Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!

 

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω για την ανάπτυξη της κόρης μου. Γεννήθηκε 3900 και 52 εκ. Σήμερα είναι 15 μηνών, 12500 και 84 εκ. Είναι πολύ φαγανό μωρό. Πίνει 480 ml φρέσκο γάλα κατσικίσιο την ημέρα σύνολο, μισή μπανάνα, μισό μήλο, μισό αχλάδι συνήθως, 1 αβγό, 300 ml μεσημεριανό φαγητό κατά προσέγγιση, 1 φέτα ψωμάκι ολικής και λίγη γραβιέρα. Αν μας δει να τρώμε, κλαίει και θέλει κι αυτή, κι ας έχει μόλις φάει. Κατά τα άλλα, είναι πολύ προχωρημένη, επικοινωνεί απόλυτα μαζί μας και κινείται αρκετά. Ανησυχώ για το βάρος της και η κοιλίτσα της, μου φαίνεται πολύ μεγάλη. Η γιατρός μου λέει ότι θα συνέλθει από τη στιγμή που τρώει υγιεινά. Να σημειώσω ότι δεν έφαγε ποτέ έτοιμη κρέμα, αλλά και ότι έκανα μεικτό θηλασμό ως τον όγδοο μήνα. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου μπορεί να είναι λίγο “”τσουπωτό”, αλλά αν τρώει έτσι υγιεινά όπως το πρειγράφεις τότε δεν θα έχει πρόβλημα. Να αποφεύγει τα γλυκά και τις περιττές θερμίδες. Και να μην ξεχνάς και την άσκηση. Από τώρα κιόλας θα μπορούσε να κάνει κολύμβηση.

 

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, η μικρή γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες 2.500 κιλά και 47 εκατοστά. Τώρα, που είναι 22 μηνών, είναι 11 κιλά, 86,5 εκατοστά και η περίμετρος κεφαλής είναι 46,2 εκ. Από φαγητό τρώει τα πάντα, όμως σε μικρές ποσότητες και επίσης έχω παρατηρήσει ότι όταν βγάζει δόντια, περνάει μακριές περιόδους αφαγίας, όπου τρώει ελάχιστα όλη μέρα. Όταν βγουν τα δόντια ξανατρώει πάλι ικανοποιητικά. Επίσης, δεν της δίνω κρέμες εμπορίου, παρά μόνο σπιτικές κρεμούλες, ενώ γάλα πίνει σκόνη το Νo 3 και θα το αλλάξω σε φρέσκο όταν γίνει δύο ετών. Πώς κρίνετε την ανάπτυξή της και ειδικά ως προς την περίμετρο κεφαλής; Να σημειώσω, ότι είναι πολύ ομιλητική, κάνει κανονικές μεγάλες προτάσεις και έχει πολύ πλούσιο λεξιλόγιο για την ηλικία της, φτιάχνει παζλ μόνη της, τουβλάκια και γενικά η πνευματική της ανάπτυξη είναι πολύ καλή.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ανάπτυξη του μωρού σου φαίνεται να είναι ικανοποιητική αν λάβουμε υπόψη ότι, ενώ ήταν ώριμο για την ηλικία κύησης, εντούτοις το βάρος της ήταν μικρό. Όσον αφορά την περίμετρο του κεφαλιού, πρέπει να λάβουμε υπόψη ακόμα μερικά στοιχεία, όπως την περίμετρο του κεφαλιού κατά τη γέννηση, τη μηνιαία εξέλιξη, την περίμετρο στην ηλικία των 12 μηνών (πρέπει να πάρει 12 εκατοστά από τη γέννηση) και τη σύγκλιση ή όχι της πρόσθιας πηγής του κεφαλιού.

 

