Έχεις ραντεβού με τον Δρα. Μαζάνη: Ο γιατρός απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σου

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
Γιατρέ, έχω την κόρη μου 20 μηνών και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το γάλα. Δυστυχώς, συνήθισε να το πίνει μόνο κοιμισμένη και τώρα αρνείται ολοκληρωτικά να το πιει ξύπνια. Πώς να την καταφέρω; Επίσης, ακόμη ένα θέμα που έχω είναι ότι δεν μιλάει καθόλου πέρα από κάποιες φορές που λέει μαμά, γιαγιά, μπαμπά. Να σημειώσω ότι είχα καθυστερήσει και η ίδια αρκετά να μιλήσω. Σας ευχαριστώ θερμά.

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πιθανόν αυτά τα δύο να έχουν σχέση μεταξύ τους. Δηλαδή, αν το μωρό σου είναι υπερπροστατευμένο, μπορεί να μην θέλει να αλλάξει συνήθειες στο γάλα, αλλά και να μην μιλάει ακόμα διότι δεν θέλει να μεγαλώσει για να μην χάσει τα προνόμια που έχει ως μωρό. Είναι αυτό που λέμε ότι είναι λίγο χαϊδεμένο παραπάνω. Μην ανησυχείς, όλα θα γίνουν, αλλά θέλουν τον χρόνο τους και πρέπει να αλλάξεις λίγο την συμπεριφορά σου. Δηλαδή, μην επιμένεις να φάει το γάλα της. Άφησέ την να πεινάσει και θα αποφασίσει μόνη της να φάει. Επίσης, μην την πιέζετε να μιλήσει και μην δείχνετε ότι την καταλαβαίνετε όταν ζητάει κάτι, αλλά με διακριτικό τρόπο να την αγνοείτε, ώστε να αναγκαστεί να μιλήσει για να επικοινωνήσει μαζί σας. Όπως καταλαβαίνεις, όλα θέλουν τον τρόπο τους και όχι πίεση.

 

Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω μια μπέμπα 70 ήμερων και θηλάζω αποκλειστικά. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορεί να κάνει τα κακά της. Θέλει, αλλά δεν μπορεί. Μέχρι και για να αεριστεί ζορίζεται. Ο μόνος τρόπος για να κάνει τα κακά της είναι να την βάζω καθιστή στα γόνατά μου. Ο παιδίατρος μου πρότεινε τις σταγόνες biogaia. Αλλά εδώ και μία εβδομάδα που τις δίνω δεν έχω δει διαφορά. Σε τι οφείλεται η δυσκολία της να ενεργηθεί; Να σημειώσω ότι τις πρώτες μέρες δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά που θηλάζουν σχεδόν ποτέ δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Ίσως να προσθέσεις στην διατροφή σου κουάκερ, δαμάσκηνα, ακτινίδια και να μην τρως ρύζι, καρότο, μήλα και μπανάνες. Αν συνεχίζει να είναι στην ίδια κατάσταση, θα πρέπει να το δει παιδοχειρουργός, μήπως και έχει πρόβλημα με το εντεράκι του.

 

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας κ. Μαζάνη, ήθελα να σας ρωτήσω για την μικρή μου που είναι τρεισήμισι ετών και σχετικά φιλάσθενη από μωρό. Τον τελευταίο καιρό, κάθε 15 με 20 μέρες αρρωσταίνει με πυρετό (δεν πάει σχολείο). Κάναμε γενικές εξετάσεις και άλλες πιο ειδικές που δεν έδειξαν κάτι. Τι μπορεί να είναι; Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε κάτι πιο ειδικά; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να αναζητήσετε μήπως έχει το σύνδρομο του περιοδικού πυρετού. Είναι ένας ιατρικός όρος που χαρακτηρίζει υποτροπιάζοντα επεισόδια πυρετού. Γενικά πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το παιδί που είναι κάτω των πέντε ετών κάνει συχνά πυρετό άνευ αιτιολογίας, αλλά σιγά-σιγά με την πάροδο των χρόνων το ξεπερνάει.

