Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Σας έχω στείλει ξανά και με βοηθήσατε πάρα πολύ στο πρόβλημα που είχα. Έχω ένα γιο 20 μηνών, που γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες ακριβώς , 3115 κιλά και 51 εκατοστά ύψος. Τώρα είναι 10.500 κιλά και 85 εκατοστά. Τρώμε σχετικά δύσκολα δεν είναι πολύ φαγανός. Το πρόβλημά μου είναι ότι το παιδάκι από τότε που έβγαλε δόντια είναι κίτρινα αρκετά και δεν ξέρω τι να κάνω. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Πρέπει να τον πάμε σε οδοντίατρο μήπως; Προσπάθησα και με παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα αλλά δεν άλλαξε κάτι. Κάποια είναι άσπρα και κάποια κίτρινα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μου φαίνεται πολύ περίεργο που περιγράφεις τα δοντάκια του μωρού σου σε αυτή την ηλικία ότι είναι κίτρινα. Μήπως δεν είναι κίτρινα αλλά έχουν αρχίσει σιγά σιγά να έχουν στίγματα μαύρα; Διότι σε αυτή την ηλικία και συνήθως στα πρώτα δόντια υπάρχει ένας χρωματισμός του δοντιού ο οποίος ουσιαστικά δεν είναι παθολογικός και καθώς μεγαλώνει το παιδί φεύγει μόνος του. Εάν είναι πολύ αντιαισθητικό πηγαίνουμε στον παιδο-οδοντίατρο και υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος να βγάλει αυτό το χρώμα που είναι πάνω στο σμάλτο των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση για να ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει θα πρέπει να επισκεφτείς έναν παιδο-οδοντίατρο για να σε συμβουλεύσει σωστά.

Ερώτηση
“Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών το οποίο είναι πολύ δραστήριο! Μπουσουλάει, σηκώνεται, γυρίζει, στέκεται, κάθεται από πολύ μικρός! Γενικά χαίρεται εύκολα! Μερικές φορές είναι και λίγο ιδιότροπος! Λέει παπαπ ντεντε κικι και άμα κλαίει μαμ! Ξέρει που είναι η λάμπα, το ρολόι και πολλά άλλα! (Βλέπει δεν δείχνει). Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τους τελευταίους 2 μήνες του κάνω παλαμάκια και γεια και δεν κάνει τίποτα από αυτά! Κάνω κάτι λάθος; Πόσος καιρός χρειάζεται να του τα δείχνω για να τα μάθει; Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μιλάς για τις εκδηλώσεις τις ψυχοσωματικές ενός παιδιού που είναι μόλις εννέα μηνών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλες απαιτήσεις καθώς το φάσμα της συμπεριφοράς των παιδιών σε αυτή την ηλικία ποικίλλει. Για παράδειγμα υπάρχουν πράγματα που κάνει το παιδί σου και άλλα παιδιά δεν τα κάνουν όπως επίσης και το αντίθετο. Το γεγονός ότι κάνει αυτά που περιγράφεις δείχνει ότι είναι ένα έξυπνο παιδί και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την αντίληψη του περιβάλλοντος και την κοινωνικοποίησή του. Δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει όλα όσα εσύ του υποδεικνύεις καθώς κάποια στιγμή έχει και αυτό την άποψή του! Σε συμβουλεύω λοιπόν να μην το πιέζεις, να ακολουθείς φυσιολογικά τις εκδηλώσεις του και τα “θέλω” του και θα δεις ότι συνεχώς το παιδί σου θα βελτιώνεται και θα προσλαμβάνει καινούργιες παραστάσεις και θα σου κάνει νέες εκδηλώσεις που θα σε ευχαριστούν.

Ερώτηση
“Ο τωρινός παιδίατρος που έχουμε μας είπε ότι 9 μηνών το κοριτσάκι μας πρέπει να κάνει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Τώρα είναι 7 μηνών. Ο προηγούμενος όμως παιδίατρος που είχαμε δεν μας είχε πει για εμβόλιο στους 9 μήνες. Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι υποχρεωτικό αυτό το εμβόλιο; Έχει μήπως περίεργες παρενέργειες;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν καταλαβαίνω ακριβώς ποιο εμβόλιο σε ενδιαφέρει καθώς για την μηνιγγίτιδα υπάρχουν 2-3 διαφορετικά εμβόλια αφού υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι μηνιγγίτιδας. Εν πάσει περιπτώση εκείνο που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας ξεκινούν να γίνονται όταν το παιδί κλείσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του και ανάλογα με το ποιο εμβόλιο είναι έχει διαφορετικές αναμνηστικές δόσεις.