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Θερμά συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω ένα κοριτσάκι έξι μηνών και έξι ημερών. Γεννήθηκε 2.720 κιλά με ύψος 49 εκατοστά. Σήμερα είναι 6.850 κιλά και 67 εκατοστά.  Πριν ένα μήνα ξεκινήσαμε στερεές τροφές. Αρχικά λαχανικά με κρέας και στη συνέχεια φρουτόκρεμα. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησα να της δίνω και δημητριακά για απογευματινό. Είμαι προβληματισμένη, διότι έχει μειωθεί η αύξηση βάρους της. Τις τελευταίες 20 ημέρες έχει πάρει μόνο 170 γραμμάρια. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη φαγητού ή σε κάποιο άλλο παράγοντα. Οι ποσότητες που τρώει είναι ενδεικτικά: 120 γρ. φρουτόκρεμα, 110 γρ.κρέας με λαχανικά, 150 γρ. δημητριακά και γύρω στα 550 ml γάλα φόρμουλας υποαλλεργικό (μέχρι τους πεντέμισι μήνες έδινα δικό μου γάλα, το οποίο αντλούσα με θήλαστρο). Πριν τις στερεές τροφές έπινε γύρω στα 920 ml γάλα και έπαιρνε κατά μέσο όρο 140 γρ. την εβδομάδα. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν ήταν τριών μηνών, μετά από μια μεμονωμένη κένωση με αίμα και λόγω του ότι το γάλα παλινδρομούσε και το μωρό ξεκίνησε να τρώει λιγότερο, η παιδίατρος συνέστησε αποχή από γαλακτοκομικά. Μετά την αποχή, το μωράκι άρχισε να τρώει και πάλι κανονικά και τα συμπτώματα παλινδρόμησης μειώθηκαν. Πώς μου προτείνετε να κινηθώ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς η ανάπτυξη του μωρού σου μέχρι τώρα είναι πολύ καλή. Οι ποσότητες και η ποιότητα που τρώει είναι καλά αν και θα ήθελα να τρώει λίγο περισσότερο κρεατοχορτόσουπα (80 γραμμάρια κρέας και 110-120 τα παρελκόμενα). Η μείωση πρόσληψης βάρους καμιά φορά παρατηρείται μετά τους έξι μήνες, επειδή το μωρό αρχίζει να κινείται περισσότερο. Αν, όμως, σε ανησυχεί και τους επόμενους μήνες και οι μετρήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα πρέπει να κάνεις κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική και καλλιέργεια ούρων, γενικές αίματος για αναιμία, αλλεργία, κοιλιοκάκη, θυρεοειδή κλπ.

 

Ερώτηση:
“Καλημέρα σας γιατρέ και καλή χρονιά. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Η κόρη μου που είναι 32 μηνών έπινε το Frezylac PURE 3 και πριν δύο εβδομάδες αποφασίσαμε να το αλλάξουμε και να πίνει το βιολογικό γάλα 1-3 για παιδιά της εταιρείας Όλυμπος. Από τότε έχει δυσκοιλιότητα, πονάει και κάνει ανά δύο μέρες σκληρά στρογγυλά κόπρανα και η κοιλίτσα της είναι φουσκωμένη. Υπάρχει περίπτωση να φταίει το γάλα; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καμιά φορά η αλλαγή γάλακτος μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που περιγράφεις. Επίσης, το γάλα που δίνεις τώρα έχει μεγαλύτερο πρωτεϊνικό φορτίο και μπορεί να προκαλεί όλα αυτά που περιγράφεις. Καλό θα ήταν να επανέλθεις στο προηγούμενο, τουλάχιστον μέχρι τους 36 μήνες και να φροντίσεις και την υπόλοιπη διατροφή. Δηλαδή να τρώει ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ και να αποφεύγει τα καρότα, το ρύζι, την μπανάνα και το μήλο.

 

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου είναι εξήμισι ετών και την περασμένη Πέμπτη έκανε το τελευταίο επαναληπτικό της ανεμοβλογιάς Την επόμενη ημέρα είχε λίγο βήχα μόνο μέχρι τη Δευτέρα που έκανε τελικά πυρετό τρεις φόρες ανά έξι ώρες. Τελικά, πρόκειται για ίωση; Πειράζει που έκανα το εμβόλιο; Αντώνης”

Απάντηση:
Φίλε Αντώνη, συνήθως το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, αν θα κάνει πυρετό, το κάνει τις επόμενες δυο ημέρες από τη στιγμή που έγινε το εμβόλιο. Επομένως, μάλλον θα πρόκειται για κάποια άλλη ίωση που δεν έχει σχέση με το εμβόλιο. Και εφόσον την ημέρα του εμβολιασμού το παιδί ήταν καλά και δεν είχε πυρετό, τότε σωστά και έγινε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, η κόρη μου γεννήθηκε με βάρος 3170 και ύψος 50 εκατοστά και τώρα είναι 17 μηνών με βάρος 10600 και ύψος 77.5. Μπορείτε να μου πείτε αν είναι φυσιολογική; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, ότι ενώ είναι κανονική, η κοιλιά της είναι μεγάλη και ειδικά όταν πίνει γάλα ή νερό ή τρώει λίγο παραπάνω, γίνεται πολύ μεγάλη και σκληρή. Είναι φυσιολογικό να έχει τέτοια κοιλιά;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι καλη. Το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας ή και σε άλλου είδους αλλεργία. Θα πρέπει να διερευνηθεί για να σιγουρευτείς ποια είναι η αιτία του φουσκώματος της κοιλιάς, ώστε και να μην ταλαιπωρείται το μωρό με φουσκώματα και να τρώει και να μεγαλώνει σωστά. Μην παραλείψετε να κάνετε και εξέταση για κοιλιοκάκη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More