O παιδίατρος απαντά στα email σας!

Το κοριτσάκι μου δεν τρώει το αυγό του, τι να κάνω; Ο μπέμπης μου έχει βγάλει ψηλά σπυράκια στο πρόσωπο, πρόκειται για βρεφική ακμή; Το κοριτσάκι μου ξυπνάει ακόμα 2 φορές τα βράδια, πως να το αντιμετωπίσω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει κάθε εβδομάδα στα email σας….
Ερώτηση
Το κοριτσάκι μου είναι 17 μηνών και τρώει όλα τα φαγητά εκτός από αυγό. Είναι απαραίτητο να το τρώει; Τι πρέπει να κάνω; Επίσης άκουσα ότι δεν είναι καλό να κάνουμε τα παιδιά κάθε μέρα μπάνιο, είναι αλήθεια;”
Απάντηση
Το αυγό δεν είναι απαραίτητο στην διατροφή του παιδιού. Αυτά που περιέχει τα τρώει το παιδί έτσι κι αλλιώς από τις άλλες τροφές. Πάντως μπορείτε να προσπαθήσετε να το φτιάξετε με διάφορες συνταγές όπως για παράδειγμα ομελέτα, αλλά θα φροντίζετε πάντοτε να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο γιατί όπως ξέρετε το ωμό αυγό μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλα.
Είναι πάρα πολύ καλό να κάνουμε τα παιδιά κάθε μέρα μπάνιο και αν είναι καλοκαίρι και πολλές φορές την ημέρα. Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και ολόκληρη υγεία.
Ερώτηση
Ο μπέμπης μου είναι 50 ημερών και έχει βγάλει ψηλά σπυράκια στο πρόσωπο με λίγο πύον. Έχω ακούσει για βρεφική ακμή. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και πως φεύγουν;”
Απάντηση
Υπάρχει βρεφική ακμή. Δεν είμαστε σίγουροι αν το παιδί σας έχει αυτή την πάθηση. Πρώτα πρέπει να φροντίσετε να πλένετε πολύ καλά το πρόσωπο του παιδιού με ένα καλό σαμπουάν ώστε να φεύγει η λιπαρότητα, να αποσυμφορίζονται οι πόροι του δέρματος για να αναπνέει καλά το δέρμα και να μην ερεθίζονται. Δεύτερον, μήπως αυτά τα σπυράκια είναι πλέον μόλυνση και χρειάζεται ειδική τοπική αντιβιοτική αλοιφή;
Ερώτηση
Το κοριτσάκι μου είναι 5 μηνών και ακόμη τα βράδια συνεχίζει να ξυπνάει 2 φορές και την μια σίγουρα να θέλει να φάει. Επίσης ο ύπνος της μόνο το βράδυ είναι ανήσυχος και ενώ τα μάτια της είναι κλειστά γυρίζει δεξιά και αριστερά το κεφαλάκι της και φαίνεται να ταλαιπωρείται. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”
Απάντηση
Για την ηλικία του παιδιού σας είναι λογικό ακόμα να ξυπνάει το βράδυ για να φάει. Δεύτερον σε αυτή την ηλικία έχει αρχίσει η οδοντοφυΐα και πολύ πιθανόν να πονάει μέσα στον ύπνο του και γι’ αυτό να κάνει αυτές τις κινήσεις. Δοκιμάστε ένα – δύο βράδια λίγο πριν κοιμηθεί να δώσετε στο μωρό λίγο depon για να δείτε εάν ηρεμήσει. Αυτό σημαίνει ότι έχει πόνο και με το αναλγητικό που θα δώσουμε θα έχουμε καταστείλει αυτόν τον πόνο.
Ερώτηση
Το αγοράκι μου είναι 3 μηνών, ζυγίζει 6.800 και είναι 69 cm. Είναι καλά στα κιλά του;”
Απάντηση
Για να σας δώσω σωστή απάντηση πρέπει να ξέρω το βάρος γέννησης του παιδιού και το ύψος γέννησης. Χοντρικά να ξέρετε ότι το παιδί στους 5 μήνες της ζωής του πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και στον χρόνο της ζωής του πρέπει να πάρει 20 με 22 πόντους ύψους. Μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς και μόνη σας.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Εδώ και 2 μήνες παρατηρώ ότι δυσκολεύεται να πιει το γάλα του. Όταν πίνει κλαίει και αποστρέφεται το μπιμπερό. Τα πρωινά δεν πίνει καθόλου, ενώ από το μεσημέρι και μετά κάνει ακανόνιστα γεύματα όσον αφορά τις ποσότητες. Η γιατρός μας θεωρεί ότι αυτό δε συνιστά πρόβλημα, καθώς το παιδί παίρνει βάρος και η αφόδευση είναι φυσιολογική. Εγώ ως μαμά ανησυχώ, γιατί βλέπω πως ίσως το παιδί έχει ανάγκη από κάποιο άλλο γάλα, ίσως πιο ελαφρύ ή πιο εύγευστο. Να σημειώσω ότι το γάλα σε σκόνη μας το έδωσε ο παιδίατρος της κλινικής που γέννησα και η παιδίατρος που μας παρακολουθεί από 40ημερών δεν θέλησε να το αλλάξει. (Έχω δοκιμάσει και διαφορετικά μπιμπερό και θηλές). Ευχαριστώ προκαταβολικά.”
Απάντηση
Μετά από όλα αυτά που έχετε κάνει μέχρι τώρα δικαιούστε να προσπαθήσετε να αλλάξετε γάλα. Πολύ πιθανόν αλλάζοντας την γεύση το παιδί να αρχίσει να τρώει καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχετε να χάσετε τίποτα από την στιγμή που το παιδί δεν τρώει τίποτε άλλο, είναι η μόνη δοκιμή που μπορείτε να κάνετε.

Read More

And More