Ο παιδίατρος απαντά!

Eρώτηση
“Η κόρη μου είναι 5,5 χρονών και από 6 μηνών είναι δυσκοίλια. Από 18 μηνών αφού δοκιμάσαμε τα πάντα, κάναμε θεραπεία με mirallax και το πρόβλημα λύθηκε. Εδώ και 2 μήνες και εφόσον έχουμε σταματήσει τη θεραπεία 1 χρόνο αντιμετωπίζει πρόβλημα πάλι. Τώρα το πρόβλημά μας είναι ότι δεν θέλει να ενεργηθεί με τίποτα. Φοβάται και είναι αρνητική σε ό,τι και αν της πούμε. Έχουν περάσει 8 μέρες και ακόμη δεν έχει ενεργηθεί παρόλο που της έχουμε κάνει και 2 κλύσματα. Τι να κάνουμε; Ο παιδίατρος μας είπε ότι είναι καθαρά ψυχολογικό”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας στο δικό σας παιδί είναι χρόνιο και λόγω της ηλικίας του αντιλαμβάνεται αρκετά πράγματα που μπορεί να το βοηθήσουν αλλά μπορεί και επίτηδες για ψυχολογικούς λόγους να μην θέλει να ενεργηθεί και μετά να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να πειστεί το παιδί να κάνει κένωση χωρίς να πονέσει ώστε μετά τα ηρεμήσει ξέροντας ότι από κει και πέρα δεν θα πονάει. Το ένα κομμάτι είναι η ψυχολογική υποστήριξη και το άλλο είναι η σωστή διατροφή. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα. Δεν πρέπει να τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι καρότο και πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή της με ουσίες που δεν απορροφούνται από τον οργανισμό αλλά δημιουργούν μεγάλες μάζες κοπράνων και μαλακές όπως είναι χόρτα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, πίτουρο, μέλι, ωμό λάδι.

Ερώτηση
“Είμαι μαμά και έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών και 7 ημερών. Συχνά εμφανίζονται στην περιοχή γύρω απο το στόμα κοκκινίλες οι οποίες το βράδυ μειώνονται και κυρίως μετά απο το μπάνιο αλλά το πρωί πάλι ειναι έντονες. Κάποιες φορές το σημείο αυτό που κοκκινιζει γινεται ξηρό και της βάζω κρέμα της frezyderm. Απο τι λέτε να ειναι αυτό; Ευχαριστω εκ των προτερων”.

Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία ,επειδή τα μωρά έχουν έντονη οδοντοφυΐα, έχουν πολλά σάλια, τα οποία όταν ξεραίνονται γύρω από το στόμα μπορεί να δημιουργούν κοκκινίλες. Επίσης εάν χρησιμοποιεί πιπίλα ή βάζει άλλα αντικείμενα στο στόμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμούς. Τρίτος λόγος θα μπορούσε να ήταν κάποιο φαγητό το οποίο μένει γύρω από το στόμα και ας πούμε έχει μια μικρή δυσανεξία.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών που κάθε φορά που είναι μπουκωμένη και ενώ την ξεκινάω με εισπνοές aerius και flixotide, δεν υποχωρεί με τίποτα. Το κακό είναι ότι δεν τις βλέπω αλλά την ακούω που ταλαιπωρείται και ιδιαίτερα στον ύπνο. Βάζω ορό αλλά δεν ρουφιέται με τίποτα, σαν να έχουν γίνει στόκος! Ο άντρας μου λέει ότι σίγουρα έχει κρεατάκια, δεν ξέρω πώς να τη βοηθήσω”.

Απάντηση
Η αλήθεια είναι ότι από αυτή την ηλικία και μετά μπορεί να δημιουργηθούν κρεατάκια. Αυτό το υποψιαζόμαστε εάν το παιδί ενώ δεν είναι άρρωστο κατά τη διάρκεια του ύπνου ρουθουνίζει, ροχαλίζει, ή κοιμάται με ανοιχτό το στόμα. Θα πρέπει να το δει κάποιος παιδο-ΩΡΛ για να διαπιστώσει αν πραγματικά έχει κρεατάκια και πόσο μεγάλα είναι ώστε αν αξίζει τον κόπο να χειρουργηθούν και να αφαιρεθούν ή θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τη εξέλιξή τους.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 7 μηνών και μέχρι την τελευταία εβδομάδα που αρνείται να φάει όλο το γάλα του και όταν το τρώει μπορεί να βγάλει από γουλιά έως και όλο. Φρούτα και λαχανικά του δίνω αλλά και πάλι με ζόρι. Δεν έχει πυρετό και η διάθεση του είναι πολύ καλή. Υπάρχει περίπτωση να είναι από το δόντι γιατί έχει φουσκώσει το ούλο. Σας ευχαριστώ πολύ.”.

