Πότε να δώσεις στο παιδί σου κινητό (και πώς να μην κολλήσει!)

Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά στο εξής δίλημμα: να του δώσεις το κινητό για να ησυχάσει ή να επιμείνεις στο δημιουργικό παιχνίδι που κρατάει το πολύ πέντε λεπτά; Η αλήθεια είναι πως το να κρατήσεις ένα παιδί απασχολημένο δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν οι ρυθμοί σου είναι στο κόκκινο. Και ναι, πολλές φορές το κινητό είναι η εύκολη λύση. Αλλά πόσο σωστή είναι αυτή η λύση; Και κυρίως, πότε έρχεται η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει το παιδί δικό του κινητό, χωρίς να κολλήσει μαζί του σαν να είναι προέκταση του χεριού του;


Δεν υπάρχει σωστή ηλικία, υπάρχει σωστή ετοιμότητα


Το πρώτο που χρειάζεται να καταλάβεις είναι πως δεν υπάρχει μια “μαγική” ηλικία που ξαφνικά όλα τα παιδιά είναι έτοιμα για κινητό. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η κατάλληλη στιγμή έρχεται όταν το παιδί έχει κατακτήσει βασικές δεξιότητες: αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, έχει επίγνωση των πράξεών του και δείχνει σημάδια υπευθυνότητας. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει κάπου στο γυμνάσιο, δηλαδή γύρω στα 11 με 13. Όμως το νούμερο από μόνο του δε λέει πολλά. Σημασία έχει τι δείχνει το ίδιο το παιδί μέσα στην καθημερινότητά του.


Ερωτήσεις που αξίζει να κάνεις πριν πάρεις την απόφαση


Αν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις αν το παιδί σου είναι έτοιμο για κινητό, ξεκίνα να του κάνεις (ή και στον εαυτό σου) τις παρακάτω ερωτήσεις. Χάνει συχνά σημαντικά πράγματα, όπως κλειδιά ή βιβλία; Έχει αντίληψη του χρόνου και μπορεί να ακολουθήσει όρια οθόνης χωρίς καβγά; Αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να ανεβάζει κάτι στο internet και πόσο μένει εκεί για πάντα; Μπορεί να διαχειριστεί μηνύματα, emojis και ομαδικές συνομιλίες χωρίς να πληγώνει ή να πληγώνεται; Αν στις περισσότερες απαντήσεις λες «ναι», είσαι κοντά στο να πάρεις τη σωστή απόφαση.


Πώς να αποφύγεις την εξάρτηση


Ακόμα και αν αποφασίσεις να του δώσεις κινητό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μην γίνει το παιδί σου το επόμενο «τηλεφωνόπληκτο». Κράτα την ισορροπία με σαφείς κανόνες. Το κινητό δεν είναι δικαίωμα, είναι εργαλείο. Όρισε συγκεκριμένες ώρες χρήσης και εξήγησε γιατί δεν το έχει στο σχολείο ή στο τραπέζι. Χρησιμοποίησε εφαρμογές που σε βοηθούν να παρακολουθείς πόσο χρόνο περνάει στην οθόνη, αλλά κάνε και ανοιχτές συζητήσεις για το περιεχόμενο που βλέπει. Αντί να τιμωρείς, καθοδήγησε. Αντί να απαγορεύεις, εξήγησε. Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο όρια, χρειάζονται και λόγο για να τα σεβαστούν.


Το κινητό μπορεί να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο ή μια παγίδα που ρουφάει την προσοχή. Το πώς θα λειτουργήσει εξαρτάται κυρίως από εσένα. Δε χρειάζεται να το δώσεις με φόβο, αλλά με συνείδηση. Όταν δίνεις ένα κινητό, δεν προσφέρεις απλώς μια συσκευή. Μαθαίνεις στο παιδί σου πώς να διαχειρίζεται την ελευθερία του. Και αυτό, αν το σκεφτείς, είναι μάθημα ζωής.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164