Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα αν μπορείτε σας παρακαλώ να μου απαντήσετε με ενδιαφέρει πάρα πολύ η γνώμη σας. Έχω ένα γιο που σε λίγους μήνες θα γίνει τριών χρονών, τον θήλαζα αποκλειστικά έξι μήνες κ μετά τους έξι μήνες διαπιστώθηκε ότι έχει αλλεργία στην πρωτεΐνη της αγελάδος. Κατά τη διάρκεια της πέψης αφού του δώσαμε κρέμα έκανε εμετούς. Πήγαμε σε αλλεργιολόγο κ μας είπε ότι θα πίνει frezolac ac και θα απέχει μέχρι να γίνει ενάμιση χρονών από τα γαλακτοκομικά. Όταν έγινε ενάμιση κάναμε τα δερματικά τεστ κ εξετάσεις αίματος κ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν του είχε φύγει. Ο γιατρός μας είπε ότι θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία τον αμέσως επόμενο χρόνο. Πήγαμε λοιπόν όταν ο μικρός έγινε δυόμιση κ κάναμε εξετάσεις οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλές κ ο γιατρός μας είπε πως θα έπρεπε να κάνουμε πρόκληση με αγελαδινό γάλα στο νοσοκομείο για να δούμε αν του έχει φύγει η αλλεργία. Ο μικρός δυστυχώς δεν συνεργαζόταν με τίποτα δεν ήθελε να πιει το γάλα με τίποτα του δώσαμε το ένα ml. Με χίλια ζόρια άρχισε να βήχει ελαφρώς από το κλάμα κ ο γιατρός μας είπε να ξαναπάμε μετά από τρεις μήνες. Ειλικρινά εγώ δεν ξέρω τι να κάνω ξέρω πως το παιδί δεν θα ξανασυνεργαστεί ώστε να κάνουμε πρόκληση. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ώστε να καταλάβουμε αν η αλλεργία έχει φύγει ιατρικός εννοώ; Να σας σημειώσω πως η τιμή της καζεΐνης ήταν 1.6. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω το άγχος σου. Όπως ήδη περιγράφεις υπάρχουν 2 τρόποι για να διαπιστωθεί η αλλεργία του. Ο 1ος ειναι οι εξετάσεις αίματος και τα δερματικά τεστ που όπως είπες είναι πια στα φυσιολογικά επίπεδα και ο 2ος είναι η πρόκληση που πρέπει να γίνει μέσα σε νοσοκομειακό χώρο μήπως προκύψει έντονη αλλεργία και απαιτείται άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση. Μπορείς να συζητήσεις με τον αλλεργιολόγο μήπως μπορείτε να δώσετε στο παιδί κάποια άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή τυρί που ενδεχομένως θα άρεσαν στο παιδί σαν γεύσεις ή ακόμη και ζυμαρικά με γάλα ή κάποια ποσότητα κρέμας που περιέχει γάλα κλπ. Πάντως αν το παιδί κάνει τέτοια αντίδραση στο να πιει γάλα και δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, θα δυσκολευτείς πολύ να το πείσεις να το πιει έστω και αν δεν έχει αλλεργία, όποτε τότε θα πρέπει να του δίνεις άλλου τύπου γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 3 χρόνων και τέσσερα μηνών. Τέλος Αυγούστου αφαιρέσαμε κρεατάκια κ αμυγδαλές για κύριο λόγο ότι έκανε άπνοιες, σε δημόσιο νοσοκομείο. Με το που βγήκαμε ή αναπνοή του δεν ακουγόταν πλέον. Μία μέρα άνοιξα το στόμα του για να δω αν έπεσαν τα ράμματα κ παρατήρησα πως στην δεξιά αμυγδαλή έχει κάτι σαν “υπόλειμμα” χωρίς όμως να είναι όπως πριν. Ενώ στην αριστερή πλευρά δεν έχει απολύτως τίποτα. Επίσης η σταφυλή είναι μεγάλη αλλά δεν επενέβη χειρουργικά ο γιατρός εκεί. Να σημειώσω δε ότι μετά από ένα απλό κρυολόγημα ακόμα που κ που στον ύπνο του ροχαλίζει από την μύτη. Μήπως τελικά δεν αφαιρέθηκαν όπως έπρεπε κ ξαναμεγαλώσουν κ χρειαστούμε πάλι χειρουργείο; Πόσο χρόνο κάνουν οι αμυγδαλές για να μεγαλώσουν στο στόμα ενός παιδιού; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς μετά από αμυγδαλεκτομή ή κρεατάκια θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να βελτιωθεί η κλινική εικόνα του παιδιού και αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ήταν τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές, από την ηλικία του παιδιού και από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εμφάνισή τους μέχρι την αφαίρεσή τους. Επίσης αν τώρα περνάει κάποιο κρύωμα με ρινίτιδα, λόγω του μπουκώματος της μύτης, δικαιολογείται να έχει θορυβώδη αναπνοή και πού και πού να ροχαλίζει χωρίς φυσικά να κάνει άπνοιες.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 4 χρονών και εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κατά διαστήματα κλείνει η ουρήθρα της και με την συμβουλή της παιδιάτρου η οποία την έχει ανοίξει την πρώτη και την δεύτερη φορά ήταν να την παρακολουθούμε και όταν βλέπουμε ότι στενεύει να την ανοίγουμε και να μην την αφήνουμε να κλείνει τελείως. Θα ήθελα να ρωτήσω αν προκαλείται από κάτι αυτό. Η παιδίατρος μας, μας είπε ότι είναι ορμονικό το θέμα και μέχρι την ήβη της αυτό θα συμβαίνει. Τι πρέπει να κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ότι καταλαβαίνω αυτό που συμβαίνει στο παιδί σου είναι η λεγόμενη σύμυση των εξωτερικών χειλέων του αιδοίου της και όχι της ουρήθρας της. Αυτό πραγματικά μπορεί να συμβεί αρκετές φορές στη ζωή ενός κοριτσιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι αιτίες είναι μάλλον ορμονικές όπως σου εξήγησε η παιδίατρός σας, δεν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό και παρόλο που καμιά φορά μπορεί να χρειαστεί πάνω από μια φορές να γίνει αποκόλληση από τον γιατρό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παθολογία και είναι ιάσιμη.