Ερώτηση
“Γιατρέ θέλω τη γνώμη σας για το εμβόλιο της γρίπης. Η κόρη μου είναι 22 μηνών και φέτος θα ξεκινήσουμε παιδικό σταθμό. Να της το κάνω; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Βεβαίως και η σύσταση είναι όλα τα παιδιά που είναι πάνω από 6 μηνών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης και φυσικά ένας λόγος παραπάνω για εκείνα που καθημερινά συγχρωτίζονται με πολλά παιδιά σε μέρη όπως οι παιδικοί σταθμοί. Το εποχικό εμβόλιο της γρίπης είναι ένα απλό και ασφαλές εμβόλιο, δεν έχει μεγάλυτερες παρενέρεγειες από ό,τι όλα τα άλλα που ξέρουμε και γι’ αυτό σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνεις καθώς επίσης ότι σίγουρα δεν θα κάνεις κακό παρά μόνο καλό στο παιδί σου έστω και αν δεν υπάρξουν κρούσματα γρίπης φέτος, κάτι το οποίο είναι σχεδόν απίθανο, διότι κάθε χρόνο υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα γρίπης.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε πριν 25 μέρες κ έχει βραχύ χαλινό στη γλώσσα. Στο μαιευτήριο μας είπαν να το κόψουμε αλλά η παιδίατρός μας λέει πως πρέπει να το αφήσουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί κ αν χρειαστεί να κάνουμε λογοθεραπεία αργότερα. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρήσω το παιδί αν αύριο δε μπορεί να προφέρει κάποια γράμματα. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι καλό να κόβουμε το βραχύ χαλινό της γλώσσας καθώς όταν μεγαλώσει το παιδί υπάρχουν πιθανότητες να μη μπορεί να προφέρει καλά κάποια σύμφωνα όπως για παράδειγμα το ρο, το οποίο θέλει γύρισμα της γλώσσας, ή εάν ο χαλινός είναι πολύ κοντός, να μείνει η γλώσσα μέσα στην κάτω γνάθο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανατομική προεξοχή και να φαίνεται η κάτω γνάθος λίγο μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κόβουμε το χαλινό και αυτό μπορεί να γίνεται από την πρώτη μέρα της ζωής τοου παιδιού μέχρι 6 μηνών δηλαδή πριν βγάλει τα πρώτα του δοντάκια. Σε αυτή τη μικρή ηλικία ο χαλινός κόβεται πάρα πολύ εύκολα χωρίς νάρκωση και επειδή είναι ουσιαστικά μια πολύ μικρή μεμβρανίτσα που κόβουμε δεν υπάρχει ούτε αιμορραγία. Εάν το αφήσουμε να μεγαλώσει το παιδί τότε επειδή αυτή η μεμβρανίτσα γίνεται σκληρή σαν χορδή μπορεί να χρειαστεί και τοπική νάρκωση ή και γενικότερη αναισθησία. Αφού λοιπόν είναι τόσο απλά τα πράγματα εάν γίνει σε αυτή τη μικρή ηλικία καταλαβαίνεις ότι λογικό είναι να το κάνετε από τώρα ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ούτε το παιδί αλλά ούτε και εσείς.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών το οποίο έχει ξεκινήσει να μιλάει αλλά όχι καθαρά. Δηλαδή λέει όλες τις λέξεις κάνει κ προτάσεις αλλά δεν έχει καθαρίσει ο λόγος της. Θα ήθελα να σας πω ότι άργησε να μιλήσει κανονικά, ξεκίνησε πριν 2 μήνες. Πιστεύετε πως θα μιλήσει καθαρά; Γιατί ήθελα να την πάω παιδικό αλλά επειδή είμαι έγκυος κ θα γεννήσω το Φεβρουάριο που θα τη σταματούσα λόγω ιώσεων που θα έχω το μωρό δεν ξέρω αν θα έχει κάποια επίπτωση στην ομιλία της. Πρέπει να την πάω σε λογοθεραπευτή;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να επισκεφτείς λογοθεραπευτή για αυτήν την περίπτωση. Το καλύτερο από όλα για να βοηθήσεις το παιδί σου είναι να το στείλεις παιδικό σταθμό, διότι εκεί αναγκαζόμενο να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά γρήγορα θα “λυθε” η γλώσσα του και συνήθως μετά από 3 μήνες βλέπουμε ότι έχει ένα πολύ καλό λεξιλόγιο. Δεν συμφωνώ με την άποψή σου ότι θα έπρεπε να κόψεις τον παιδικό σταθμό επειδή θα γεννηθεί το καινούργιο παιδί. Πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε πράγματα τα οποία είναι ωφέλιμα και για τα δύο παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι το παιδί θα σου φέρνει τόσες ιώσεις που να δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικογένεια. Το όφελος λοιπόν του παιδιού σου είναι να πάει στον παιδικό σταθμό και αν δεις ότι μετά από 3-4 μήνες δεν βελτιώνεται η ομιλία του τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον παιδοΩΡΛ προκειμένου να ελέγξει ότι και τα δύο αυτιά έχουν την ίδια ακουστική οξύτητα και γενικότερα δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στην ακοή και από κει θα δείτε αν πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον λογοθεραπευτή, πράγμα που νομίζω στην δική σου περίπτωση ότι είναι σπάνιο.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών. Όταν ήταν 15 μηνών σταμάτησε να πίνει γάλα. Προσπάθησα με πολλούς τρόπους, δοκίμασα διάφορα γάλατα αλλά τίποτα. Μάνο σε μορφή κρέμας το τρώει, φαριν λακτε νουνου με γάλα γίδινο. Είναι σωστό γιατρέ να το τρώει έτσι; Πρέπει να της δίνω και filicine επειδή το γάλα είναι γίδινο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μη στεναχωριέσαι τόσο πολύ επειδή το παιδί σου δεν πίνει αυτό καθεαυτό το γάλα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά παιδιά διότι φαίνεται ότι ο οργανισμός τους αντιδρά και όσο και να τους δώσεις γάλα σχεδόν δεν θα το πιούνε παρά μόνο εάν έρθει κάποια στιγμή που από μόνα τους θα το αποφασίσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το παιδί τρώει κάποιο άλλο γάλα, γιαούρτι, τυριά κ.λπ. τότε μπορεί να παίρνει από κει το ασβέστιο που έχει ανάγκη σε αυτή την ηλικία να παίρνει από τα γαλακτοκομικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προσπάθησε, λοιπόν, να δώσεις αυτά που σου είπα πιο πάνω όπως επίσης να κάνεις και διάφορους συνδυασμούς με κρέμες, με φρουτόκρεμες που μπορείς μέσα να ρίξεις γάλα κ.λπ. κ.λπ.

Read More

And More