Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών και εδώ και 3 μήνες μια ώρα αφού ξυπνήσει το πρωί βήχει περίπου 10 φορές και μετά όλη μέρα και νύχτα είναι μια χαρά. Την πήγα σε κάποιον παιδίατρο πνευμονολόγο κάναμε μια θεραπεία με εισπνοές seretide και ελαττώθηκε αρκετά, το κανε μια με δυο φορές μόνο. Τώρα που σταματήσαμε τη θεραπεία βήχει ξανά όπως πρώτα αλλά ο γιατρός λέει ότι είναι μάλλον αλλεργικό. Εγώ όμως ανησυχώ. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι άλλο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πράγματι τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σημαίνουν ότι το μωρό σας έχει κάποιο αλλεργικό υπόστρωμα. Φυσικά όχι σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει περίπτωση όταν ξυπνάει επειδή αλλάζει η θερμοκρασία του σώματος να προκαλείται αντίδραση στο λαιμό του μωρού και τότε να βήχει πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μία αλλεργική αντίδραση. Στην οικογένειά σας υπάρχουν σχετικές αλλεργίες όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή είστε αλλεργική σε κάποιο φάρμακο, καλλυντικό ή στα ψεύτικα σκουλαρίκια; Πάντως εφόσον τα συμπτώματα του παιδιού δεν είναι πολύ σοβαρά θα πρέπει να πάτε σιγά σιγά ώστε να μην παίρνει φάρμακα βαριά και αυτό που λέμε “βλέποντας και κάνοντας” από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλώσει μέχρι τώρα ακριβώς το τι είναι για να το βοηθήσετε με την κατάλληλη θεραπεία.

Ερώτηση
“Είναι απαραίτητο να παίρνουν τα βρέφη βιταμίνη D;”

Απάντηση
Πραγματικά, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχουμε εφαρμόσει και στην Ελλάδα να δίνουμε βιταμίνη D στα βρέφη για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η ποσότητα και διάστημα ποικίλλει ανάλογα και με την ηλικία κύησης του μωρού, δηλαδή αν είναι πρόωρο ή όχι. Ο λόγος που δίνουμε βιταμίνη είναι διότι τα τελευταία χρόνια αποφεύγοντας να εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο και χειμώνα και καλοκαίρι και δίνοντας οδηγίες να χρησιμοποιούν οι γονείς ισχυρά αντηλιακά, καπέλα κλπ υπάρχει κίνδυνος να μην ενεργοποιείται η προβιταμήν D που υπάρχει στο δέρμα των μωρών και με τη βοήθεια του ήλιου μετατρέπεται σε βιταμίνη κανονική και έτσι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει ένα παιδί έλλειψη βιταμίνης D και ραχίτιδα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας! Σας εκτιμώ πολύ! Έχω ένα γιο 14,5 μηνών. Όταν τον βάλω για ύπνο π.χ. στις 10, ξυπνάει μετά από περίπου 1-2 ώρες κλαίγοντας τον παίρνω αγκαλιά και κοιμάται μετά απευθείας. Ξυπνάει πάλι κατά τις 2.00 να φάει, μετά πάλι κατά τις 5 και μετά κατά τις 8! Επίσης όταν ξυπνήσει για πρωί κατά τις 10 μετά από δυο ώρες νυστάζει πολύ και κοιμάται για καμία ώρα και μετά κατά τις 4 νυστάζει πάλι και κοιμάται για 1.30 ώρα. Πώς μπορώ να του φτιάξω το πρόγραμμα; Τη νύχτα γιατί ξυπνάει συνέχεια; Να σημειώσω ότι στο βάρος είναι 11 κιλά και ύψος 83 πόντους. Συγνώμη για τη μεγάλη ερώτηση! Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Ανήσυχη μανούλα, καταρχήν πρέπει να πω ότι ο τρόπος που κοιμάται το μωρό σας δεν είναι παθολογικός. Κοιμάται αρκετές ώρες όπως αρμόζει στην ηλικία του. Φαίνεται όμως ότι το βράδυ ξυπνάει περισσότερο γιατί θέλει να δει τη μαμά του ή λόγω της οδοντοφυΐας που έχει σε αυτή την ηλικία κάνει πιο ανήσυχο ύπνο και συνδυάζει το ξύπνημά του με φαγητό. Χωρίς να σας πιάνει άγχος θα πρέπει σιγά σιγά να αραιώσετε τις ώρες που το ταίζετε το βράδυ, για παράδειγμα αν ξυπνάει στις 2 κρατήστε τον λίγο να φάει 2 και 15 για 2-3 βράδια, μετά 2.30 κλπ ώστε σιγά σιγά να σταματήσει να τρώει τις βραδινές ώρες. Όσον αφορά στο βάρος και στο ύψος του βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 22 ημερών. Έχει βγάλει στα μάγουλά του, στο μέτωπό του και γύρω από τα ματάκια του μπιμπικάκια και κοκκινήλες. Ο γιατρός μού είπε ότι είναι δροτσίλα και μου πρότεινε μια αλοιφή με κορτιζόνη αλλά εγώ δεν ήθελα να του τη βάλω, είναι πολύ μικρό για κορτιζόνη και αντί γι’ αυτό μου πρότεινε υγρή πούδρα fissan αλλά βλέπω ότι δεν του κάνει τίποτα. Εσείς τι μού προτείνετε να τού βάλω;”

Απάντηση
Νέα μανούλα, καταλαβαίνω την ανησυχία σου αλλά θα πρέπει πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε εάν το πρόσωπο του παιδιού το πλένεις με τον κατάλληλο τρόπο. Δηλαδή το πλένεις κανονικά με σαμπουάν ή με σκέτο χαμομήλι ή νερό; Διότι καταρχήν το δέρμα του μωρού είναι λιπαρό και για να καθαρίσουν οι πόροι του δέρματος και να μπορέσει να αναπνεύσει κανονικά πρέπει να το πλένουμε με ένα “απορρυπαντικό”, όπως πλένουμε τα πιάτα που έχουν λίπη, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση των παιδιών είναι ειδικά σαμπουάν. Δεύτερος λόγος που μπορεί να παρουσιάζει αυτές τις κοκκινήλες είναι από την υπερβολική ζέστη που υπάρχει μέσα στο χώρο. Τα μωράκια ζεσταίνονται 3 φορές περισσότερο από ό,τι ζεσταινόμαστε εμείς και είναι ένας λόγος για να βγάζουν κοκκινήλες στο δέρμα τους και ειδικότερα στο κεφαλάκι τους και στο πρόσωπο. Εξάλλου τα μάγουλα βρίσκονται σε επαφή με όλον τον περιβάλλοντα χώρο όπως είναι σεντόνια, ρούχα κλπ. Από κει λοιπόν να ξεκινήσεις, προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς φάρμακα τουλάχιστον στην περίοδο αυτή που είναι βρέφος. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ειδικά σαμπουάν που είναι για τις ευαίσθητες επιδερμίδες και κάποιες ενυδατικές αλοιφές.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 13 μηνών, 11 κιλά και 78 cm ύψος. Γεννήθηκε 3300 και 50cm. Είναι καλά στις καμπύλες, πάντα στο 75 με 80%. Όταν γεννήθηκε μας είπαν ότι παρουσιάζει κάποιες αρρυθμίες, Πήγαμε σε παιδοκαρδιολόγο όταν ήταν 5 ήμερων, κάναμε ΗΚΦ, υπέρηχο και holter και μας διαβεβαίωσε ο παιδοκαρδιολόγος ότι πρόκειται για την αθώα “φλεβοκομβική μορφή” που οι παιδοκαρδιολόγοι τις αποκαλούν αθώες και φυσιολογικές και ότι όσο μεγαλώνει θα εξαφανίζεται γιατί δεν είναι κάτι παθολογικό, ανατομικό ή επικίνδυνο. Η παιδίατρος κάθε μήνα που εξετάζει την καρδούλα της τη βρίσκει μια χαρά. Φοβάμαι όμως, γιατρέ. Όλοι με βρίσκουν υπερβολική. Είναι ένα παιδί που τρώει, παίζει, είναι ζωηρό. Αν, πρώτα ο θεός, κάνω άλλο παιδάκι, πάλι θα εμφανίσει αρρυθμίες; Να σημειώσω ότι προληπτικά υποβληθήκαμε και