Έστειλες την ερώτηση σου; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Μένουμε σπίτι, περιορίζουμε τις μετακινήσεις και στέλνουμε οποιαδήποτε απορία έχουμε στο γιατρό μας. Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας! Έχω προγραμματίσει το 12 μηνών μωρό μου να κάνει την πρώτη δόση του Mmr. Είναι ένα ζωντανό εμβόλιο και σε συνδυασμό με τον covid19, ανησυχώ πολύ. Μήπως να το προγραμματίσουμε για αργότερα; Ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω την απάντηση σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, να μην καθυστερήσεις καθόλου τον εμβολιασμό του μωρού σου. Επίσης, και κανένα άλλο εμβόλιο. Οι εμβολιασμοί δεν έχουν καμία αντένδειξη εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικά τα μωρά κάτω των 2 ετών πρέπει να συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας, Κύριε Μαζάνη! Έχω ένα αγόρι που μόλις έκλεισε τους 3 μήνες. Η παιδίατρος μας προβληματίστηκε με το γεγονός ότι δεν ακολουθεί με το βλέμμα του κινούμενα αντικείμενα. Μας πρότεινε να του δώσουμε περισσότερα ερεθίσματα και ίσως να επισκεφτούμε παιδονευρολόγο ή οφθαλμίατρο τον επόμενο μήνα. Κατά τα άλλα, μου επισήμανε ότι έχει εξαιρετική ανάπτυξη, καλό μυϊκό τόνο, χαμογελάει σε πρόσωπα. Εγώ παρατηρώ ότι κολλάει το βλέμμα του κάπου σταθερά και όταν του κουνάμε αντικείμενα, παραμένει σταθερό σα να μην τα προσέχει καν, με εξαίρεση ένα φωτεινό κουκλάκι που το ακολουθεί με το βλέμμα του, όπως κι εμάς που μας ακολουθεί, όταν κινούμαστε από πάνω του. Ανησυχώ και θα ήθελα να μάθω, τι μπορεί να σημαίνει; Πιστεύετε πως μπορεί να είναι θέμα χρόνου και εξάσκησης να βελτιωθεί; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μην καθυστερήσεις να το δει πρώτα οφθαλμίατρος για παιδιά, ο οποίος έχει τα ειδικά όργανα για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν οφθαλμολογικά δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε να προχωρήσετε σε νευρολογική εκτίμηση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω: τα ματάκια του μωρού μου (γίνεται 5 μηνών σε λίγες ημέρες) έχουν διαφορετικό μέγεθος, όχι οι κόρες του, απλά εξωτερικά τα βλέφαρα. Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο αισθητικό πρόβλημα, όσο μεγαλώνει το μωράκι, να μεγαλώνουν και τα ματάκια, δηλαδή θα φτιάξει; Aν όχι, τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις μάλλον μοιάζει με πτώση του βλεφάρου (βλεφαρόπτωση).Είναι κάτι συχνό, καλοήθες και αποκαθίσταται μετά από 1-2 χρόνια. Πάντως να το δει ένας οφθαλμίατρος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, Καλησπέρα! Έχω ένα γιο, 5 χρονών. Λόγω του κορονοϊού, άκουσα ότι το Algofren και το Nurofen, είναι καλό να μην τα δίνουμε στον πυρετό. Θα ήθελα να ρωτήσω, τι άλλο θα μπορούσα να δώσω στην περίπτωση αυτή; Φοβάμαι πολύ σχετικά με το τι πρέπει να του δώσω, επειδή πριν από ένα χρόνο μου έκανε εμπύρετους σπασμούς.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα συγκεκριμένα αντιπυρετικά πρέπει να αποφεύγονται μόνο σε περίπτωση κορονοϊού. Και αυτό δεν είναι σίγουρο. Υπάρχει το depon, το Panadol και γδύσιμο, πανιά βρεγμένα και ντουζ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η CPR δείχνει αν το μικρό μου έχει κορονοϊό. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η εξέταση αυτή είναι ένδειξη ότι υπάρχει μια λοίμωξη αλλά όχι παθογνωμική για μια συγκεκριμένη αρρώστια. Για τον κορονοϊό χρειάζονται εξετάσεις ειδικές μοριακές PCR που γίνονται με ειδικό τρόπο σε ειδικά εργαστήρια.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ μας γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο ξεκίνησε να λαμβάνει aerolin 2 ψεκασμούς με 5 εισπνοές 3 φορές την ημέρα και flixotide 2 ψεκασμούς, 5 εισπνοές, 3 φορές την ημέρα, είναι αυτή η σωστή δόση; Εχει 3 σχεδόν εβδομάδες μετά από γρίπη, βήχα με βράσιμο που δεν λέει να φύγει και ξανάρχισε να μπουκώνει η μυτούλα της.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, οι δόσεις των συγκεκριμένων φαρμάκων εξατομικεύονται για τον κάθε ασθενή. Επίσης, είναι σημαντικό το παιδί να κάνει σωστά τις εισπνοές. Δηλαδή να τις εισπνέει στους πνεύμονες και όχι στο στόμα. Μήπως χρειάζεται να πάρει και αντιβίωση;

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

Read More