Για όλες τις απορίες σας, διαβάστε την έγκυρη απάντηση του παιδιάτρου, Δρα. Σπύρου Μαζάνη

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα γιατρέ, είμαι μαμά δίδυμων κοριτσιών. Είναι 11 μηνών τώρα (έχουν βγάλει οκτώ η μία και επτά δοντάκια η άλλη) και με το ζόρι τρώνε τις στερεές τροφές (φρουτόκρεμα, κρέας- λαχανικά, κρέμα απογευματινή). Κάνω συνέχεια τον “καραγκιόζη” μήπως και φάνε, αλλά δεν καταφέρνω τίποτα. Καταλαβαίνω πως όλο αυτό μπορεί να οφείλεται στην οδοντοφυΐα, αλλά έχω απελπιστεί. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν εννοείς ότι τα παιδιά σου τρώνε με όρεξη ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος, τότε σημαίνει ότι δεν είναι ανόρεχτα, αλλά απλώς είναι ιδιόρρυθμα στην επιλογή του φαγητού. Άρα εσύ πρέπει να “εκμεταλλευτείς” την πείνα τους, ώστε (με πονηριά) να φάνε αυτό που θέλεις. Δηλαδή, όταν θα είναι η ώρα για να φάνε, τότε να μην τους δώσεις γάλα, αλλά μόνο αυτό που θέλεις. Φυσικά, θα αρνηθούν, αλλά όταν θα τις επηρεάσει η πείνα, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να φάνε αυτό που έχουν μπροστά τους. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν “απεργία” πείνας και θα φωνάζουν, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τακτική, αφού μέχρι τώρα έχεις αποτύχει να τις πείσεις. Μην φοβάσαι, διότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική και φυσικά δεν πρόκειται να κάνεις κανένα κακό στα μωρά σου. Το πρόβλημα θα ήταν να πεινούσαν και να μην είχες τροφή για να τους δώσεις. Τώρα που υπάρχουν όλα τα καλούδια, μην ανησυχείς.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, η κόρη μου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 13 και θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για το HPV εμβόλιο (εάν πρέπει να το κάνει, γιατί έχω ακούσει ότι προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας) και σε ποια ηλικία θα πρέπει να εμβολιαστεί. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Φυσικά και πρέπει να το κάνει. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να το κάνουν κορίτσια και αγόρια. Ξεκινάμε από την ηλικία των 9-10 χρονών και συνιστάται για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για ενήλικες. 

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι πέντε ετών. Από τεσσάρων χρονών που πάμε στον παιδικό σταθμό, έχουμε “ρουφήξει” όλων των ειδών τις ιώσεις. Ειδικά πέρυσι, δύο φορές τον μήνα αρρώσταινε και έπαιρνε πολύ συχνά αντιβιώσεις, γιατί πάντα το κρύωμα κατέληγε σε ωτίτιδα και πράσινες μυξούλες. Με έχει συμβουλεύσει ο παιδίατρός μας, όποτε βλέπω πράσινες εκκρίσεις να δίνω κατευθείαν αντιβίωση, γιατί πρόκειται για μικρόβιο. Όντως έτσι πρέπει να γίνεται; Φέτος και πάλι αρρώσταινε, ωστόσο τα πράγματα ήταν καλύτερα από πέρυσι, καθώς έχει μάθει να φυσάει και καλύτερα την μυτούλα της και έχει γλιτώσει αρκετή αντιβίωση με αυτό τον τρόπο, αλλά και πάλι δεν τις αποφύγαμε εντελώς. Ανησυχώ, γιατί αυτά τα δύο χρόνια έχει πάρει αρκετή ποσότητα αντιβίωσης (ammoxil, augumentin και μία φορά ceclor). Φοβάμαι μήπως της προκαλέσω άλλα προβλήματα. Ο γιατρός μου με καθησυχάζει και μου λέει ότι οι παιδικές αντιβιώσεις δεν είναι τόσο επικίνδυνες! Δεν  ξέρω πώς να το χειριστώ! Ποια είναι η γνώμη σας, τόσο για τις πράσινες μυξούλες, όσο και για την συχνότητα της αντιβίωσης; (Σύμφωνα με τον γιατρό μας, παίρνει αντιβίωση, επειδή αυτά που περνάει το απαιτούν -δεν γίνεται κατάχρηση). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Με εκτίμηση, Μαρία-Νεκταρία.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το ιδανικό θα ήταν να μην παίρνει καθόλου αντιβίωση, αλλά και κανένα φάρμακο. Τα φάρμακα κάνουν σίγουρα κακό. Η ανάγκη μας κάνει να τα χορηγούμε, όταν η αρρώστια είναι πιο επικίνδυνη από τις συνέπειες των φαρμάκων. Κάθε φορά που αρρωσταίνει ένα παιδί, ο παιδίατρος βάζει στη “ζυγαριά” από τη μία μεριά την αρρώστια και από την άλλη τα φάρμακα και αποφασίζει ποιο είναι το συμφέρον του παιδιού τη δεδομένη στιγμή. Εννοείται ότι αν μπορείς να αποφύγεις τις αρρώστιες του παιδιού σου, τότε θα είναι το καλύτερο για την υγεία του. 