εγώ με το σύζυγο σε καρδιολογικό έλεγχο και δεν παρουσιάσαμε κάτι”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν να σας πω ότι το βάρος και το ύψος της κόρης σας βρίσκεται στην 95 εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι και πολύ ψηλή και πολύ βαριά. Όσον αφορά στο καρδιολογικό πρόβλημα, πιστεύω ότι ανησυχείτε υπερβολικά εφόσον όλες οι εξετάσεις και ο καρδιολόγος σας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εν πάσει περιπτώσει, για καλό και για κακό, μπορείτε ένα χρόνο μετά από την τελευταία εξέταση να επαναλάβετε το υπερηχογράφημα καρδιάς και το καρδιογράφημα ώστε να ησυχάσετε. Από κει και πέρα στην υπόλοιπη ζωή, μπορεί το παιδί όπως και κάθε παιδί οποιαδήποτε στιγμή να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αιτία ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε όταν ήταν ημερών.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 7 χρονών και εδώ και 2 μέρες έχει συχνουρία. Μπορεί να πηγαίνει τουαλέτα κάθε 20 λεπτά. Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω για να την πάω να την δει ο γιατρός; Ευχαριστώ εκ των πρότερων”.

Απάντηση
Εάν η κόρη σας έχει μόνο συχνουρία χωρίς τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης και χωρίς πυρετό τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει μία υποβόσκουσα ουρολοίμωξη και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια. Ένας άλλος λόγος θα ήταν εάν το παιδί πίνει πάρα πολλά υγρά για ψυχολογικούς λόγους οπότε η πολυδιψία φέρνει και πολυουρία. Έχουμε πάντοτε βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ένα παιδί που πίνει πολλά νερά, ουρεί πολλές φορές και πιθανόν να έχει και πολυφαγία μπορεί να υποκρύπτει κάποιο σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως θα πρέπει να κάνετε και μία εξέταση σακχάρου αίματος και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ώστε να σας φύγει από το μυαλό ότι υπάρχει το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Έχω μια κόρη, το Δεκέμβριο θα είναι 3,5 ετών. Έχει ύψος 0.98 και βάρος 15300. Γεννήθηκε 46 εκατοστά 2500 κιλα στην 35 εβδομάδα με καισαρική. Χτες το πρωί μετά το γάλα και πηγαίνοντας για το δωμάτιό της, παραπονέθηκε ότι την πονάνε τα πόδια στο λεγόμενο καλάμι, κάτω από το γόνατο και περπατούσε με επιφύλαξη. Αργότερα πάλι την παρατηρούσα ότι φυλαγόταν στο περπάτημα. Τη ρώτησα και μου είπε ότι την πονάνε και τα δυο πόδια. Ούτε χτύπησε στον παιδικό, το τσέκαρα, ούτε σπίτι. Το απόγευμα ήρθε ένας φίλος της κι έπαιζαν, ήταν άνετη στο παιχνίδι, έτρεχαν. Από τότε δεν μου παραπονέθηκε ξανά. Είναι ένα παιδί με αρκετά ανεπτυγμένη αντίληψη, να φανταστείτε όταν νιώσει και το παραμικρό σε λαιμό ή αυτί μας λέει μόνη της “να πάμε στο θείο Παύλο, τον παιδίατρο”. Είναι οι λεγόμενοι πόνοι ανάπτυξης ή να ανησυχήσω από το περιστατικό αυτό; Να σημειώσω ότι δέκα μέρες πριν πέρασε ίωση με πύον στο λαιμό και 39 πυρετό για 4 ημέρες και πήρε για δέκα μέρες Προσεφιλ των 250, από 5 ml πρωί-βράδυ. Ευχαριστώ πολύ και πάλι συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθειά σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα καταρχήν να σας πω ότι ύψος και το βάρος του παιδιού σας βρίσκονται στην 75η εκατοσιαία θέση δηλαδή είναι αρκετά βαρύ και αρκετά ψηλό. Όσον αφορά στο πρόβλημα που παρουσίασε δύο-τρεις μπορεί να είναι οι αιτίες αλλά μάλλον αφού το ξεπέρασε φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σοβαρό. 