Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας απορίες

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Κε Μαζάνη καλησπέρα σας, Σας παρακολουθώ αρκετά συχνά οπότε σας δω στην TV ή διαβάζω κ κείμενα σας. Για αυτό και θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το εξής: Ο μικρός μας είναι 14 1/2 μηνών και θηλάζει από την αρχή αποκλειστικά. Όταν τον 6ο μήνα κάναμε εισαγωγή στερεών τροφών υπήρχε γενικότερη άρνηση, η οποία εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει και θέλει να θηλάζει. Ωστόσο στο βρεφικό σταθμό που πάει μου λένε ότι τρώει κανονικά και φρούτα κ φαγάκι (το βλέπουμε κ στη πάνα του). Στο σπίτι δεν έχουμε καταφέρει εκτός από μπισκότοκρέμα και κάποια κριτσίνια /ψωμί/κουλούρι, λίγο τοστ κ πατάτες τηγανιτές (όλα όσα αποφεύγαμε), να φάει κάτι άλλο, ενώ συνέχεια τα ΣΚ όταν είμαστε μαζί του δίνουμε φαγάκι. Φρουτόκρεμα το πρωί και το μεσημέρι φαγάκι, όπως κοτόπουλο με λαχανικά η ψάρι με λαχανικά κλπ. Τις τελευταίες μέρες μέσα στην ημέρα προσπαθώ να μην το θηλάσω πάρα μόνο το βράδυ και συνήθως και το μεσημέρι για να κοιμηθεί. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ξυπνάει αρκετές φορές για να φάει. Ποια η άποψη σας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, ο γιος σου είναι απόλυτα φυσιολογικός και έχει άποψη. Επίσης, είναι έξυπνος και διαχειρίζεται τον μικρόκοσμο του με επιτυχία. Ξέρει πιο είναι το καλό γι’ αυτόν , δηλαδή το γάλα σου, διότι έχει σωματική και ψυχική επαφή με την μανούλα του. Γι’ αυτό στο σχολείο που δεν σε βλέπει τρώει κανονικά, ενώ στο σπίτι θέλει να θηλάσει. Και το βράδυ που ξυπνάει είναι διότι του λείπεις και μέσω του θηλασμού επικοινωνεί μαζί σου. Κανονικά θα μπορούσες να τον θηλάζεις μέχρι και δυο χρονών. Αν, όμως, θέλεις να τον πείσεις, θα μπορούσες να σταματήσεις με χάπι την ροή του γάλακτος σου και αφού δεν βρίσκει γάλα θα απογοητευθεί και θα σταματήσει τον θηλασμό. Αν δεν επιθυμείς αυτο τον απότομο τρόπο, τότε θα κάνεις υπομονή και σιγά – σιγά, καθώς περνάει ο καιρός θα έρθει μια μέρα που το μωρό σου θα το πάρει απόφαση. Το γεγονός ότι του δίνεις να δοκιμάσει διάφορες τροφές, εκτός από τα κλασσικά γεύματα κάνουν το μωρό σου να συνηθίζει και κάτι άλλο, εκτός του θηλασμού και αυτο σιγά – σιγά θα τον απογαλακτίσει.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών και είμαι έγκυος 10 εβδομάδων στο 2ο. O γυναικολόγος μου με συμβουλεύει να αποθηλάσω την κόρη μου για να μην προκαλούνται συσπάσεις. Μόνο που μου μοιάζει ακατόρθωτο. Η μικρή θηλάζει περισσότερο για να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί, παρά γιατί πεινάει (3-4 φορές την ημέρα). Δεν δέχτηκε ποτέ πιπίλα, δεν της αρέσει το ξένο γάλα(το πίνει μόνο με δημητριακά), δεν δέχεται να κοιμηθεί χωρίς στήθος και με κάποιον άλλον εκτός από έμενα. Στον παιδικό έχει προσαρμοστεί πλήρως, αλλά μόλις με βλέπει ζητάει να θηλάσει και όταν της αρνούμαι μετά θηλάζει με περισσότερη “μανία”. Τι θα μπορούσα να κάνω προκειμένου να αποθηλάσω χωρίς να της προκαλέσω κάποιο θέμα; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που ο θηλασμός της εγκύου μπορεί να προκαλέσει αντένδειξη για την φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης. Το κανονικό είναι ο θηλασμός να ηρεμεί την έγκυο, διότι οι ορμόνες που εκκρίνονται βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου τα παλιά χρόνια και η φύση του ανθρώπου μέλος του ζωικού κόσμου των θηλαστικών, προβλέπει η έγκυος να θηλάζει και μετα τον τοκετό να συνεχίσει να θηλάζει και το άλλο μωρό της. Αν πάντως η παρούσα εγκυμοσύνη σου κινδυνεύει, τότε δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να σταματήσεις τον θηλασμό. Αυτο γίνεται ή με φαρμακευτικό τρόπο αν στο επιτρέπει ο γιατρός σου ή με την αποτροπή του μωρού σου να σε θηλάζει που θα το επιβάλεις εσύ έστω και αν διαμαρτύρεται.