Ο γιατρός Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα

 

⇒ Ερώτηση:
Σε περίπτωση που κριθεί ότι ένα παιδί χρειάζεται χειρουργείο, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν χρειαστεί να γίνει ένα χειρουργείο, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ποιότητα της υγείας του παιδιού και γι’ αυτό το λόγο γίνεται. Βάση αυτής της λογικής, όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για ένα χειρουργείο εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Να φανταστείς, ότι σήμερα πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μπορεί να γίνει ένα χειρουργείο ακόμη και όταν το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, θα ήθελα τη γνώμη σας για την ομιλία των παιδιών. Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίσει να δημιουργεί φράσεις; Το μικρό μας είναι 14 μηνών και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουμε την ομιλία του, του διαβάζουμε βιβλία και του μιλάμε. Κατανοεί αρκετά πράγματα, αλλά έως τώρα δεν λέει περισσότερες από δέκα λέξεις, ενώ κάνει αρκετούς ήχους ζώων. Επίσης, θα ήθελα την άποψή σας για τα παιδικά τραγούδια και τα κινούμενα σχέδια, αν βοηθάνε την ομιλία των παιδιών σε αυτή την ηλικία. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αυτά που λέει το μωρό σου είναι απόλυτα φυσιολογικά. Πρέπει να λέει περίπου 10 λέξεις. Στους 22 μήνες θα αρχίσει να βάζει δυο λέξεις στη σειρά και μετά τους 24 μήνες θα πρέπει να βάζει τρεις λέξεις μαζί για να φτιάχνει μια μικρή πρόταση. Φυσικά, τα παραμύθια βοηθούν στην εξέλιξη της γλώσσας, αλλά υποτίθεται ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από βιβλία. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμικς και τα συναφή, όπως τα τραγούδια κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι δύο μηνών που εδώ και τρεις ημέρες τα κακά του είναι πολύ νερουλά. Τα κάνει μια φορά τη μέρα, συνήθως πρωινές ώρες, και εχθές μόνο τα έκανε δύο φορές μέσα στην ημέρα, πολύ λίγα και σκέτη βλέννα. Πρόκειται για κάποια ίωση; Γιατί δεν έχουμε βγει έξω και δεν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άρρωστο στο σπίτι. Μετράω καθημερινά αν έχει πυρετό, αλλά το θερμόμετρο γράφει 36,5. Η παιδίατρος μας είπε, ότι εφόσον δεν επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, δεν χρειάζεται να αραιώσουμε καν τον γάλα. Εσείς τι πιστεύετε; Τώρα πρέπει να πάμε και για το εμβόλιο, μπορεί να το κάνει αν είναι έτσι τα κακά του;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα κακά του μωρού είναι πολύ σημαντικά διότι δείχνουν την κατάσταση της υγείας του. Τα υδαρή κακά μπορεί να είναι μια απλή ίωση ή μπορεί να είναι και αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, ίσως να είναι λοίμωξη στα ουρά κλπ. Άρα θα πρέπει να το παρακολουθείς και σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα αποφασιστεί αν πρέπει να γίνουν εξετάσεις ή αλλαγή του γάλακτος. Η πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα αποφασιστεί τη στιγμή που θα εξεταστεί το παιδί από τον γιατρό, ανάλογα με την κλινική εικόνα που θα έχει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω μία κόρη 15 μηνών που ακόμα έχει αλλεργία στο γάλα. Πίνει ειδικό γάλα από όταν ήταν πέντε μηνών και αναρωτιέμαι μέχρι πότε θα έχει αυτή την αλλεργία. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας είναι ξεχωριστή για το κάθε παιδί. Συνήθως, μετά τον πρώτο χρόνο σιγά-σιγά υποχωρεί και αυτό διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και από την κλινική εικόνα του παιδιού. Με λίγα λόγια, η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Πολλές φορές, χρειάζεται και η συνεργασία κάποιου αλλεργιολόγου.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω μια κόρη πέντε χρονών και έχω παρατηρήσει πως τα βράδια τρίζει τα δόντια της ενώ κοιμάται. Δεν το κάνει κάθε βράδυ, αλλά αρκετά συχνά. Επειδή με έχει ανησυχήσει κάπως αυτό, τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά στα παιδιά που έχουν άγχος ή σε εκείνα που έχουν σκουληκάκια στα κακά τους. Το άγχος μπορεί να προέρχεται από πάρα πολλές αιτίες, έστω κι αν νομίζουμε ότι τα παιδιά είναι ήρεμα. Τα σκουληκάκια συνήθως μεταφέρονται από το ένα παιδί στο άλλο μέσω της οδού χέρι-στόμα από τα παιχνίδια, τις τουαλέτες κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 20 μηνών που ακόμα δεν έχει περπατήσει κανονικά. Είτε πρέπει να της κρατάμε το χέρι ή να στηρίζεται σε κάποιο έπιπλο. Όταν ξεχνιέται και κάνει μερικά βηματάκια, συνήθως ψάχνει να βρει έπιπλο να πιαστεί. Βέβαια, έχει πέσει μερικές φορές και έχει τραυματιστεί ελαφρώς. Λέτε να φταίει αυτό; Έχω αρχίσει να προβληματίζομαι, γιατί η μεγάλη κόρη μου περπάτησε στους 11 μήνες.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, οι πτώσεις που έχουν προηγηθεί είναι η αιτία πολλές φορές να καθυστερεί το ελεύθερο βάδισμα του μωρού, διότι έχει αναπτύξει φόβο. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος, ώστε το παιδί να σταθεροποιηθεί, να αποβάλει το φόβο του και έπειτα θα περπατήσει κανονικά.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More