Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω μια κόρη 3 ετών και ένα αγοράκι 3 μηνών. Η μεγάλη μου δείχνει να αγαπάει και να προσέχει το μικρό αλλά έχει κακιά συνήθεια να σηκώνει χέρι και να χτυπάει ή τον μπαμπά της ή τους συγγενείς όταν τσαντίζεται ή την μαλώνουμε. Ξέρω ότι μπορεί να είναι αντίδραση λόγω του μικρού αλλά δεν το κόβει ούτε με το καλό ούτε με την αδιαφορία ούτε με το μάλωμα. Έχω απογοητευτεί γιατί αν πάει σχολείο φοβάμαι μη το κάνει και στα παιδάκια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο να συμβαίνει στη συμπεριφορά του παιδιού που αποκτά μικρότερο αδελφάκι και μάλιστα βρίσκεται σε μία ηλικία όπως το δικό σου όπου ούτε είναι μεγάλο να καταλάβει και να μπει σε κάποιο πρόγραμμα αλλά ούτε είναι και μικρό για να αδιαφορεί για την παρουσία του νέου μέλους της οικογένειας. Βάσει της ψυχολογίας του παιδιού, αυτό που κάνει είναι για να τιμωρήσει εσάς που είστε γύρω του τα αγαπημένα πρόσωπα, είναι δηλαδή αυτό που λένε οι ψυχολόγοι “κάνει εμετό σε αυτούς που αγαπάει διότι ξέρει ότι θα το συγχωρέσουν και θα ανεχτούν τη συμπεριφορά του”. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δείξετε μεγάλη διακριτικότητα, να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού σας σε άλλα πράγματα ώστε να μην καταλαβαίνει ότι σας ενοχλεί η πράξη που κάνει διότι έτσι του δημιουργείτε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το ερεθίζετε να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Όταν θα πάει στο σχολείο μην το σκέφτεστε από τώρα πώς θα συμπεριφερθεί διότι μπορεί εκεί να είναι το καλύτερο παιδί. Επίσης μην ξεχνάτε ότι εκτός σπιτιού η δασκάλα του θα το εκπαιδεύσει και θα το συμβουλεύσει και θα το επηρεάσει ώστε να αλλάξει την κακή συμπεριφορά. Επίσης βλέπουμε ότι αυτά τα παιδιά που χτυπάνε τους συμμαθητές τους κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα άλλο παιδί που θα χειροδικήσει και αυτό οπότε θα καταλάβει ότι στη ζωή δεν μπορεί μόνο αυτό να κάνει την κακή πράξη και είναι ένας τρόπος που σιγά σιγά επέρχεται η κοινωνική ισορροπία.

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και 13 ημερών. Έχει 2 βδομάδες που έκοψε επιτέλους το βραδινό από μόνος του. Τις τελευταίες όμως 4 μέρες έχει μια ανησυχία και κλαψουρίζει μέσα στον ύπνο του 2 και 3 φορές. Κάποιες φορές δίνω την πιπίλα και σταματάει άλλες όχι και αναγκάζομαι να τον βάλω στο ριλάξ όπου εκεί κοιμάται αρκετή ώρα. Μόλις τον βάλω στο κρεβάτι μετά από μια ώρα ξανά κλαψουρίζει. Δεν θέλω να τον βάζω στο ριλάξ αλλά μόνο εκεί κοιμάται ήρεμα. Τι συμβαίνει; Πεινάει; Γιατί όμως όταν τον βάζω στον ριλάξ κοιμάται ενώ στο κρεβάτι όχι; Είναι δυνατόν να μην βολεύεται στο κρεβάτι ενώ μέχρι πριν κοιμόταν μια χαρά; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις είναι καθαρά ψυχολογικό το πρόβλημα του παιδιού σου και γι αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Πιθανόν να έχει συνδυάσει το κρεβάτι με κάτι άλλο για παράδειγμα με τον θηλασμό και γι αυτό αρνείται να κοιμηθεί εκεί. Επίσης στο ριλάξ χωρίς να το κάνει επίτηδες, με πάρα