Αλήθεια είναι το μέλι επικίνδυνο για τα μωρά;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Μία από τις πιο χρήσιμες τροφές για το παιδί -και τον άνθρωπο γενικότερα- είναι το μέλι καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.
Ωστόσο στα παιδιά κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει να δίνουμε μέλι γιατί μπορεί να απειληθεί η ζωή του. Κι αυτό γιατί στο μέλι υπάρχει περίπτωση να έχει αναπτυχθεί το μικρόβιο της αλλαντίασης που μπορεί να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να επιφέρει ακόμη το θάνατο.
Το παιδί μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το μικρόβιο της αλλαντίασης, από το χρόνο όμως και μετά ο οργανισμός του έχει ωριμάσει και οργανωθεί καλύτερα ώστε να καταπολεμήσει το μικρόβιο.
Ποτέ λοιπόν δεν δίνουμε μέλι σε παιδί ηλικίας κάτω των 12 μηνών ακόμη κι αν είναι παραγωγής μας. Επίσης ποτέ δεν βάζουμε μέλι στην πιπίλα του παιδιού για να το καθησυχάσουμε.
Από τον πρώτο χρόνο ωστόσο και μετά μπορούμε να δίνουμε ένα με δύο κουταλάκια μέλι την ημέρα στο παιδί, είτε χρησιμοποιώντας το μέσα στο γάλα ή το γιαούρτι, είτε με ψωμί και βούτυρο, είτε αντικαθιστώντας τη ζάχαρη στην παρασκευή των γλυκών που φτιάχνουμε για το παιδί.

Read More

And More