O παιδίατρος απαντά στα email σας!

Γιατί το παιδί μου κάνει συνεχόμενα ωτίτιδα; Πότα μπορώ να μεταφέρω το κοριτσάκι μου στ δωμάτιό του; Πρέπει να αλλάζω την πάνα της μικρής μου κατά την διάρκεια του ύπνου;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση

Γιατί πολλές φόρες ενώ τρώει κανονικά σταματάει να τρώει για κανένα 10ωρο; Είναι 5 μηνών και το κάνει συχνά.”
Απάντηση
Πολλές φορές όταν τα μωρά χορταίνουν, σταματούν να τρώνε ή όταν κουράζονται ιδιαίτερα όταν η τρύπα της πιπίλας είναι μικρή και δεν μπαίνει εύκολα το γάλα. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε λίγο την τρύπα της πιπίλας. Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι το παιδί βρίσκεται στην ηλικία που θα αρχίσει να μειώνει τα γεύματα οπότε κάποιο αρχίζει να το τρώει λιγότερο.
Ερώτηση
Το παιδάκι μου είναι 5,5 χρονών και κάνει συνεχόμενα ωτίτιδα, χωρίς να πονάει βέβαια. Παίρνει αντιβίωση χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Δεν μπορώ να καταλάβω πως διαπιστώνετε ότι έχει ωτίτιδα, αφού δεν πονάει. Ωτίτιδα σημαίνει πόνος στο αυτί και αυτό είναι που μας υποψιάζει και πηγαίνουμε στο γιατρό για να επιβεβαιώσει την διάγνωση. Μήπως το παιδί σας δεν έχει ωτίτιδα και παίρνει χωρίς λόγο την αντιβίωση;
Ερώτηση
Έχουμε ένα κοριτσάκι 4 μηνών και θέλουμε να ρωτήσουμε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μεταφερθεί στο δικό της δωμάτιο και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν αν μεταφερθεί νωρίτερα.”
Απάντηση
Οποιαδήποτε στιγμή θέλετε εσείς μπορείτε να πάτε το παιδάκι στο δωμάτιό του. Εγώ σας συμβουλεύω ότι είναι καλύτερα μέχρι τους 12 μήνες της ζωής του να βρίσκεται στο δωμάτιό σας, αλλά να μην τον παίρνεται ποτέ στο κρεβάτι σας. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τοποθέτησης είναι ότι μπορείτε να ελέγχετε το παιδί σας συνεχώς εάν συμβεί κάτι αλλά να μην το πάρετε στο κρεβάτι σας γιατί θα το συνηθίσει και δεν θα μπορεί να το αποχωριστεί. Επίσης γύρω στους 12 μήνες της ζωής, το μωρό θέλει και αυτό μία αλλαγή του περιβάλλοντος και θα του είναι ευχάριστο να πάει σε ένα καινούριο δωμάτιο.
Ερώτηση
Το αγοράκι μου είναι 3 μηνών και ζυγίζει 6.800 και είναι 69 cm. Είναι καλά στα κιλά του;”
Απάντηση
Δεν μου γράφετε πόσο βάρος γεννήθηκε το παιδί σας για να μπορέσω να υπολογίσω σωστά τις αναλογίες. Σε γενικές γραμμές να ξέρετε ότι ένα μωρό όταν είναι 5 μηνών διπλασιάζει το βάρος που γεννήθηκε και όταν είναι 1 χρόνου τριπλασιάζει το βάρος που γεννήθηκε. Επίσης στο χρόνο επάνω το αγόρι παίρνει περίπου 20 έως 22 πόντους ύψος.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και πλέον κοιμάται 9-10 ώρες χωρίς να ξυπνήσει. Πρέπει να της αλλάζω την πάνα κατά την διάρκεια του ύπνου; Γενικά ξυπνάμε τα παιδιά το βράδυ για να ουρήσουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελένη, Χαλκίδα.”
Απάντηση
Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει στην περίπτωσή σας είναι το παιδί να συγκαεί από τα τσίσα ή τα κακά και αυτό να δημιουργήσει πληγές και να είναι δύσκολο και επώδυνο στην θεραπεία. Συνήθως μαθαίνουμε να αλλάζουμε την πάνα του παιδιού χωρίς να ξυπνάει.
Ερώτηση
Ο μικρός μου είναι 6 1/2 ετών. Δυο μέρες τώρα, τα πρωινά, μου παραπονείται για το αυτάκι του. Όχι για πολύ όμως. Σήμερα τον ενόχλησε λίγο το απόγευμα. Το αντιμετώπισα με παυσίπονο. Αρκεί αυτό; Δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα προς το παρόν. Λέτε να είναι ωτίτιδα και να χρειαστεί αντιβίωση; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Δεν είναι σίγουρο ότι είναι ωτίτιδα. Μπορεί να έχει ένα μπούκωμα στη μύτη και αυτό να του δημιουργεί ένα βάρος στο αυτί και να νομίζει ότι είναι πόνος. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να το δει ο παιδίατρος και να διαπιστώσει εάν υπάρχει εξωτερική ή έχει ωτίτιδα ή τίποτα από αυτά. Ένα τεστ που πρέπει να κάνετε είναι να πιέσετε με το δάχτυλό σας το εξογκωματάκι που βρίσκεται μπροστά από την τρύπα του αυτιού και αν με αυτό τον τρόπο πονάει σημαίνει ότι μάλλον είναι ωτίτιδα.

Read More

And More