Ψείρες: τα 20 βήματα για να τις πολεμήσετε!

Ψείρες: ενοχλητικές κι επίμονες, κάνουν τη ζωή της οικογένειας δύσκολη! Τι πρέπει να κάνεις αν διαπιστώσεις ότι το παιδί σου έχει ψείρες; 20 απλά βήματα!

1.Ζήτα από τον παιδίατρο να σου συστήσει το κατάλληλο αντιφθειρικό φάρμακο.

2. Βγάλε όλα τα ρούχα του παιδιού.

3.’Απλωσε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και τις εσώκλειστες οδηγίες. Εαν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο μπουκάλι.

4.Μη χρησιμοποιήσεις μαλακτικές κρέμες ή σαμπουάν με conditioner πριν τη χρήση του φαρμάκου ούτε πιστολάκι μετά την εφαρμογή του φαρμάκου.

5.Μη λούσεις ξανά τα μαλλιά μέχρι και 2 μέρες μετά τη θεραπεία.

6. Βάλε καθαρά ρούχα στο παιδί μετά την εφαρμογή.

7. Εαν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία βρεις ακόμα ζωντανές ψείρες, αλλά κινούνται λιγότερο γρήγορα από πριν, μη ξανακάνεις τη θεραπεία. Καθάρισε καλά με το χτενάκι τις νεκρές ψείρες.

8. Εαν 8-12 μετά τη θεραπεία δεν βρίσκονται νεκρές ψείρες και οι ψείρες φαίνονται το ίδιο ζωηρές όπως και πριν, τότε το φάρμακο μάλλον δεν δούλεψε. Ζήτα από το γιατρό ένα άλλο και επανέλαβε τη θεραπεία.

9. Οι χτένες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδιακασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω κάθε 2 ημέρες.

10. Επανέλαβε τη θεραπεία άλλη μια φορά μετά από 7-10 ημέρες.

11. Βάλε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα που πλένονται καθώς και τα σεντόνια, τα υφασμάτινα παιχνίδια που το παιδί χρησιμοποίησε τις 2 προηγούμενες μέρες πριν τη θεραπεία. Χρησιμοποίησε το καυτό πρόγραμμα (>60 C). Στέγνωσέ τα στο ζεστό πρόγραμμα για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο.

12. Για ρούχα ή αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν: Στεγνό καθάρισμα για παλτά, καπέλα κλπ ή κλείσε όλα τα ρούχα, μαξιλάρια κλπ σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες.

13. Απολύμανε τις χτένες, βούρτσες κλπ για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύν’ τες με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.

14. Καθάρισε με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα.Τα εντομοκτόνα δεν σκοτώνουν τις ψείρες οπότε δεν έχει νόημα να ψεκάσεις.

15. Μη κάνετε όλοι θεραπεία προληπτική στην οικογένεια. Δεν έχει νόημα. Αν εμφανίσει και κάποιος άλλος, επαναλάβατε την ίδια θεραπεία και γι αυτόν.

16. Τυχόν ζώα στο σπίτι δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία.

17. Προσοχή: Μη κάνεις θεραπεία σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Απομάκρυνε τις ψείρες και αυγά με το χέρι.

18. Μη κάνεις θεραπεία στο παιδί περισσότερες από 3 φορές με το ίδιο φάρμακο. Εαν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, μίλησε με το γιατρό.

19. Μην αναμιγνυεις διάφορα φάρμακα.

20. Προσοχή κατά τη διάγνωση: Εαν δεν βρεθούν ζωντανές ψείρες και βρεις αυγά κολλημένα στις τρίχες σε απόσταση μεγαλύτερη από 0,6 – 1 εκατοστό από το δέρμα του τριχωτού, τότε πρόκειται πιθανώς για μια παλιά μόλυνση. Περιορίσου σε απομάκρυνση με τις εδικές χτένες και όχι σε θεραπεία με φάρμακο.

Read More

And More