδεί τους φίλους του ή να κάνει και καινούργιους εντός του σχολικού χώρου.

Άλλωστε, σε λιγότερο από 10 ημέρες, το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει και, μετά τον Αγιασμό, κάθε κατεργάρης θα οδηγηθεί στο… θρανίο του. Βέβαια, η ιδέα της επιστροφής μετά από διακοπές δεν είναι τόσο ευχάριστη για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι, πιθανότατα θα προτιμούσαν να κάνουν τις βουτιές τους παρά να ξεκινήσουν το διάβασμα.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να προετοιμάσεις το παιδί σου για την επιστροφή στο σχολείο;

#1 Δείξε του πως θα είναι το πρόγραμμα του
Είτε πάει στο σχολείο για πρώτη φορά, είτε βρίσκεται ήδη στο Γυμνάσιο, το παιδί σου θα αναγκαστεί να αλλάξει κατά πολύ το καθημερινό του πρόγραμμα, με την καλοκαιρινή ανεμελιά να δίνει τη θέση της στην οργάνωση. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να του δείξεις τι ώρα θα ξυπνάει, αλλά και πότε θα σταματάει το διάβασμα για λίγη ξεκούραση.

#2 Αγόρασε του ένα βιβλίο
Δεν είναι ανάγκη να είναι σχολικό. Νουβέλες, μυθιστορήματα, comics και ό,τι άλλο είσαι σε θέση να φανταστείς, μπορείς να το βρεις στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ή ακόμα και στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο. Δε θέλω να ξεχνάς ότι η καλύτερη προσαρμογή είναι η ομαλή.

#3 Εστίασε στα θετικά
που κρύβει η επιστροφή στο σχολείο. Πέρα από διάβασμα, σχολείο σημαίνει κοινωνικοποίηση, ευχάριστα διαλείμματα, νέες δραστηριότητες, νέους φίλους και ακόμα περισσότερους χρόνους με τους παλαιότερους.

#4 Πήγαινε στο σχολείο πριν τον Αγιασμό
Ποιος είπε ότι το παιδί σου πρέπει να πάει στις 11 Σεπτεμβρίου; Φυσικά, δε σου λέω να κατασκηνώσετε έξω από την πόρτα του σχολείου, όμως, μπορείς, για παράδειγμα, την ημέρα, που θα πας να παραδώσεις τα απαραίτητα έγγραφα στους δασκάλους του, να κρατάς από το χέρι και του παιδί σου, προκειμένου και το ίδιο να αισθανθεί ξανά οικεία με το χώρο.

#5 Κάν ’το να αισθανθεί ασφάλεια
Βεβαίωσε το πως οτιδήποτε και να συμβεί, εσύ, θα είσαι πάντα εκεί να το βοηθήσεις και να του δώσεις λύση στο πρόβλημα του.

#6 Πρότεινε του να βγει με τους φίλους του
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, το να του προτείνεις είτε να πάει μία βόλτα με τους φίλους του ή είτε να τους καλέσεις στο σπίτι είναι η πιο σοφή κίνηση που μπορείς να κάνεις, προκειμένου η μετάβαση στη σχολική ζωή να είναι πιο ομαλή από ποτέ.

#7 Βρείτε μαζί τις εξωσχολικές δραστηριότητες
Το καλύτερο που φέρνει ο Σεπτέμβριος είναι οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι επιλογές; άφθονες. Χορός, βόλεϊ, μπάσκετ, μπαλέτο και ό,τι μπορείς να φανταστείς βρίσκονται στη διάθεση σου.
Ακόμα, να χτυπήσει το κουδούνι;

Read More

And More