1. Ίσως στον ύπνο της ή στο παιχνίδι το πόδι της να “πιάστηκε” πράγμα το οποίο χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να επανέλθει. 2. Μπορεί να το χτύπησε στο σχολείο ή στο σπίτι χωρίς ούτε το παιδί ούτε εσείς να το καταλάβετε. 3. Πολλές φορές τα παιδιά επειδή χοροπηδάνε μέσα στο σπίτι από καναπέδες καρέκλες κλπ τούς δημιουργείται μία πάθηση που λέγεται υμενίτιδα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ελαφρύ όπως πχ στη δική σας περίπτωση και να περάσει μόνο του σε μερικές ώρες ή μέρες αλλά αν είναι πολύ σοβαρό τότε συνεχίζει να πονάει και θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις που μάλλον στη δική σας περίπτωση δεν το σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. 4. Οι πόνοι της ανάπτυξης είναι μία πιθανή αιτία όμως συμβαίνει συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή μετά τα 6-7 χρόνια, όπου εκεί υπάρχει μια πιο γρήγορη ανάπτυξη των οστών. Κατά συνέπεια αφού όλα πάνε καλά, μην ανησυχείτε, εάν όμως πάλι παρουσιάσει πρόβλημα θα πρέπει να το δει και παιδοορθοπεδικός προκειμένου να αποκλείσει κάποια υποβόσκουσα σοβαρή πάθηση.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω μια κορούλα 6 ετών που το τελευταίο διάστημα μετά την ούρηση μού παραπονιέται ότι της φεύγουν ούρα. Αυτό δεν συμβαίνει συνεχώς, κυρίως το πρωί. Πράγματι βλέπω κάποιες σταγονίτσες στο βρακάκι της αλλά η ίδια δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Τσούξιμο, πόνο, πυρετό ή κάτι άλλο δεν εμφανίζει. Σε τι μπορεί να οφείλεται;”

Απάντηση
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία όταν τα παιδάκια έχουν άγχος ειδικότερα το πρωί που πρόκειται να πάνε στο σχολείο να τους φεύγουν λίγα ούρα. Ειδικότερα όταν πρόκειται για κοριτσάκι, επειδή η ανατομία του ουροποιητικού συστήματος είναι διαφορετική από αυτή των αγοριών είναι πολύ πιο εύκολο να φύγουν κάποια ούρα χωρίς να μπορέσει να τα ελέγξει. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα προς αυτή την κατεύθυνση θα σκεφτείτε. Εν πάσει περιπτώσει, θα μπορούσατε να κάνετε και μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια προκειμένου να αποκλείσετε κάποιο μικροβιακό παράγοντα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο 3 1/2 ετών και ενώ έχουμε κόψει την πάνα εδώ και 1 1/2 χρόνο, τη νύχτα ακόμα κατουριέται. Εάν δεν τον σηκώσω τη νύχτα να κάνει τσίσα, τότε τις περισσότερες φορές θα κάνει τσίσα στο κρεβατάκι του. Έχουν υπάρξει και φορές που ξύπνησε στεγνός, αλλά πολύ λίγες. Το συζήτησα με τον παιδίατρό μου και κάναμε μια γενική εξέταση ούρων η οποία δεν έδειξε τίποτα. Μου σύστησε να κάνουμε και έναν υπέρηχο, αλλά επειδή ο μικρός μου είναι λίγο φοβητσιάρης τον αφήνω να μεγαλώσει λίγο ακόμα. Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη”.