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη! Θα ήθελα και εγώ να σας ρωτήσω ποια παιδάκια πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της γρίπης. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα υγιή παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, καθώς και εκείνα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν σοβαρά χρόνια νοσήματα και θα κινδύνευε η ζωή τους αν κολλούσαν κάποιας μορφής γρίπης. Στο σχετικό μας θέμα που θα βρεις εδώ υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στο ερώτημα σου.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ,θα ήθελα να σας πω και γω το δικό μου πρόβλημα! Ο γιος μου από μωρό που ήταν με τα χίλια ζόρια έτρωγε (όχι πάντα)αυτά που έπρεπε κρεατόσουπες ψαρόσουπες κλπ!! Είναι πολύ δύσκολο παιδί με το φαΐ την μια μπορεί να μην θέλει να δοκιμάσει πχ φασολάκια και την άλλη να του αρέσουν αλλά βέβαια σπάνια γίνεται αυτό! Το μόνο που τρώει είναι ψάρι σκέτο μόνο με λαδολέμονο και πατάτες τηγανίτες, τραχανά ξινό χωρίς σάλτσες, μακαρόνια με τυρί, αυγό από φαγητά. Από φρούτα τρώει μήλο αχλάδι μπανάνα σταφύλια καρπούζι αλλά όχι κάθε μέρα. Και για πρωινό γάλα με δημητριακά ψωμί με ταχίνι με μαρμελάδα με μέλι, επίσης του αρέσει και το τσουρέκι με γάλα και τα κουλουράκια! Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω για να τρώει φυσιολογικά το μεσημεριανό του! Έχω δοκιμάσει τα πάντα με το παιχνίδι με το να τον αφήσω νηστικό με την τιμωρία αν πει όχι σημαίνει όχι κλαίει για να μην φάει αυτό που δεν του αρέσει ούτε και στον παιδικό που πάει δεν τρώει κάτι παραπάνω! Και φυσικά ούτε οι δασκάλες δεν μπορούν να του δώσουν με το ζόρι. Ο μικρός μου είναι 3 χρονών έχει ύψος 96 πόντους και είναι 15 κιλά! Θέλω επίσης να σας πω ότι του έχω κάνει και εξετάσεις αίματος και όλα είναι φυσιολογικά και ο σίδηρος! Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς αυτά που τρώει το παιδί σου δεν είναι και λίγα! Επίσης πολλά από αυτά που του αρέσουν κάποια άλλα παιδιά δεν τα τρώνε. Αν οι εξετάσεις είναι πλήρεις και φυσιολογικές τότε θα πρέπει λίγο να χαλαρώσεις. Επίσης αν δεν είναι φιλάσθενο ένας λόγος παραπάνω να μην το πιέζεις. Ακόμη και η κληρονομικότητα παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 4.5 ετών. Σήμερα είδα στο σεντόνι του λίγο αίμα με τα σάλια του. Ήταν λίγο ροζ. Δεν ξέρω αν είναι πρώτη φορά γτ πρώτη φορά του έβαλα άσπρα σεντόνια. Το πρωί μυρίζει το στόμα του άσχημα εδώ κ καιρό κ υπέθετα ότι είναι από τις αμυγδαλές του γ είναι πρησμένες εδώ κ 1 χρόνο χωρίς να μας δημιουργούν αμυγδαλίτιδες. Τώρα που είδα το αίμα ανησυχώ. Από τι μπορεί να είναι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πάρα πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες για να συμβεί αυτό που περιγράφεις. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ουλίτιδα ή στοματίτιδα. Μπορεί να έβαλε κατά λάθος το δάχτυλο στο στόμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να έτρεξε η μύτη του κλπ κλπ. Καταρχάς να ελέγξεις το στόμα και τη μύτη μήπως και υπάρχει κάποια εκδορά και αν συνεχιστεί να αιμορραγεί να το εξετάσει ένας παιδοωτορινολαρυγγολόγος.

Read More

And More