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ, το μωρό μου είναι τεσσάρων μηνών πηγαίνοντας στον παιδίατρο μου είπε ότι το πίσω μέρος της κεφαλής δεν έχει κλείσει τελείως, κάτι που γίνεται έως τον τρίτο μήνα, είπε ότι πιθανόν να χρειαστεί εξετάσεις ειδικές. Έχω ανησυχήσει. Θα ήθελα την άποψη σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η οπίσθια πηγή κλείνει μέχρι τους πέντε μήνες. Εξαρτάται, όμως, και από άλλους παράγοντες: πόσο ανοιχτή είναι, αν η διάμετρος του κεφαλιού μεγαλώνει φυσιολογικά, αν το μωρό ήταν πρόωρο κλπ. Καλό είναι πάντως να γίνει ένα υπερηχογράφημα του εγκεφάλου, εξέταση πάρα πολύ εύκολη και ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία, ώστε να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι κάποιο πρόβλημα. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Έχω έναν γιο 2,5 ετών και μια κόρη 10 μηνών. Η ζήλια του μεγάλου προς τη μικρή έχει γίνει ανυπόφορη. Συνέχεια, τη ζουλάει και τη χτυπάει. Τα μαγουλά της έχουν μελανιές από το ζούληγμα που της κάνει. Τον έχω πάρει άπειρες φορές με το καλό, αλλά δεν καταλαβαίνει και έτσι πάντα καταλήγω να τον βάζω τιμωρία στο δωμάτιο του με φωνές. Να σημειώσω εδώ ότι ο μεγάλος δέχεται από όλους (εμάς και παππούδες) τη μέγιστη προσοχή και αγάπη. Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξει η κατάσταση;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, συνήθως σε αυτες τις περιπτώσεις δεν φταίει το ίδιο το παιδί, αλλά ευθύνεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Δηλαδή πως του συμπεριφέρεστε γονείς και γιαγιάδες. Κάποια λάθη συμπεριφοράς εν άγνοια σας. Πρέπει να συζητήσουμε αρκετά για να εντοπίσουμε το πρόβλημα της συμπεριφοράς σας και να αλλάξετε κάποια πράγματα. Αυτό μπορεί να γίνει με τον παιδίατρο που γνωρίζει την οικογένεια σας ή με κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας! Έχω ένα γιο 18 μηνών ο οποίος από την ημέρα της γέννησης του ξυπνάει κάθε δύο ώρες το βράδυ. Αρχικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θηλάζαμε αποκλειστικά μέχρι ενός έτους και μετα από πολύ κόπο, τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου ο μικρούλης το βράδυ πριν κοιμηθεί θα πιει το γάλα του, αλλά μετά θέλει στήθος για να αποκοιμηθεί. Μέσα στη νύχτα θα του δώσω άλλες 3-4 φορές γάλα, αλλά από ένα σημείο και μετά λόγω δικής μου κούρασης τον παίρνω στο κρεβάτι μου (κατά τις 5 το πρωί) και από εκείνη τη στιγμή μέχρι το πρωί που θα ξυπνήσει είναι σχεδόν συνέχεια στο στήθος μου. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που το παιδί πίνει ένα λίτρο γάλα κάθε βράδυ; (φρέσκο κατσικίσιο) Επίσης, με απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν κοιμάται συνεχόμενα, επηρεάζεται κάπου η ανάπτυξη του παιδιού; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ξυπνάει τόσο συχνά; Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου είναι εξαρτημένο από εσένα και το δείχνει μέσα από τον θηλασμό. Αυτο σημαίνει ότι κάποια λαθάκια έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό και τώρα είναι δύσκολο να αλλάξει ξαφνικά. Υπάρχει τρόπος, αλλά από μόνη σου δε θα τα καταφέρεις εύκολα αν δεν συμβουλευτείς ένα παιδίατρο που ξέρει το ιστορικό της οικογένειας σου ή ένα ειδικό ψυχολόγο. Αυτο σημαίνει ότι πρέπει να εξετασθεί η δομή του περιβάλλοντος που έζησε και συνεχίζει να ζει το μωρό σου, η ύπαρξη και η συμπεριφορά του πατέρα και γιαγιάδων κλπ. Ειδικά, η συγκοίμηση στο ίδιο κρεβάτι είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα και ύστερα ή αποκοπεί από τον θηλασμό.

Read More

And More