Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 4,5 ετών και θα ήθελα να μάθω σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, γιατί έχω ακούσει ότι έχει πολλές παρενέργειες και φοβάμαι να το κάνει, μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ποια είναι η γνώμη σας;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως σχεδόν όλα τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρετό, έτσι και το bexsero της μηνιγγίτιδας. Το ποσοστό είναι περίπου ένα στα τρία παιδιά και διαρκεί περίπου μία με δύο ημέρες. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί αντένδειξη για να εμβολιαστεί ένα παιδί, διότι οι παρενέργειες από την ίδια την αρρώστια είναι φοβερές. Το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και η σύσταση είναι να γίνεται από δύο μηνών και πάνω.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κ. Μαζάνη, γέννησα αρχές Ιανουαρίου και θηλάζω αποκλειστικά την κόρη μου. Εμφάνισε, όμως, εδώ και λίγες μέρες ερεθισμό στο πρόσωπο, σαν σπυράκια, και έχει αίμα και στα κακά της. Σταμάτησα να τρώω τυρί, γάλα δεν έπινα και τρώω κυρίως κοτόπουλο και σούπες. Είναι σίγουρα αλλεργία; Θα την έχει συνεχώς ή είναι κάτι παροδικό που θα περάσει μόλις γίνει τριών-τεσσάρων μηνών; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ μικρό το μωρό σου για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τυχόν αλλεργίες. Βάσει των γεγονότων που περιγράφεις είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Αυτό έχει πιθανότητες να εξαλειφθεί, καθώς μεγαλώνει και συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο, αλλά μπορεί να το έχει και σε όλη τη ζωή της σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί για το μέλλον της τυχόν αλλεργίας. Θα προχωρήσεις ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί και κάποια στιγμή θα κάνεις και εξετάσεις αλλεργικές για να διαπιστώσεις αν πραγματικά έχει αλλεργία.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Η κόρη μου είναι πέντε χρόνων και δεν έχει κάνει καμία δόση από το MMR. Όλα τα υπόλοιπα εμβόλια τα έχει κάνει. Στο τελευταίο, που ήταν της ανεμοβλογιάς, έκανε ως επιπλοκή εκρηκτική ωτίτιδα που την ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να φοβάμαι να της κάνω το MMR. Υπάρχει εμβόλιο μονοδύναμο μόνο για την ιλαρά, και αν ναι, είναι πιο ελαφρύ και που μπορώ να το βρω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δυστυχώς δεν υπάρχει πια μονοδύναμο εμβόλιο. Όμως, αν κάνεις το εμβόλιο της ιλαράς είναι ευκαιρία να εμβολιαστεί και για την ερυθρά (η οποία είναι εξίσου σοβαρή σε περίπτωση εγκυμοσύνης και ανεμβολίαστης εγκύου, αλλά και της παρωτίτιδας). Καλό θα ήταν να μην δαιμονοποιούνται τα εμβόλια, διότι προσφέρουν μεγάλα οφέλη για την ποιότητα της υγείας παιδιών και ενηλίκων. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες σε σχέση με τα ευεργετήματα. Σε συμβουλεύω να κάνεις το εμβόλιο MMR, αλλά και οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο δεν έχεις κάνει ακόμα.