Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 11,5 μηνών και τις τελευταίες 2 μέρες πνίγεται στον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνάει και να κλαίει. Να προσθέσω εδώ ότι δεν τον ταΐζω βαριά το βράδυ, για να ανεβαίνει το φαγητό. Επίσης, όταν τρέχει ή λαχταράει κάτι τον πιάνει ένας ξερόβηχας, κάτι που έχω εντοπίσει εδώ και κάποιους μήνες. Ποια είναι η γνώμη σας επί του θέματος;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μωρό σου μπορεί να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου μετά από 3 ώρες νηστείας και να γίνει κατά την διάρκεια που θα πίνει το γάλα του. Αν έχει την παλινδρόμηση θα εκτιμηθεί ο βαθμός της και θα σου δοθούν οδηγίες φαγητού, στάσης του σώματος και φαρμακευτική αγωγή. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και 8 ημερών το οποίο γεννήθηκε έχοντας κλείσει την 40η εβδομάδα, 3730. Την 8η ημέρα είχε φτάσει στα 3150 και έτσι η παιδίατρος μας χορήγησε συμπλήρωμα. Όταν έγινε 2 μηνών γύρισα ξανά στον αποκλειστικό θηλασμό με αποτέλεσμα τον μήνα εκείνο να πάρει μόνο 400 γραμμάρια. Ύστερα από καθοδήγηση άλλης παιδιάτρου (φιλικής προς το θηλασμό) άρχισα να αντλώ 2 με 3 φορές την ημέρα μετά το θηλασμό και να της το δίνω με μπουκάλι. Έτσι τον επόμενο μήνα πήρε 715 γρ. Είμαι με ένα μόνιμο άγχος για το εάν παίρνει το βάρος που πρέπει, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να τη ζυγίζω κάθε μέρα. Σήμερα για παράδειγμα μου την έδειξε 30 γραμμάρια λιγότερο από χτες. Είναι φυσιολογικό να χάσει βάρος μια μέρα; Να σημειώσω ότι χτες μου την έδειξε 6330 και σήμερα 6300. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όταν το μωρό σου θα γίνει 5 μηνών, θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 7400 γραμμάρια. Μάλλον μπορεί και να τα καταφέρει. Το βάρος που παίρνει ένα μωρό δεν είναι σταθερό για κάθε μέρα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αγχώνεσαι και να μην το ζυγίζεις κάθε μέρα. Το καλύτερο από όλα είναι να το ζυγίζει μόνο ο παιδίατρος, εκτός και αν σου έχει δώσει άλλες οδηγίες. Επίσης, έχει σημασία πώς είναι η γενική του συμπεριφορά: αν δείχνει ότι χορταίνει, είναι ήρεμο μετά τον θηλασμό και γενικά αν φαίνεται ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Επομένως, να συνεχίσεις να θηλάζεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Έχω έναν γιο, ο οποίος είναι 5 χρόνων, έχει ύψος 1,16 και είναι 27 κιλά. Τρώει όλες τις τροφές, όμως, τον τελευταίο μήνα συνέχεια σκέφτεται το φαγητό. Αυτό με έχει προβληματίσει γιατί μπουκώνεται και ενώ φουσκώνει δεν σταματάει με αποτέλεσμα 4 φορές(μέσα στο μήνα) το βράδυ να κάνει εμετό από το φαγητό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν το παιδί σου έχει ψυχολογικό πρόβλημα και έχει γίνει λαίμαργο ή αν έχει οργανικό πρόβλημα, δηλαδή ορμονολογικό ή μεταβολικό. Όσον αφορά το ψυχολογικό θα ψάξεις στο οικογενειακό περιβάλλον ποιο θα ήταν εκείνο που του εχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Όσον αφορά το σωματικό θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για θυροειδή, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας. Έχω ένα μωράκι 4,5 μηνών. Έχει 2 μέρες που έχει υψηλό πυρετό 39,5 και ρίγος την ώρα που ανεβαίνει (ο πυρετός), πέφτει με τα αντιπυρετικά και ξανά ανεβαίνει στο 3ωρο. Έχει κάνει και 2-3 φορές εμετό. Την πρώτη μέρα ήταν καλοδιάθετη όταν έπεφτε. Σήμερα, όμως, κλαίει και είναι κακόκεφη όλη μέρα. Έκανα εξετάσεις αίματος,crp(20,21mg) και ούρων και περιμένω αύριο την καλλιέργεια ούρων. Όλες οι γενικές αίματος και ούρων είναι αρκετά ανεβασμένες. Ο προηγούμενος παιδίατρος, χωρίς να την εξετάσει ή να δει τα αποτελέσματα μου είπε να κάνω εισαγωγή. Ο άντρας μου είναι κάθετος γιατί φοβάται ότι αν μπούμε νοσοκομείο θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο το μωρό και ίσως κολλήσει και κανένα άλλο μικρόβιο. Η παιδίατρος που πήγαμε τώρα είπε να μην κάνουμε εισαγωγή και να της χορηγηθεί σιρόπι Augumentin και να περιμένουμε να δούμε, εκτός αν φτάσει 40 ο πυρετός και δεν πέφτει ή αρνείται να φάει οπότε μόνο σε αυτή την περίπτωση να πάμε νοσοκομείο. Έχω πανικοβληθεί και δεν ξέρω τι να κάνω. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, σε αυτές τις περιπτώσεις και έχοντας ένα μωρό 4,5 μηνών, είναι αναγκαίο να εξετασθεί από ένα παιδίατρο. Ο θεράπων θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και ποιο θα ήταν ποιο ασφαλές: δηλαδή εισαγωγή ή παραμονή στο σπίτι. Η γνώμη μου είναι ότι ένα μικρό μωρό με πυρετό και με τα εργαστηριακά που έχεις μέχρι τώρα, θα ήταν πιο ασφαλές να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα γιο 3 χρονών και 3 μηνών. Πάει παιδικό από 2 χρονών. Ενώ έχει μάθει να κρατάει τα τσίσα και τα κακά του, αρνείται πεισματικά να κάτσει λεκάνη ή γιογιό. Θέλει οπωσδήποτε μόνο πάνα. Αν δεν του βάλω, κάθεται ώρες χωρίς να ουρήσει. Στο σχολείο πάει με βρακάκι αλλά τα κρατάει μέχρι να έρθει σπίτι και να βάλει πάνα, παρόλο που η δασκάλα τον βάζει αρκετές φορές και κάθεται στην λεκάνη. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς και μην πιέζεις το παιδί σου. Θέλει λίγο χρόνο ακόμη. Δεν έχει ωριμάσει όσο πρέπει ακόμα. Μην του δυσκολεύεις τη ζωή. Προχωρά σταθερά και χαλαρά και μόνος του θα το αποφασίσει, όταν θα νοιώσει ωριμότητα και ασφάλεια.

 

Read More

And More