Ο παιδίατρος απαντά: Ρωτήστε τον Δρα. Σπύρο Μάζανη όσα θέλετε να μάθετε για το μικρό σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να βάζουμε αλόη σε παιδιά τριών ετών, σε τσιμπήματα η καψίματα. Και κάτι ακόμη, τι συνιστάτε για την πρόληψη των ψειρών, μια φυτική λύση και πόσες φόρες την εβδομάδα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορείς να διαβάσεις εδώ ένα εκτενές άρθρο μου στο TLife για τις ψείρες και πώς αντιμετωπίζονται. Όσον άφορα στην αλόη, βεβαίως και μπορείς να την βάζεις στο δέρμα του παιδιού για πολλές χρήσεις, όπως τσιμπήματα, πρηξίματα, ενυδάτωση κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, γέννησα πριν 11 ήμερες ένα αγοράκι που νοσηλεύτηκε από την πρώτη μέρα στη ΜΕΝΝ λόγω παροδικής ταχύπνοια; (39+5, φτ). Πρέπει να προσέχω κάτι ιδιαίτερα σε εκείνον τώρα που τον έχω σπίτι; (Υπάρχει κι άλλο παιδάκι στο σπίτι, τριών ετών).

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λογικά αφού πέρασε ο κίνδυνος δεν πρέπει να έχει το μωρό σου κανένα άλλο πρόβλημα. Η παρακολούθηση και η φροντίδα θα πρέπει να είναι όπως σε κάθε άλλο μωρό. Γι’ αυτό ακριβώς και η ταχύπνοια ονομάζεται παροδική, δηλαδή είναι κάτι που περνάει και δεν αφήνει πρόβλημα.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, γεια σας. Έχω ένα γιο που είναι 12 μηνών. Κάναμε το εμβόλιο ΜΜR και μετά από δύο ημέρες άρχισε να έχει κενώσεις πέντε με έξι φορές την ημέρα από εκεί που είχε μόλις δύο. Τις περισσότερες φορές είναι σχηματισμένες, αλλά ορισμένες φορές είναι και υδαρείς σαν διάρροια. Μοιάζει σαν να θέλει να αδειάζει συνέχει το εντεράκι του. Αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις ημέρες, μήπως είναι κάποια ίωση; Πώς να τον βοηθήσω να επιστρέψει στις κανονικές κενώσεις;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πολύ πιθανόν να είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Σε πρώτη φάση, να κάνεις μια προσεκτική διατροφή, κόβοντας τα φρούτα και τα χόρτα και δίνοντας περισσότερο ρύζι, πατάτα και καρότο και αν δεν έχει βελτίωση, τότε θα πρέπει να κάνει και εξετάσεις ούρων και αίματος.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ μου, ήθελα να σας ρωτήσω για τη μικρή μου. Είναι οκτώ μηνών και δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να τρώει καθημερινά φρουτόκρεμα, γιατί δεν της αρέσει καθόλου και την φτύνει. Θα μπορούσε να τρώει για παράδειγμα γιαούρτι με μέλι ή δημητριακά με γάλα; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα φρούτα όπως ξέρεις έχουν πολλές βιταμίνες, απαραίτητες για το παιδί. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, δοκίμασε να τα δίνεις με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί να τρώει μεμονωμένα το κάθε φρούτο ξεχωριστά. Μήπως δεν τα θέλει λιωμένα και τα προτιμά λίγο πιο στερεά; Επίσης, μπορείς να βάλεις τα φρούτα μέσα σε γιαούρτι ή να φτιάξεις μείγμα φρούτων με γάλα και δημητριακά. Τέλος, δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιο φρούτο πρέπει να τρώει, δηλαδή μπορεί να φάει οποίο της αρέσει, ακόμη και τα τροπικά.

 

⇒ Ερώτηση:
Κ. Μαζάνη, καλησπέρα. Θέλω να σας ρωτήσω για τα υγρά απορρυπαντικά που πλένουμε τα μπουκάλια και τις θηλές του μωροί. Παρ’ ό,τι τα ξεπλένω πολύ καλά και αφοί τα βάλουμε στον αποστειρωτή, η μυρωδιά του σαπουνιού παραμένει έντονη. Αναρωτιέμαι αν δεν κάνω κάτι καλά κι αν κινδυνεύει το μωρό. Μήπως περνάει και η γεύση στο γάλα; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, λογικά δεν πρέπει να μυρίζει τίποτα μετά από όλη αυτή την διαδικασία που κάνεις. Σου προτείνω να μην βάζεις απορρυπαντικό, αλλά να τα πλένεις πολύ καλά με σκέτο νερό και βούρτσα και έτσι να τα βάζεις στον αποστειρωτή, διότι κανονικά δεν είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητο το απορρυπαντικό.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, το μωρό μου είναι 10 μηνών και έχει πολύ ευαίσθητο δερματάκι. Κοκκινίζει και βγάζει σπυράκια με το παραμικρό. Υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος να το αντιμετωπίσω αυτό; Τώρα, για παράδειγμα, είναι γεμάτο σπυράκια από ίδρωτα

⇐ Απάντηση:
Σχεδόν όλα τα μωρά υποφέρουν από τη ζέστη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το καλύτερο είναι η πρόληψη. Άρα αφού κάνει ζέστη, να το αφήνεις γυμνό, δηλαδή μόνο με την πάνα και όταν του φορέσεις ρούχα να είναι πιο φαρδιά και ελαφριά. Επίσης, στο χώρο μπορείς να έχεις ένα ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό για να “σπάει” λίγο η ζέστη. Φυσικά, τα πολλά μπανάκια είναι ευπρόσδεκτα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More