Family Q&A: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες σας κάθε εβδομάδα

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι πέντε μηνών και την θηλάζω αποκλειστικά. Το πρόβλημα μου είναι ο ύπνος της το βράδυ, που ενώ κοιμόταν πέντε με έξι ώρες, εδώ και περίπου ένα μήνα μέσα σε τέσσερις ώρες ξυπνάει. Ο γιατρός της μου είπε ότι πεινάει και αν θέλω να της δώσω ξένο για να μην ξυπνάει. Ωστόσο, η μικρή πιο πολλή ώρα πιπιλάει παρά τρώει, ενώ επίσης έχω προσέξει ότι όσο μεγαλώνει κάθεται λιγότερο στο στήθος και το αφήνει για να χαζεύει τριγύρω. Πειτε μου την γνώμη σας παρακαλώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς δεν σε συμβουλεύω να δίνεις ξένο γάλα. Καλύτερα να πίνει κάθε τέσσερις ώρες, πάρα να τρώει το ξένο. Εξάλλου σε ένα μήνα θα ξεκινήσεις και ένα γεύμα με στερεά τροφή και επομένως θα κόψεις το ένα γεύμα θηλασμού. Αν νομίζεις ότι με λίγη πιπίλα θα παρηγορούταν, τότε μπορείς να το δοκιμάσεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ χαίρεται! Ο γιος μου είναι οκτώ ετών και από μικρός εμφάνιζε κατά αραιά χρονικά διαστήματα κάτι σαν εκζεματάκι πίσω από τα αυτιά του στο κάτω μέρος, με αποτέλεσμα να φαίνεται το αυτάκι του σαν κομμένο στο κάτω μέρος του. Μετά από μία-δύο ημέρες περνούσε μόνο του και γι’ αυτό δεν είχα ρωτήσει ποτέ την παιδίατρο. Την τελευταία φορά κράτησε παραπάνω μέρες γιατί έμενε νωπό από τα θαλάσσια μπάνια. Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό και πώς πρέπει να το αντιμετωπίζω κάθε φορά που εμφανίζεται; Ενδείκνυται προληπτικός τρόπος αντιμετώπισής του, ώστε να μην επανεμφανιστεί; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον είναι τοπική ατοπική δερματίτιδα. Δηλαδή, κάποια ήπια μορφή τοπικής αλλεργίας. Αφού φεύγει και από μόνη της τόσο γρήγορα, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Με λίγο οινόπνευμα ή λίγη βαζελίνη ή κάποια αλοιφή με κορτιζόνη θα μπορούσες να επιταχύνεις την αποκατάσταση.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω μια κορούλα τεσσάρων χρόνων που φέτος θα πάει πρώτη φορά στο σχολείο. Από την γέννησή της έως και τα δύο χρόνια της δεν αρρώστησε σχεδόν ποτέ. Από δύο χρόνων, όμως, έως και σήμερα αρρωσταίνει οκτώ με εννιά φορές κάθε χρόνο. Οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές (θυρεοειδής, σίδηρος κτλ) εκτός από την IgE που είναι οριακά ανεβασμένη. Είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνει τόσο συχνά χωρίς να πηγαίνει σχολείο; Τι θα γίνει τώρα που θα ξεκινήσει; Μήπως πρέπει να της κάνω πιο ειδικές εξετάσεις ή απλά το παιδί είναι πολύ ευαίσθητο; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συνήθως λέμε ότι μέχρι την ηλικία των δέκα χρόνων είναι μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο να αρρωσταίνουν τα παιδιά δέκα φορές τον χρόνο από ήπιες καταστάσεις. Ωστόσο, με τον παιδικό σταθμό στατιστικώς τα παιδιά αρρωσταίνουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερο, αλλά αυτό θα το δεις στην πράξη. Αν αρρωσταίνει σε λογικά επίπεδα, τότε δεν θα κάνεις τίποτα. Αν, όμως, αρρωσταίνει τόσο συχνά που χρειάζεται να παίρνει συνεχώς αντιβίωση, τότε θα το σκεφτείς μήπως για ένα διάστημα θα πρέπει να την διακόψεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα την συμβουλή σας. Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών και θα ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τις πολλές αρρώστιες;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βασικά δεν πρέπει να ντύνεις το παιδί σου πολύ βαριά και όταν βρίσκεται στο σχολικό λεωφορείο και την τάξη του σχολείου χρειάζεται να βγάζει τα πολλά ρούχα. Να τρώει καλό πρωινό και οπωσδήποτε τρία φρούτα την ημέρα, να αποφεύγει τα γλυκίσματα, τα λιπαρά και τα τηγανητά και με την πρώτη ευκαιρία καθημερινά ή το Σαββατοκύριακο να κάνει εκδρομές στη φύση, είτε στο βουνό, είτε στην θάλασσα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More