πολλές μικρές κινήσεις του χεριού και του ποδιού του αυτό κινείται με αποτέλεσμα να τον νανουρίζει και να αισθάνεται καλύτερα. Δεν είναι πάρα πολύ κακό να κοιμάται ένα παιδί στο ριλάξ όμως είναι πιο ασφαλής η θέση και πιο ανατομική εάν καταφέρεις τελικά να κοιμάται στο κρεβάτι με φυσιολογικό τρόπο. Σου συστήνω να το πράξεις αυτό με διακριτικό τρόπο αλλά να μην υπαναχωρήσεις. Δηλαδή κάθε βράδυ να το βάζεις το παιδί στο κρεβατάκι του να κοιμάται και αν ξυπνάει να το νανουρίζεις έως ότου αποφασίσει να κοιμηθεί τελικά εκεί. Επίσης να λάβεις υπόψη σου ότι σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται είναι έντονη η οδοντοφυΐα του, πράγμα που το κάνει να πονάει και να έχει πιο ελαφρύ ύπνο, οπότε και να εκνευρίζεται όταν μέσα στον ύπνο του ξυπνάει και το ριλάξ να του προσφέρει αυτό το νανούρισμα που σου είπα πιο πάνω.

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Πιστεύετε ότι είναι καλό οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει της σύστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά που είναι από 6 μηνών και πάνω. Όσοι γονείς έχουν παιδιά κάτω από 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν οι ίδιοι και όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον που ζει το παιδί προκειμένου να το προστατέψουν.

Ερώτηση
“Έχω δυο παιδάκια 5 και 3 ετών. Τα προηγούμενα χρόνια τους είχα κάνει το εμβόλιο της γρίπης επειδή η παιδίατρος ήταν υπέρ αυτού του εμβολιασμού. Φέτος όμως επειδή άλλαξα παιδίατρο λόγω οικονομικών ο παιδίατρος δεν είναι υπέρ αυτού. Να σας πω ότι και τα δυο παιδιά δεν έχουν κάτι ώστε να είναι αναγκαίο. Θέλω σας παρακαλώ να μου πείτε τη γνώμη σας στο εάν πρέπει ή όχι να γίνει ο εμβολιασμός. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει όλα τα παιδιά που είναι πάνω από 6 μηνών να εμβολιάζονται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει συγκεκριμένα μόνο από τους ιούς της γρίπης που περιέχονται μέσα στο εμβόλιο και ίσως από κάποια “ξαδελφάκια” ιών που μοιάζουν με τους ιούς της γρίπης. Η προσωπική μου σύσταση είναι να γίνεται το εμβόλιο σε όλα τα παιδιά πρώτον διότι μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε επικείμενη επιδημία γρίπης και δεύτερον επειδή δεν προκαλεί κανένα κακό σε αυτόν που θα το κάνει. Μέσα στα τόσα εμβόλια που κάνουμε είναι ένα παραπάνω εμβόλιο που μπορεί να είναι και χρήσιμο κάποια στιγμή. Για να σας αποδείξω την αθωότητα του συγκεκριμένου εμβολίου σας λέω ότι συνιστάται όπως ξέρετε να το κάνουν οπωσδήποτε άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, πεσμένο ανοσοποιητικό κλπ. Άρα λοιπόν αφού αυτά τα άτομα κάνουν το εμβόλιο ακίνδυνα παρόλο που έχουν βλάβη στην υγεία τους καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ένα υγιές άτομο να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι που μόλις έκλεισε τα 2 του χρόνια, πολύ ζωηρό, χαρούμενο και έξυπνο. Για την ηλικία του μιλάει αρκετά, ξέρει πάρα πολλές λέξεις και εδώ και περίπου έναν μήνα σχηματίζει ολόκληρες φράσεις, όπως πάμε κάτω μαμά να πιω το γάλα μου, χάλασε το αυτοκίνητο και θα το πάμε στο μάστορα, ο μπαμπάς πάει στο σούπερ μάρκετ να πάρει γάλα, κ.