Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας… “Είμαι σε διάσταση με τον άντρα μου. Ο γιος μου έχει διαταραχές στον ύπνο”

Προβλήματα με το φαγητό του; Θεματάκια με τον ύπνο του; Οι μανούλες έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις καθημερινά και ανησυχούν. Ο επιτυχημένος και έμπειρος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις απορίες σας, στους προβληματισμούς σας. Όχι για να αντικαταστήσει φυσικά τον παιδίατρό σας, αλλά για να συμβάλει κι αυτός με την πολυετή εμπειρία του. Μια δεύτερη γνώμη, για χρηστική συμβουλή, μια εξήγηση που θα σας βοηθήσει.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα γιατρέ!
Έχω ένα αγοράκι 5,5 χρόνων και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο μεγάλα νήπια. Πριν από έναν μήνα περίπου πέρασε τον ιό Covid -1 , χωρίς να είναι εμβολιασμένο. Τον πέρασε σχετικά καλά, χωρίς πυρετό, παρά μόνο μια μέρα. Είχε όμως για 10 μέρες έντονο βήχα και στην αρχή πόνο στη κοιλιά. Μέχρι και σήμερα όμως, το πρωί όταν είναι να πιούμε το γάλα μας πριν πάμε στο σχολείο υπάρχει έντονη γκρίνια και διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να πιει γιατί τον πονάει η κοιλιά του. Εκείνη τη στιγμή βήχει με κλάματα και κάνει την κίνηση ότι θα κάνει εμετό. Με το ζόρι πίνει το μισό. Όταν σταματάω να τον πιέζω η διάθεσή του επανέρχεται και είναι μέσα στα γέλια. Να σημειώσω ότι τον πήγα και για υπέρηχο άνω κοιλιάς και είπαν ότι όλα είναι καλά. Επίσης του άλλαξα και γάλα και του δίνω χωρίς λακτόζη αλλά και πάλι βλέπω λίγο να διαμαρτύρεται. Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι όντως όταν λέει ότι πονάει η κοιλιά του βγάζει κάποια αέρια αλλά όχι πάντα. Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω τι του συμβαίνει κι αν είναι κάτι ανησυχητικό γιατί το ίδιο γάλα το βράδυ το πίνει όλο χωρίς καμία γκρίνια και το ζητάει και από μόνος του. Η συμβουλή σας θα μου φανεί χρήσιμη.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
το μωρό σου για κάποιον λόγο αντιδρά στο πρωινό γάλα. Πολλά παιδιά κατά περιόδους το κάνουν. Μην ανησυχείς. Για ένα διάστημα να μην του δίνεις το πρωί γάλα. Μπορεί να φάει μια κρέμα ή κάτι άλλο. Έτσι, μπορεί να πιει το γάλα του αργότερα, ακόμη και το απόγευμα. Σιγά σιγά θα το ξεχάσει και μετά θα δοκιμάσεις πάλι να του το δίνεις το πρωί. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας…
Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Πίνει γάλα φόρμουλα. Αλλάξαμε γάλα και έκανε κενώσεις ανά 3 μέρες. Ήταν πράσινες, κρεμώδεις με σποράκια κίτρινα και μετά άλλαξαν και έγιναν μπεζ κιτρινα και την τελευταία φορά μύριζαν σαν ξύδι, είχαν πολύ όξινη μυρωδιά; Τι σημαίνει αυτό; Να ανησυχήσω;
Ρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα,
να μην ανησυχήσεις. Τα κόπρανα του μωρού επηρεάζονται από το είδος του γάλακτος. Μόνο αν έχουν αίμα ή χρώμα μαύρο θα πρέπει να ανησυχήσεις. Επίσης, αν υπάρχει παρουσία βλένης τότε να το συζητήσεις με τον παιδίατρο μήπως έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας κ. Μαζάνη. 
Ονομάζομαι Νικολέτα, είμαι μανούλα ενός 8χρονου αγοριού και είμαι σε διάσταση με τον άντρα μου. Δυστυχώς η ζωή μου δεν μου ήρθε στρωτά… Αλλά να σας μην τα πολυλέω, ο γιος μου έχει κάποιες διαταραχές στον ύπνο. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και φωνάζει. Ιδρώνει και φέρεται πανικόβλητο. Αυτό το κάνει όταν δεν τον έχω εγώ, όταν τον έχει ο σύζυγός μου. Δεν ξέρω τι να κάνω… Είμαι πολύ χάλια ψυχολογικά και φοβάμαι για την ψυχική υγεία του παιδιού μου. Σας παρακαλώ πολύ διαφωτίστε με….
Νικολέτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τον χωρισμό των γονιών τους. Αυτό που περιγράφεις είναι εφιάλτες. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τον πατέρα του, να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο για παιδιά προκειμένου να σας βοηθήσει. Ο ψυχολόγος θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και θα σας συμβουλεύσει τον τρόπο που θα τον βοηθήσετε. Μην το αμελήσετε διότι μπορεί αργότερα να είναι ακόμη δύσκολο. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας!
Έχω ένα αγοράκι 28 μηνών. Έχει πάνω από μήνα που δεν τρώει φαγητό. Αρνείται. Όταν πεινάει ζητάει μόνο γάλα, δεν δέχεται τίποτα άλλο. Στην αρχή είχε κόψει το μεσημεριανό, αλλά έτρωγε γιαούρτι, κρέμες, φρουτόκρεμες. Τώρα ούτε αυτά. Από σνακ τρώει μόνο καραμελίτσα ή σοκολατίτσα. Είναι τα μόνα που δεν λέει όχι. Δεν του δίνω όμως κάθε μέρα. Όσο τον πιέζω αντιδράει περισσότερο. Φοβάμαι μην πάθει κάτι που δεν παίρνει καμία θρεπτική ουσία. Τι μπορώ να κάνω; Είναι φάση που περνάει ή συμβαίνει κάτι άλλο; 
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
από ότι περιγράφεις το μωρό σου δεν έχει ανορεξία, από τη στιγμή που τρώει, αλλά αυτά που αυτό θέλει. Επομένως θα πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” την όρεξή του. Πώς θα γίνει αυτό; Για ένα διάστημα θα σταματήσεις να του προσφέρεις αυτά που του αρέσουν και ειδικά θα εξαφανίσεις τα γλυκίσματα. Όταν θα πεινάσει θα του προσφέρεις πολύ μικρές ποσότητες – μπουκίτσες, ώστε να μην μπουκώνεται στη θέα του φαγητού. Θα κάνεις υπομονή στην γκρίνια του και είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξει συμπεριφορά. Η πείνα κάποια στιγμή θα τον “νικήσει” και θα αναγκαστεί να φάει αυτά που κατά τη γνώμη σου είναι κατάλληλα για το παιδί σου. 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

Read More

And More