Ο παιδίατρος του TLife απαντά: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη, είναι νέα μανούλα και το μωράκι μου είναι ακόμα 15 ημερών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον ύπνο. Μπορεί ένα μωρό να κοιμάται σε λίκνο και όχι σε κούνια; Και κάτι ακόμη, λόγω χώρου το δωμάτιο του μωρού δεν το έχω ακριβώς δίπλα μου όταν κοιμάται. Βρίσκεται μεν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά στο κάτω μέρος του δικού μου κρεβατιού. Είναι σωστό αυτό ή πρέπει να έχω την απόλυτη βλεμματική επαφή μαζί του; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην αγχώνεσαι ούτε για το ένα, αλλά ούτε και για το άλλο. Βεβαίως και μπορεί να κοιμάται στο λίκνο μέχρι να σταματήσει να χωράει σε αυτό. Επιπλέον, είναι αρκετό να το έχεις στο δωμάτιό σου. Το ελέγχεις εξίσου καλά.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα. Έχω ένα μωράκι τεσσεράμισι μηνών και κάνει εμετό το γάλα. Έχει όλα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή κάνει δυνατό εμετό σε ρουκέτα, έχει πόνους στο στομάχι, ρεύεται όλη την ώρα πριν και μετά το φαγητό του μέχρι να έρθει το επόμενο γεύμα, κλαίει στον ύπνο και είναι ανήσυχο έως και άγρυπνο και τώρα άρχισε τις διάρροιες. Είχε κολικούς μέχρι πριν δύο βδομάδες, μία έρχονται και μία φεύγουν. Είμαι από τα Γιάννενα και δεν μπορούν να βρουν τι έχει το παιδάκι. Έχω αλλάξει γάλατα για δυσκοιλιότητα, για κολικούς και τώρα του ξεκίνησα το Novalac Allernova. Το χρησιμοποίησα τρεις ημέρες και δεν έκανε κάτι, το μωράκι είναι ανήσυχο και βγάζει ακόμη πάρα πολύ γάλα. Έχει και κάτι σαν μπούκωμα, αλλά ούτε μυξούλες έχει, ούτε ακούγεται στα ακροαστικά, αλλά δεν μπορεί να πάρει εύκολα ανάσα και πνίγεται πάρα πολύ εύκολα με το φαγητό. Σε κάποια φάση είχε σταματήσει να μου τρώει δύο μέρες, σαν να μην μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που έτρωγε. Επίσης, το παιδάκι παίρνει βάρος πιο πολύ από ό,τι το κανονικό, όπως μου είπαν -είναι κοριτσάκι τεσσεράμισι μηνών στα οχτώμιση κιλά. Σας παρακαλώ βοηθήστε με να καταλήξω κάπου, ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι δεν έχεις ολοκληρώσει τον έλεγχο. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από τρεις ώρες απόλυτης νηστείας και να μελετηθεί και το μήκος του οισοφάγου. Αν πραγματικά έχει μόνο παλινδρόμηση, εκτός από το αντιαναγωγικό γάλα, θα πρέπει να πάρει και ένα σιρόπι (epadoren) σε δοσολογία που θα καθορισθεί από το βάρος και την ένταση του προβλήματος. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε και την περίπτωση να συνυπάρχει και δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, όποτε θα χρειαστεί και ένα αντιαλλεργικό γάλα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα μωρό δύο μηνών. Κάναμε τον πρώτο εμβολιασμό και ο παιδίατρος μου είπε πως θα κάνουμε κάθε μήνα από ένα εμβόλιο. Επίσης, μου είπε ότι προαιρετικά, από την ηλικία των δύο μηνών, υπάρχουν κάποια εμβόλια τα οποία δεν ανήκουν στα υποχρεωτικά του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, αλλά καλό θα ήταν να τα κάνουμε. Εσείς τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις συγκεκριμένα την ονομασία των εμβολίων για να σου απαντήσω πιο αξιόπιστα. Όταν θα τα ξέρεις, μπορείς να επικοινωνήσεις ξανά μαζί μου.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για το έργο σας. Έχω ένα αγοράκι τεσσεράμισι χρονών. Φέτος πήγε για πρώτη φορά στο σχολείο και όπως ήταν αναμενόμενο αρρωσταίνει συνεχεία.  Είναι μόνιμα μπουκωμένος, γεγονός που του προκαλεί και βήχα, και ροχαλίζει πολύ στον ύπνο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχει εκκρίσεις από την μύτη (μου είπαν ότι αυτό λέγεται οπισθορρινική καταρροή), με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τον ανακουφίσω καθόλου. Ούτε με το φύσημα, ούτε με ορό γίνεται κάτι, αφού δεν βγαίνει τίποτα από μπροστά. Πριν από λίγες ήμερες, τελικά έκανε και ιγμορίτιδα και αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε αντιβίωση. Μπορώ να κάνω κάτι για να μην το αφήνω να φτάνει σε αυτό το στάδιο; Σημειώνω ότι έχει κάνει ιγμορίτιδα άλλη μια φορά, την περασμένη άνοιξη, αποτέλεσμα της εποχικής αλλεργίας του που έχει κληρονομήσει και από τους δυο γονείς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου μάλλον κάνει μπουκώματα από την αλλεργική ρινίτιδα και δημιουργούνται επιπλοκές με μικρόβια, οπότε έρχεται και η ιγμορίτιδα. Επειδή το κάθε παιδί εξατομικεύεται, όπως λέμε, στην θεραπεία του, θα πρέπει να παίρνει μια ποικιλία από σύνθετα φάρμακα, τόσο για την αλλεργία, όσο και για τα μπουκώματα, ώστε να μην φτάνει να παίρνει αντιβίωση κάθε τόσο. Δηλαδή, υπάρχει και προληπτική αγωγή, που θα βοηθήσει να κάνει λιγότερες κρίσεις και να παίρνει λιγότερα φάρμακα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More