 

⇒ Ερώτηση:
Συγχαρητήρια κύριε Μαζάνη για το άρθρο σας σχετικά με τον εμβολιασμό. Μακάρι να αφυπνιστούν οι δήθεν “ιδεολόγοι” και να καταλάβουν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους, αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός από την άρνησή τους στον εμβολιασμό.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όλοι οι γονείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τα “όπλα” που έχει στη φαρέτρα της η επιστήμη σήμερα, ώστε να σώζονται ζωές. Δεν δικαιολογείται να αφήνουμε στην τύχη τους τις ζωές των παιδιών μας. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. 

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θεωρείται ασφαλές ένα παιδί με ίωση, όπως όταν έχει πυρετό, γαστρεντερίτιδα ή άλλες κολλητικές ασθένειες, να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά; Πόσες ημέρες παραμένει το μικρόβιο στον οργανισμό και μπορεί να μεταδοθεί; Εφόσον γίνει καλά το παιδί, σημαίνει ότι το μικρόβιο έχει καταπολεμηθεί; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, κάθε μικρόβιο είναι διαφορετικό και κάθε φορά που αρρωσταίνει ένα παιδί είναι διαφορετικά. Θέλω να πω, ότι δεν υπάρχει ένα στάνταρ για όλα. Συνήθως, θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα απύρετο από κάτι απλό, για να μην μεταδίδει ή να μην είναι τόσο ευάλωτο στο να κολλήσει κάτι άλλο. Θα πρέπει κάθε φορά να ερωτάται ο γιατρός για την πρόγνωση. 

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ και ευχαριστούμε για το άρθρο σας σχετικά με τα εμβόλια. Ήθελα, όμως, να σας κάνω μια ερώτηση γύρω από το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β. Έχω μία κορούλα εννέα μηνών και ο παιδίατρος μας είπε πως το επόμενο εμβόλιο που πρέπει να κάνει είναι το Bexsero. Όπως μας εξήγησε, δεν συνταγογραφείται και το κάνουμε μόνο εφόσον το επιθυμούμε. Εσείς το θεωρείτε απαραίτητο; Έχω ακούσει πολλά για αυτό και δεν ξέρω αν είναι ασφαλές. Επίσης, θα έχει παρενέργειες; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το Bexsero είναι για τη μηνιγγίτιδα Β και όχι για την ηπατίτιδα Β και πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο. Είναι απαραίτητο για όλα τα παιδιά άνω των δύο μηνών. Μπορεί να κάνει πυρετό για μια-δυο μέρες ή να πονάει το σημείο, όπου έγινε ο εμβολισμός. Έχει πραγματοποιηθεί σε πάρα πολλά παιδιά και υπάρχει καλή εμπειρία. Συνήθως, ο κόσμος υπερβάλει και κάνει “υπερθέαμα”. 

 

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More