α, φυσικά όχι με την πιο σωστή άρθρωση αλλά είναι κατανοητός και από άτομα εκτός οικογένειας. Εδώ και 3 μέρες άρχισε να τραυλίζει (κεκέδισμα). Στην αρχή όχι τόσο έντονα (και σκέφτηκα μήπως επειδή πιέζεται να εκφραστεί, το παθαίνει αυτό), ωστόσο από χθες τραυλίζει και σε απλές λέξεις και προτασούλες (που έχει κατακτήσει από 12 μηνών) όπως “μαμά, έλα εδώ” ή “μπαμπά, πάμε πάνω”. Δεν το κάνει συνέχεια, αλλά όταν το κάνει είναι πολύ έντονο. Δεν έχει μεσολαβήσει κάτι άσχημο που να τάραξε την ψυχολογία του, δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Η μόνη αλλαγή στην ρουτίνα του είναι ότι του κάναμε ένα όμορφο πάρτι τα γενέθλια του που χάρηκε πάρα πολύ και την άλλη μέρα το μεσημέρι ήρθε η γιατρός στο σπίτι μας για εμβόλια, και ταράχτηκε αρκετά (όπως κάθε φορά όμως). Κατά τη γνώμη σας, πρέπει να επισκεφτώ λογοθεραπευτή ή κάποιο παθολόγο λόγου και ομιλίας; Και πότε; Συγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση, αλλά έχω σκάσει. Και πάλι ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς να μην ανησυχείς καθόλου διότι αυτό που συμβαίνει στο παιδί σου είναι πάρα πολύ συχνό. Θεωρώ ότι είναι κάτι τελείως παροδικό και πολύ σύντομα θα το σταματήσει εάν φυσικά εσείς δεν δείξετε πολύ μεγάλο άγχος και καταπιέζετε υπερμετρα το παιδί προκειμένου να σταματήσει να τραυλίζει. Σίγουρα έχει συμβεί κάτι ψυχολογικό που το έχει ταράξει έστω και αν εσείς δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε. Η μέθοδος είναι μία: να είστε πάρα πολύ ήρεμοι όλοι στο σπίτι, να δείξετε διακριτικότητα, μην δείχνετε ανησυχία και όπως περνάνε οι μέρες θα δείτε ότι σιγά σιγά το παιδί θα ξεχάσει την αιτία που του δημιούργησε αυτή την αντίδραση και όλα θα πάνε μια χαρά.

Ερώτηση
“Η μικρή μας είναι 7 μηνών και την γέννησα με καισαρική. Μέχρι να τα βρούμε με το θηλασμό δυσκολευτήκαμε αλλά τα καταφέραμε. Πίνει μόνο 120ml almiron 2 πριν κοιμηθεί το βράδυ και όποτε θελήσει θηλάζει. Σε λίγες μέρες θα επιστρέψω στη δουλειά (σε σούπερ μάρκετ, σπαστό ωράριο). Πώς θα μπορέσω να συνεχίσω να θηλάζω; Μέχρι πότε είναι καλό για το παιδί να θηλάσει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ένα παιδί να θηλάζει ακόμη και μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του φυσικά βάζοντας και άλλες τροφές όπως έχεις κάνει κι εσύ μετά τον 6ο μήνα της ζωής. Θα μπορούσες λοιπόν να συνδυάσεις τις ώρες της δουλειάς σου έτσι που να μπορέσεις και να θηλάζεις το παιδί σου, όσες φορές μπορείς μέσα στο 24ωρο. Τις ώρες που δεν θα είσαι στο σπίτι και δεν θα μπορείς να θηλάσεις μπορείς να δίνεις στο παιδί σου ξένο γάλα ή κάποια άλλα γεύματα με στερεές τροφές. Το πρόβλημα θα είναι πώς θα ρυθμίσεις το στήθος σου ώστε να μην πετρώσει το γάλα σου αλλά και να μην σταματήσει σιγά σιγά η ροή του οπότε θα σταματήσει και η παραγωγή του. Τρόποι υπάρχουν βέβαια ανάλογα με τον χώρο της εργασίας σου. Εάν κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου αισθάνεσαι το στήθος σου να πονάει και να είναι φορτωμένο