Απάντηση
Νομίζω ότι η ηλικία του μωρού είναι οριακή για να ανησυχήσουμε επειδή ακόμα δεν έχει ελέγξει τους σφιγκτήρες του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα παιδιά τους ελέγχουν πιο σύντομα και άλλα καθυστερούν. Αφού δεν έχει πρόβλημα στην εξέταση των ούρων θα έλεγα να περιμένετε ακόμα 6 μήνες και μετά να κάνετε οποιαδήποτε άλλη εξέταση. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα κόψει τα ούρα και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών το οποίο είναι 6.500 κιλά και 61 πόντους, γεννήθηκε 3.600 κιλά και 51 πόντους στις 39 εβδ και 4 ήμερες. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: έχει κάποιες ημέρες που το μωρό είναι ήσυχο σχετικά και έχει πάλι άλλες φορές που είναι πολύ ανήσυχος. Τη νύχτα ξυπνάει σχεδόν ανά μια ώρα όταν είναι έτσι. Τρώει και μπορεί για τις επόμενες 3 ώρες να βγάζει γαλατάκι αρκετοί ποσότητα και να ρεύεται συνεχώς. Τι μπορεί να είναι; Κατατοπίστε με λιγάκι γιατί ανησυχώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωράκι σας όσον αφορά στο βάρος και στο ύψος του βρίσκεται σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι όπως περιγράφετε τα συμπτώματα του μωρού, η πρώτη μου σκέψη είναι ότι το μωρό σας έχει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση (ΓΟΠ). Αυτό το υποψιάζομαι επειδή λέτε ότι βγάζει γαλατάκι και ρεύεται συνεχώς. Πιθανόν λοιπόν επειδή ανεβαίνει το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο του να του δημιουργεί ξινίλες και τσουξίματα και γι’ αυτό το βράδυ να είναι ανήσυχο και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Για να αποκλειστεί η ΓΟΠ θα πρέπει το μωρό να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού μείνει 3 ώρες τελείως νηστικό και κατά τη διάρκεια της εξέτασης αρχίσετε να το ταίζετε. Εάν πράγματι έχει ΓΟΠ τότε θα πρέπει να δώσετε ειδικό γάλα γι αυτόν τον λόγο εφόσον δεν θηλάζετε και σε περίπτωση που η παλλινδρόμηση είναι μεγάλου βαθμού μπορεί να χρειαστεί και κάποιο σιροπάκι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα γιο 21 μηνών και πριν 3 μέρες έπαθε αλλεργία, κοκκίνισε παντού, πέταξε πετάλες παντού και αργότερα πρήστηκε στο πρόσωπο και στα χέρια, πόδια. Είχε φάει όμως στον παιδικό φακές, αυγό, γαλατόπιτα. Τι μπορεί να είναι αυτό και τι το προκάλεσε όλο αυτό ενώ δεν το είχε πάθει πάλι ποτέ και δεν ήταν η πρώτη φορά που έτρωγε αυτά τα φαγητά. Το μόνο καινούργιο ήταν η γαλατόπιτα. Τι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, οι αλλεργίες προέρχονται από πάρα πολλές αιτίες. Επίσης δεν είναι παράξενο ένα παιδί να τρώει ένα φαγητό πολλές φορές και κάποια στιγμή παρόλα αυτά να του κάνει κάποια αλλεργία. Αυτά που έφαγε όπως περιγράφετε είναι όλα ύποπτα για αλλεργία. Και οι φακές δεν ξέρετε πού είχαν αποθηκευτεί και αν περιείχαν φάρμακα και το αυγό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και η γαλατόπιτα η οποία μέσα σίγουρα περιέχει και γάλα και αλεύρι και αυγά και βούτυρο. Επίσης μπορεί να υπάρχει συνδυασμός τροφίμων που να προκαλεί αλλεργία, δηλαδή αφού έφαγε γαλατόπιτα και αυγό αυτό να κάνει αλλεργία ενώ αν τα έτρωγε χωριστά να μην συνέβαινε. Δε νομίζω ότι σε πρώτη φάση πρέπει να ανησυχήσετε απλώς θα είστε παρατηρητική για να διαπιστώσετε την επόμενη φορά που θα κάνει αλλεργία τι είχε φάει ή με τι είχε έρθει σε επαφή τις προηγούμενες ώρες ή μέρες και παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα.

Read More

And More