Απάντηση
Πράγματι, όταν ένα παιδί διανύει την περίοδο της οδοντοφυΐας ανάλογα με την ενόχληση που έχει μπορεί να διαταραχθεί και η όρεξή του για φαγητό ή να αλλάξει η επιθυμία του σε αυτό που θα ήθελε να φάει. Βέβαια αυτό μπορεί να κρατήσει για 3 μέρες έως μία εβδομάδα και αφού αλλάξετε τρόπο μαγειρέματος ή ακόμα και το ωράριο των γευμάτων και δεν πετύχετε βελτίωση καλό θα ήταν να γίνουν και κάποιες εξετάσεις μήπως υποβόσκει κάποια λοίμωξη (ουρολοίμωξη;) έστω και αν ακόμα δεν έχει εμφανίσει πυρετό.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Ο γιος μου γεννήθηκε 3650 και 52 πόντους. Τώρα διανύουμε τον 9ο μήνα και έχει βάρος 8.500 και ύψος 70.5 πόντους. Δεν έχει βγάλει ακόμη δοντάκια αν και είναι πρησμένα τα ούλα του και πολλά βράδια κλαίει. Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει πρόβλημα που δεν τα έχει βγάλει ακόμη; Επίσης στο μεσημεριανό του που αποτελείται από κρέας, πατάτα, καρότο, κολοκύθι ή πεπονάκι. Τι άλλα μπορώ να προσθέσω; Τέλος τι μπορώ να κάνω για να τον παρακινήσω ώστε να αρχίσει να μπουσουλάει, να πιάνεται ή να σηκώνεται;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στην οδοντοφυΐα του τα παιδιά από τους 6 μέχρι τους 9 μήνες συνήθως βγάζουν το πρώτο δόντι. Μερικά όμως μπορεί να τα βγάλουν και μετά το χρόνο χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι παθολογικό. Στο μεσημεριανό του φαγητό μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε μορφή κρέατος (κοτόπουλο, ψάρι, αρνί, κατσίκι κουνέλι κλπ) όλα τα χόρτα και τα λαχανικά, όλα τα ζυμαρικά και ρύζι. Για να το βοηθήσετε να μπουσουλήσει το αφήνετε στο πάτωμα βάζετε γύρω γύρω κάποια παιχνίδια με έντονα χρώματα και ήχους ώστε η περιέργειά του να το κάνει να κινηθεί προς αυτά. Βέβαια υπάρχουν μερικά παιδάκια που δεν μπουσουλάνε αλλά πιάνονται και σηκώνονται.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις αναφορικά με τους γιους μου. Ο πρώτος είναι 2 χρονών και 9 μηνών, γεννήθηκε στις 38+4 εβδομάδες 2,960kg και 50cm και τώρα είναι 12,500kg και 92cm και ανησυχώ για την ανάπτυξή του. Με τον παιδίατρο μας που το συζήτησα μου ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να προς το παρόν να το ψάξουμε, διότι αν χρειαστεί να παρέμβουμε αυτό θα γίνει μετά τα 4-5 χρόνια του. Εσάς ποια είναι η απόψή σας; Ο μικρός μου γιος είναι 9 μηνών, γεννήθηκε στις 39+5 εβδομάδες 3,050kg και 50cm και τώρα είναι 9,800kg και 72cm. Από τη γέννησή του σχεδόν κάνει εμετούς και γι’αυτό το λόγο πίνει γάλα AR και το τελευταίο διάστημα του δίνω και το Epadoren. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθεί η κατάσταση, πότε θα εξαλειφθεί το πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα όσον αφορά στον πρώτο γιο σας το βάρος του και το ύψος του είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για το μικρό σας γιο. Όσον αφορά στην ΓΟΠ που έχει συνήθως εξαλείφεται μετά τους 9 μήνες. Έχετε κανί υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου για να δείτε σε τι βαθμό είναι το πρόβλημα; Μήπως δίνετε μικρή δόση του Epadoren; Μήπως πρέπει να αλλάξετε γάλα ή και να προσθέσετε και 2ο φάρμακο για τις αναγωγές;

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 10,5 μηνών και ο γιατρός δεν αφήνει να του δώσουμε μέλι, αυγό,ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και γαλακτοκομικά πέρα από το γάλα σκόνη που πίνει πρωί και βράδυ. Μας λέει ότι άμα κλείσει τον 1ο χρόνο θα αρχίσει σιγά σιγά να τα δοκιμάζει γιατί είναι πολύ νωρίς τώρα και ότι αν φάει τώρα κάτι από αυτά μπορεί στο μέλλον όταν μεγαλώσει να βγάλει μια αλλεργία και να οφείλεται στο οι έφαγε πολύ μικρό κάτι από αυτά. Σας παρακαλώ πες τε μου, μπορεί να φάει τώρα κάτι από αυτά ή είναι όντως νωρίς; Και εάν φάει μπορεί να πάθει τώρα κάτι; Πρέπει να προσέχω να μην του δώσει κανείς κάτι από αυτά;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πράγματι το μέλι το δίνουμε μετά το χρόνο. Τους ξηρούς καρπούς μετά τα 4 χρόνια , το αυγό μετά το χρόνο, τη σοκολάτα όταν θα αρχίσει να πηγαίνει σε παιδικά πάρτι. Τα γαλακτοκομικά θα μπορούσατε να ξεκινήσετε και γιαούρτι και ενδεχομένως κρέμες. Εξαρτάται όμως και από το οικογενειακό ιστορικό σας. Μήπως έχετε στο περιβάλλον σας αλλεργική επιβάρυνση και γι’ αυτό ο παιδίατρός σας θεωρεί καλύτερο να καθυστερήσουν κάποια πράγματα;

