Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Έχω κάποιες ερωτήσεις και απορίες… Πρώτον, τώρα που καλοκαιριάζει είναι καλό να αγοράσω βιολογικά έτοιμα βαζάκια φαγητού για να της δώσω για μεσημεριανό, εάν είμαστε έξω; Και δεύτερον, είναι 8 μηνών, τι μπορώ να προσθέσω ακόμη στη διατροφή της.
Ευχαριστώ,
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις τι έχει φάει μέχρι τώρα το μωρό σου, διότι ο κάθε παιδίατρος μπορεί να έχει τροποποιήσει λίγο το διατροφολόγιο, αλλά σε γενικές γραμμές μετά τον 8ο μήνα μπορεί να ξεκινήσει για παράδειγμα το ψάρι. Όσον αφορά στα βαζάκια, στην Ελλάδα δεν είμαστε πολύ fan καθώς προτιμούμε τις φυσικές τροφές που στη χώρα μας βρίσκονται σε αφθονία. Βέβαια σε μια έκτακτη περίπτωση που δεν έχεις τη δυνατότητα να μαγειρέψεις θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις. Εκείνο που βλέπω είναι ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν τρόφιμα για δίαιτες, όπως βραστές πατάτες, λαχανικά, βραστό κρέας και κοτόπουλο και θα μπορούσες να φτιάξεις ένα μενού για το μωρό σου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Ο μικρός μου είναι 14 μηνών και κάναμε αιματολογικές εξετάσεις. Ο μικρός έχει: WBC 13,5 /HGB13,7 /HCT 32,7/ MCV 69,7/ MCH 22,8/ PLT 450/ PCT 0,12/ MPV 9,8/ Σίδηρος 41,1 / Φερριτίνη 5,71. Όλα τα άλλα (κυτταρικός τύπος, TSH, βιταμίνη D) ήταν φυσιολογικά. Έχει σιδηροπενική αναιμία; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σίδηρο που συστήνεται να δώσω;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου έχει χαμηλό ΣΙΔΗΡΟ και φερριτίνη και για αυτό θα πρέπει να του τα δώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα σε φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και να εμπλούτισεις τη διατροφή του με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο. Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα σε σιρόπι και ταμπλέτες, αλλά το σωστό είναι να στα συνταγογραφήσει ένας παιδίατρος, ο οποίος θα υπολογίσει και τις δοσολογίες ανάλογα με το βάρος σώματος του παιδιού σου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
κ. Μαζανη, η κόρη μου είναι 3,5 ετών, πηγαίνει φέτος πρώτη χρονιά παιδικό και είναι συνεχώς άρρωστη. Στην τελευταία ίωση πριν από έναν μήνα, πρήστηκαν οι αδένες στο λαιμό της, ειδικά αριστερά. Η παιδίατρος είπε ότι συμβαίνει λόγω ιώσεων και θα αργήσει να ξεπρηστεί, αλλά να μην ανησυχώ καθόλου. Εγώ της έκανα έναν υπέρηχο, είναι λίγο πρησμένοι οι λεμφαδένες της, ο ένας είναι αρκετά (2, 6 εκατοστά), αλλά η ακτινολόγος μας είπε πως δεν υπάρχει κάτι παθολογικό κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Η ηχοσύσταση και όλα δείχνουν φυσιολογικά. Έχει δίκιο; Να μην ανησυχώ; Γιατί εγώ το πιάνω και με στεναχωρεί.
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, αφού έχεις τη διαβεβαίωση της παιδιάτρου που γνωρίζει το παιδί σου αλλά και της ακτινολόγου θα ΠΡΕΠΕΙ να καθησυχάσεις. Παρόλο αυτό οι αδένες μπορεί να δεχτούν κάποια στιγμή κάποιο πιο δυνατό μικρόβιο και να κάνουν πιο σοβαρή λοίμωξη και τότε να χρειαστεί και αντιβίωση. Επομένως, προς το παρόν δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος και προσεχείς σε κάθε αλλαγή των αδένων, όπως περισσότερο πρήξιμο και πόνο στην ψηλάφιση, να απευθυνθείς στον παιδίατρό σου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Το παιδί μου, αγοράκι είναι 2,5 χρόνων, περπατάει στις μύτες των ποδιών του συνεχώς. Να ανησυχήσω;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι συνηθισμένο τα παιδιά στα πρώτα τους βήματα να περπατούν και στις μύτες των ποδιών. Αν όμως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το παιδί σου δεν πατάει ποτέ κανονικά τα πέλματα στο έδαφος, τότε θα πρέπει να το δει ένας ορθοπεδικός για παιδιά ή ενδεχομένως και κάποιος αναπτυξιολόγος.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More