με γάλα θα μπορούσες να πας σε κάποιον χώρο που σου έχουν διαθέσει ή εν πάσει περιπτώσει σε κάποιο δωμάτιο ώστε να μπορέσεις να βγάλεις λίγο γάλα για να μην πετρώσει. Όπως καταλαβαίνεις, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μπορείς να συνδυάσεις και την εργασία σου και τον θηλασμό. Εκείνο το οποίο ξέρω αλλά δεν γίνεται στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Αμερική είναι πλέον υποχρεωτικό στους χώρους της εργασίας να υπάρχουν μικροί χώροι όπου μία μητέρα που θηλάζει να μπορεί σε πολιτισμένο και αξιοπρεπές περιβάλλον να βγάζει το γάλα της ή ακόμα και αν οι συγγενείς της μπορούν να της πάνε το παιδί στη δουλειά να μπορεί να το θηλάζει επιτόπου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη σας βοήθεια. Έχω ένα κοριτσάκι 7μιση μηνών κ έχουμε ένα θέμα με τον ύπνο. Το βράδυ δεν κοιμάται συνεχόμενα. Μπορεί να ξυπνήσει ανά 2 ώρες 3 ή και ανά 1. Εξαρτάται την μέρα της. Προχθές συνάντησα μια άλλη μητέρα και αφού μιλήσαμε για αυτό το θέμα μου είπε πως είναι λάθος αυτό που γίνεται γιατί κατά το βράδυ εκκρίνεται μια ορμόνη (ουσία) που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όταν το μωρό κοιμάται συνεχόμενα. Αληθεύει αυτό; Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κακό στο παιδί μας; Να σας επισημάνω πως η μικρή θηλάζει όποτε θελήσει (πέρα από τα φαγητά που τρώει ελεύθερα πλέον) και κοιμάται με το στήθος, δεν παίρνει πιπίλα. Αν ναι τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα πρέπει να ξέρεις-και να πεις και στη φίλη σου-ότι τα μωράκια σε αυτή την ηλικία δεν ξέρουν πότε είναι μέρα και πότε νύχτα αλλά όλο το 24ωρο γι αυτά είναι το ίδιο. Επειδή λοιπόν θηλάζει το μωρό σου και έχει μάθει να κοιμάται πάνω στο στήθος, έχει συνδυάσει όλο το 24ωρο με την παρουσία σου. Δε του φτάνει λοιπόν να περνάει πολλές ώρες με τη μαμά του γι’ αυτό κάθε δύο με 3 ώρες ξυπνάει και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Πραγματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, η οποία βοηθάει τα μωράκια να ψηλώσουν, όμως αυτό δε γίνεται μόνο σε αυτή τη μικρή ηλικία αλλά συνεχίζει για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής. Εν πάσει περιπτώσει, αφού για σένα είναι πρόβλημα να συμπεριφέρεται το παιδί σου με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσεις σιγά σιγά να του αραιώσεις τις ώρες που ξυπνάει αρχίζοντας από την ημέρα, οπότε και θα του μειώσεις τις ώρες που κοιμάται. Αν δηλαδή υπολογίσουμε ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία χρειάζεται περίπου 10 ώρες την ημέρα για να συμπληρώσει το βιολογικό ρολόι του ύπνου, τότε εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ειδικότερα ξεκινώντας από το μεσημέρι του μειώσεις τις ώρες που κοιμάται, θα αναγκαστεί σιγά σιγά να τις συμπληρώσει πηγαίνοντας προς το βράδυ.