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 2,4 χρονών και βήχει εδώ και 25 μέρες. Όταν ξεκίνησε ο βήχας έκανε ακροαστικά και πήρε αγωγή για 15 μέρες, τα ακροαστικά φύγανε η μύξα και ο βήχας έμειναν. Από ότι έχω παρακολουθήσει βήχει με τις εναλλαγές κρύου ζέστης και μετά από άσκηση. Το βράδυ του βάζω υγραντήρα και δεν βήχει. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να βήχει τόσο καιρό; Μπορεί να είναι βρογχικό άσθμα αυτό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη τα στοιχεία που μου παρέχετε δεν είναι ολοκληρωμένα για να μπορέσω να σας βοηθήσω. Υπάρχει αλλεργικό ιστορικό στην οικογένεια; Πηγαίνει το παιδί παιδικό σταθμό; Αυτά και πολλές άλλες πληροφορείς χρειάζονται για να καταλήξουμε εάν αυτό που έχει το παιδί σας είναι βρογχικό άσθμα. Τα συμπτώματα που αναφέρετε μας κάνουν να υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο αλλά εάν πρόκειται για πρώτο περιστατικό καλό θα ήταν να περιμένετε προκειμένου μελλοντικά να επιβεβαιωθεί και να γίνει αυτή η διάγνωση.

Ερώτηση
“Γεια σας, ο γιος μου, 27 μηνών σήμερα, έχει αποκτήσει μια πολύ κακή για εκείνον αλλά και για τα δικά μας νεύρα, συνήθεια. Σχεδόν από τότε που άρχισε να περπατάει, γύρω στους 14 μήνες, άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο ή και σε όποια άλλη επιφάνεια βρίσκει εύκαιρη, κάθε φορά που τον μαλώνουμε ή νευριάζει με κάτι ή δεν περνάει το δικό του. Στην συνέχεια αφού μελανιάζει το κεφάλι του από το έντονο χτύπημα, έρχεται σε εμάς κλαίγοντας λέγοντάς μας ότι χτύπησε. Με τον πατέρα του έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, τιμωρία, μάλωμα, συζήτηση ακόμη και ξύλο στον ποπό του, αλλά τίποτα… Σας παρακαλώ, έχετε ξανακούσει για παρόμοια συμπεριφορά και αν ναι τι μας συμβουλεύετε να πράξουμε; Σημειωτέον ότι πρόκειται για μοναχοπαίδι στο οποίο τόσο εγώ όσο και ο πατέρας του, έχουμε τρελή αδυναμία, διότι ήρθε στην ζωή μας πραγματικά μετά πολλών κόπων και βασάνων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το μωρό σας σάς εκμεταλλεύεται ασύστολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αδιαφορήσετε εντελώς για αυτό που κάνει χωρίς βέβαια να καταλάβει ότι το κάνετε επίτηδες. Όταν αντιληφθεί ότι αυτά που κάνει δεν πιάνουν τόπο και αφού αισθάνεται και σωματικό πόνο γι αυτό που κάνει από μόνο του σιγά σιγά θα σταματήσει να προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή σας με τον αυτοτραυματισμό. Έχω ξανακούσει εκατοντάδες τέτοια περιστατικά και η μέθοδος που σας προτείνω είναι αλάνθαστη.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών, 6,500 κιλά και 61 πόντους. Γεννήθηκε 3,600 κιλά και 51 πόντους στις 39 εβδομάδες και 4 ημέρες. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: έχει κάποιες μέρες που είναι ήσυχο σχετικά και έχει πάλι άλλες φορές που είναι πολύ ανήσυχος. Τη νύχτα ξυπνάει σχεδόν ανά μία ώρα όταν είναι έτσι, τρώει και μπορεί για τις επόμενες 3 ώες να βγάζει γαλατάκι, αρκετή ποσότητα, και να ρεύεται συνεχώς. Τι μπορεί να είναι; Κατατοπίστε με λιγάκι γιατί ανησυχώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πολύ πιθανόν το μωρό σας να έχει ΓΟΠ δηλαδή να ανεβαίνει το γαλατάκι από το στομάχι του προς τον οισοφάγο και αυτό να προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Πάνω στην απελπισία του όταν ξυπνάει την νύχτα τρώει χωρίς φυσικά να πεινάει πράγμα το οποίο σε δεύτερο χρόνο του δημιουργεί βαρυστομαχιά και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου γιατί αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να το βοηθήσετε με αλλαγή γάλακτος ή και κάποιο σιροπάκι.

Read More

And More