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Πρώτον, θα ήθελα να σας πω ένα ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας και ένα μπράβο για το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά μας! Θα ήθελα να θίξω το θέμα “παιδικός διαβήτης” ως μαμά δύο παιδιών με κληρονομικό υπόβαθρο. Ο πεθερός μου εμφάνισε διαβήτη στα 40 και είναι ινσουλινοεξαρτώμενος. Έχω διαβάσει τα συμπτώματα στα παιδιά και ρωτώ: Πώς ορίζεται η πολυουρία; Σε ένα παιδί σχεδόν τεσσάρων ετών, πόσες φόρες θεωρείται φυσιολογικό να πηγαίνει τουαλέτα; Πολυφαγία; Ο γιος μου περνάει μια φάση που τρώει πολύ, πρέπει να ανησυχήσω; Το Σεπτέμβριο κάναμε εξετάσεις και για ζάχαρο και ήταν μια χαρά. Τώρα τον καλύπτουν ή πρέπει να ξανακάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κληρονομικότητας του διαβήτη τύπου Β. Θα πρέπει να κάνεις διαιτητική εκπαίδευση στο παιδί σου, να μην υπερβαίνει την κατανάλωση γλυκών, αλλά σε πλαίσιο φυσιολογικό. Δηλαδή, έτσι κι αλλιώς, δεν συμπαθούμε τη ζάχαρη, διότι εκτός από το διαβήτη προκαλεί και άλλες αρρώστιες. Εάν διαπιστώσεις ότι το μωρό σου πίνει κάθε τόσο νερό και ταυτόχρονα πεινάει και ίσως να έχει και συχνοουρία, τότε θα πρέπει να το πεις στον παιδίατρο για να αξιολογήσει αν θα πρέπει να κάνει εξετάσεις. Διαφορετικά μια φορά το χρόνο να κάνει ένα τσεκ απ που έτσι κι αλλιώς το συστήνουμε για όλα τα παιδιά.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα γλυκά και τη ζάχαρη που καταναλώνουν τα παιδιά. Από ποια ηλικία μπορεί να γίνεται η πρώτη δοκιμή, με ποια συχνότητα, σε ποια μορφή; Ποιο γλυκό θεωρείται πιο αθώο και ποιο εθιστικό ή επικίνδυνο; Μπορεί ένα παιδί μετά τα πέντε του να τρώει ένα γλυκό (έστω και μαύρη σοκολάτα) σαν επιδόρπιο; Ποιο γλυκό συστήνετε ως πιο υγιεινό; Κάνει τα παιδιά να τρώνε τσίχλες και από ποια ηλικία και τι είδους είναι καλύτερη; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έθιξες ένα θέμα που βασανίζει καθημερινά την ελληνική οικογένεια. Γενικά, καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε καθόλου ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός μας καλύπτονται από τις τροφές και ειδικά τα φρούτα. Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσατε να καθορίζετε μια μέρα την εβδομάδα που θα την ονομάζετε “βρώμικη μέρα” και να καταναλώνει το παιδί κάποια γλυκά. Σαφώς θα αποφύγετε έτσι τις υπερβολές και ταυτόχρονα το παιδί θα μάθει ότι η ζάχαρη δεν είναι και τόσο απαραίτητη.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Χρειάζομαι τη γνώμη σας για το αγοράκι μου που σε ένα μήνα θα γίνει τριών. Στον παιδικό σταθμό μου είπαν ότι έχει ανεπτυγμένο γνωστικό επίπεδο για την ηλικία του, αλλά δεν συγκεντρώνεται εύκολα, δεν αγαπά το πρόγραμμα και δεν ολοκληρώνει πάντα αυτά που κάνει. Τα βλέπω και εγώ αυτά τα στοιχεία. Είναι συνήθης αυτή η συμπεριφορά για αυτή την ηλικία ή πρέπει να ανησυχώ; Πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό για να ενισχύσω εγκαίρως τη δυνατότητα συγκέντρωσης; Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι να έχει αυτό που λέμε “διάσπαση προσοχής”. Είναι κάτι που το παρατηρούν για πρώτη φορά οι δασκάλες όταν το παιδί είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν προσαρμόζεται. Επειδή η διάσπαση προσοχής είναι μόνο ένας γενικός όρος και για κάθε παιδί έχει διαφορετική σοβαρότητα και αντιμετώπιση, το καλύτερο από όλα είναι να το εξετάσει ένας ειδικός γιατρός που ονομάζεται αναπτυξιολόγος. Ο γιατρός θα κάνει πολλά ειδικά τεστ και θα σας αξιολογήσει το επίπεδο του παιδιού σας για την ηλικία του. Αν έχει κάποιες παρεκκλίσεις, θα σας προτείνει κάποιες θεραπείες (εργοθεραπεία κλπ), αφού πρώτα σας ζητήσει και έλεγχο από ωτορινολαρυγγολόγο για να διαπιστωθεί αν ακούει καλά και ίσως και άλλους ελέγχους, όπως θυρεοειδή κλπ.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More