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω μια μικρή αδερφούλα που είναι 6 ετών και ο καρδιολόγος μας μάς είπε ότι έχει α΄ βαθμού (δηλαδή μικρή) ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Είναι κάτι σοβαρό; Μπορεί να εξελιχθεί στην πάροδο του χρόνου; Ωστόσο σας αναφέρω ότι η αδερφή μου έχει λίγα κιλάκια παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυτό με την καρδιά;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πάρα πολλά παιδιά έχουν το πρόβλημα που έχει και αδελφούλα σου. Σε πρώτη φάση όπως το περιγράφεις, δεν υπάρχει λόγος κάποιας ανησυχίας, πλην όμως ότι είναι πρόβλημα που θέλει τακτική παρακολούθηση τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της ζωής, δηλαδή μέχρι να ενηλικιωθεί. Βάσει των εξετάσεων που έχει κάνει ο καρδιολόγος, μπορεί να σας πει εάν επιτρέπεται καταρχάς να κάνει οποιαδήποτε αθλητική ή σωματική άσκηση και αν θα πρέπει όταν έχει πυρετό να παίρνει εγκαίρως αντιβίωση προκειμένου το μικρόβιο να μην εγκατασταθεί στις χορδές της βαλβίδας και υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Το βάρος που έχει παραπάνω η αδελφή σου, σίγουρα επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία αλλά και αργότερα τα αγγεία γενικότερα. Γι’ αυτό έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από την ανεπάρκεια της βαλβίδας, θα πρέπει να φροντίσετε να κάνει μια σωστή διατροφή και άσκηση προκειμένου να έχει τα φυσιολογικά κιλά που επιτρέπονται για την ηλικία της.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι 21 μηνών, βάρος 10.600 και ύψος 87 πόντους. Ανησυχώ για το βάρος του τρώει λίγο και μικρές ποσότητες. Επίσης δεν έχει κλείσει ακόμα η πρόσθια πηγή στο κεφαλάκι του. Ο παιδίατρος μας είπε να περιμένουμε μέχρι τα 2. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Πολύ καλά σας είπε η παιδίατρός σας ότι η πρόσθια πηγή μπορεί να κλείσει και μέχρι τα δύο χρόνια αν και εξαρτάται από το μέγεθός της, δηλαδή πόσα εκατοστά ή χιλιοστά παραμένει ακόμη ανοιχτή. Το βάρος του μωρού σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και το ύψος αν και δεν μου έχετε γράψει με πόσο βάρος και ύψος γεννήθηκε. Γενικά ξέρουμε ότι ένα παιδί δύο χρονών θα πρέπει να είναι περίπου 12 κιλά βάρος και 90 πόντους ύψος.

Ερώτηση
“Γιατρέ σας, παρακολουθώ και σας εκτιμώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Η μικρή μου, που είναι στα 9, βγάζει άσπρα σε κομμάτια, στα μαλλάκια. Της έχω κάνει θεραπεία για ψείρες και δε περνάει. Δε πρέπει να είναι κόνιδα γιατί δεν εκκολάπτονται, βγαίνει εύκολα με το νύχι, δε φαγουρίζεται. Υπάρχει περίπτωση να είναι νινίδα ή πιτυρίδα; Χρησιμοποιεί γυναικεία σαμπουάν τύπου Timotei/Pantene. Τι να κάνω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα φαίνεται ότι πραγματικά αυτό πρέπει να είναι ξηροδερμία δηλαδή αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε νινίδα ή πιτυρίδα. Εφόσον σε προβληματίζει θα πρέπει να αλλάξεις τα σαμπουάν που χρησιμοποιείς και να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο που προτείνουν οι εταιρείες για την πιτυρίδα. Εάν φυσικά βρίσκεσαι σε περιοχή που υπάρχει παιδοδερματολόγος ή κάποιος δερματολόγος, καλό είναι να εξετάσει το παιδί σου μήπως και σου προτείνει ειδικά καλλυντικά τα οποία θα βοηθήσουν να εξαλειφθεί η ξηροδερμία που έχει.

Read More

And More