Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας απορίες

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, στην αρχή της νέας εβδομάδας, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών. Στα δικά σου ερωτήματα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 33 μηνών. Καταλαβαίνει τα πάντα, χρησιμοποιεί πολλές λέξεις,εκτελεί εντολές, αλλά δεν μπορεί να κάνει προτασούλες ακόμα. Ποια είναι η γνώμη σας; Παιδικό σταθμό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πρόταση σημαίνει ότι βάζει μαζί τουλάχιστον τρεις λέξεις στη σειρά. Ίσως να έχει λίγο καθυστερήσει, αλλά επειδή ακούει και εκτελεί και λέει αρκετές λέξεις, θα πρότεινα να περιμένεις λίγο ακόμη. Πάντως εάν πάει παιδικό σταθμό θα δεις ότι μέσα σε τρεις μήνες θα γίνει άλλο παιδί. Αλλιώς, θα πρέπει να το δει αρχικά ένας ωτορινολαρυγγολόγος και ύστερα ένας αναπτυξιολόγος για παιδιά πριν απευθυνθείς σε λογοθεραπευτή.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ έχω μια κόρη 2 χρονών. Είναι διαρκώς κολλημένοι επάνω μου, δεν κάθεται ούτε με το πατέρα της. Επίσης, δεν κοιμάται με τίποτα αν η ώρα δεν πάει 2 το βράδυ. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, για κάποιο λόγο που εγώ δεν μπορώ να τον ξέρω, αφού δεν έχω πλήρες ιστορικό του παιδιού και της οικογένειας σας, το παιδί έχει κολλήσει πάνω σου. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Σίγουρα, αν ξεκινήσει βρεφικό σταθμό θα ξεκολλήσει σιγά – σιγά από εσένα. Αλλιώς ένας ψυχολόγος για παιδιά θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία αυτής της προσκόλλησης και θα σας προτείνει τις λύσεις.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Η κορούλα μου είναι 9 μηνών και δεν τρώει το αυγό με τίποτα τι μπορώ να κάνω; Και μέχρι πότε πρέπει να θηλάζει το παιδί; Εγώ θέλω μέχρι 3 ετών. Θα του κάνω καλό; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, οι οδηγίες είναι να θηλάζει μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων. Όσον αφορά το αυγό δεν είναι και τόσο απαραίτητο αφού τις ουσίες του θα μπορούσε να τις παίρνει και από τόσες άλλες τροφές. Πάντως, θα μπορούσες να δοκιμάσεις διαφορετικές συνταγές μαγειρέματος αρκεί το αυγό να μαγειρεύεται καλά και να μην μένει ωμό. Για παράδειγμα, μπορείς να το κάνεις ομελέτα στο αντικολλητικό τηγάνι φτιαγμένη με νερό, φρυγανιά, παρμεζάνα κλπ και στο τέλος να ρίχνεις λίγο λάδι, ώστε να παίρνει μια νοστιμιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μία κορούλα 20 μηνών και δεν μιλάει. Λέει μόνο 5 μετρημένες λεξούλες. Είναι ανησυχητικό; θα πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν αποκλείει πολύ από το φυσιολογικό. Αν ακούει και καταλαβαίνει και χει πει αυτες τις λέξεις, καλό είναι να περιμένεις 3-4 μήνες και μετά να το επανεξετάσετε. Πάντως αν πάει σε βρεφικό σταθμό, θα υπάρξει σύντομη βελτίωση.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχουμε ένα μωρό δύο μηνών και το μεσαίο δακτυλάκι του από το δεξί του πόδι είναι λίγο πιο χοντρό από το αντίστοιχο στο αριστερό. Δηλαδή, φαίνεται, γενικά να έχει μεγαλύτερο μέγεθος. Θα ήθελα την άποψη σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη, δεν μπορώ να έχω άποψη για κάτι που δεν έχω δει. Εκεί που γεννήθηκε δεν το εξέτασε παιδίατρος ή ορθοπεδικός; Στο βιβλίο υγείας του μωρού δεν υπάρχει κάτι γραμμένο; Σε κάθε περίπτωση, θα ακούσετε την γνώμη του παιδιάτρου ή του ορθοπεδικού για παιδιά.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

Read More

And More