 

Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι επτά χρόνων που συχνά, πριν πάει για ύπνο, παραπονιέται πως πονάνε τα πόδια της. Μερικές φορές τόσο έντονα που κλαίει με λυγμούς. Όταν τις δίνω Ντεπόν σιροπάκι ανακουφίζεται συνήθως. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν πονάνε οι μύες της, αλλά το σημείο στα “καλάμια” της και σπανιότερα τα γόνατα. Βέβαια, πολλές φορές που παραπονιέται ότι πονάει, μπορεί να έχει τρέξει ή παίξει στην διάρκεια τηςη μέρας. Ωστόσο, με ανησυχεί γιατί διάβασα το άρθρο σας ότι οι πόνοι ανάπτυξης αφορούν τους μύες και όχι τα κόκαλα. Ανησυχώ γιατρέ, τι να κάνω;

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον πρόκειται για πόνους ανάπτυξης. Εσύ δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να αξιολογήσεις αν οι πόνος είναι στους μύες ή στα κόκαλα. Θα πρέπει να κάνεις έλεγχο αίματος σε πλακάκι και να την δει ορθοπεδικός για παιδιά, ώστε να αποκλειστούν άλλες οργανικές αιτίες και τότε οι πόνοι θα αποδοθούν στη ανάπτυξη.

 

Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για τις άμεσες απαντήσεις σας. Έχω μια κορούλα τεσσεράμισι ετών που έχει ύψος 1,04 μέτρα και βάρος 18 κιλά. Η παιδίατρός μας μου μίλησε πολύ άσχημα για το γεγονός ότι έχω αφήσει το παιδί να παχύνει τόσο πολύ. Η αλήθεια είναι ότι πεινάει πολύ συχνότερα από πριν και έχει κάνει κοιλίτσα, αλλά πίστευα ότι θα το πάρει σε ύψος. Πιστεύετε ότι είναι στα όρια της παχυσαρκίας και τι μου προτείνετε να κάνω;

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι μύθος ότι το πάχος κάποια στιγμή θα μετατραπεί σε ύψος. Αφού η παιδίατρος σου έχει επιστήσει την προσοχή, θα πρέπει να προβληματιστείς σοβαρά. Να ξεκινήσεις από τώρα ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής κόβοντας αρχικά ό,τι είναι περιττό. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται να κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά χρειάζεται να περιορίσεις και να κόψεις τα γλυκά και το πολύ άμυλο και θα δεις ότι σιγά-σιγά, καθώς περνάει ο καιρός, δεν θα παχαίνει.

 

Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα την βοήθειά σας σε δύο θέματα που έχω. Έχω δύο αγοράκια δυόμισι χρόνων και 14 μηνών αντίστοιχα. Ο μεγάλος μου είναι λίγο δύσκολος στο φαγητό, δεν τρώει όλα τα φαγητά, όπως σπανάκι, αρακά και σαλάτες. Τον αφήνω λίγες ώρες νηστικό μήπως και φάει, αλλά τίποτα. Τι μπορώ να κάνω; Και επίσης, ζηλεύει πολύ τον μικρό του αδερφό. Δεν τον χτυπάει, μόνο τον σπρώχνει και δεν τον αφήνει να πάρει κανένα παιχνίδι. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι προφανές ότι ο μεγάλος γιος ζηλεύει τον αδελφό του και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτούς τους τρόπους. Μέχρι ενός σημείου, η ζήλια είναι αναμενόμενη, αλλά αν παρεκτρέπεται πρέπει να βρείτε τρόπο να το διορθώσει. Η πρώτη λύση είναι να σας δει ένας ψυχολόγος για παιδιά, ώστε να σας συμβουλεύσει τακτικές συμπεριφοράς που θα βελτιώσουν τα πράγματα στο σπίτι. Όλα έχουν σχέση με το πώς συμπεριφέρεστε εσείς (μαμά και μπαμπάς) και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζετε τις αντιδράσεις του πρωτότοκου.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More