Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Στείλε την απορία σου!

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο:  mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 2.5 χρονών. Σωματικά αναπτύσσεται φυσιολογικά. Όμως, με ανησυχεί που ακόμη λέει μόνο λίγες και μεμονωμένες λέξεις, χωρίς να σχηματίζει προτάσεις. Το λεξιλόγιο του είναι περίπου 15 λέξεις και ακόμη και το “μαμά” το λέει κάποιες φορές στο παιχνίδι του ή όταν απουσιάζω, αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποιεί, για να μου απευθύνει το λόγο ή να μου ζητήσει κάτι. Δεν δείχνει αντικείμενα με το δάχτυλο του και για να μας ζητήσει ότι θέλει μας παίρνει απ’ το χέρι και μας οδηγεί σε αυτό που θέλει να του δώσουμε. Επίσης, ανησυχώ, επειδή πριν λίγους μήνες έστελνε φιλιά όταν του λέγαμε να χαιρετήσει και τώρα πλέον δεν αντιδρά καθόλου όταν του το λέμε. Άκουγε με ευχαρίστηση τραγουδάκια μίμησης (πλάθω κουλουράκια, παλαμάκια) και έκανε και εκείνος τις κινήσεις και τώρα μας τραβάει τα χέρια να σταματήσουμε και βάζει τα χέρια του στο στόμα μου, ώστε να μην τραγουδάω. Πιστεύετε πώς υπάρχει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή; Πρέπει να επισκεφθούμε αναπτυξιολόγο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, υπάρχει κάποια εμφανής καθυστέρηση στην αναπτυξιακή εξέλιξη του μωρού σας. Θα πρέπει να ξεκινήσει βρεφικό σταθμό, ώστε να μπει στην ομάδα και αν σε 2-3 μήνες δεν υπάρξει εξέλιξη, τότε θα πρέπει να το εκτιμήσει ένας αναπτυξιολόγος. Επίσης, πριν επισκεφτείτε τον αναπτυξιολόγο, θα πρέπει να γίνουν μερικές εξετάσεις, όπως για θυροειδή και ωτοακουστικές εκπομπές, ώστε να είσαστε σίγουροι ότι το μωρό ακούει καλά και απο τα δυο αυτιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! θηλάζω το μωράκι μου και τώρα είναι 10 μηνών. Πρέπει σιγά – σιγά να το κόψω, όμως, γιατί θα πρέπει να εργαστώ. Έχω δοκιμάσει να αλλάξω γάλα, μπιμπερό να του βάλω το γάλα μου σε μπιμπερό, ακόμα και να το ταΐσει άλλος, και δεν το πιάνει. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, υπομονή, αυτό πρέπει να κάνεις. Το μωρό σου με το δίκιο του δεν θέλει να αποχωριστεί τη μαμά του. Πάντως, το καλύτερο απο όλα είναι να περιμένεις να ξεκινήσεις την δουλειά. Υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσει να πίνει το ξένο γάλα, αφού δεν θα είσαι παρούσα και δεν θα σε μυρίζει.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 7,5 ετών. Είναι σε ύψος 1,45 και 45 κιλά σε βάρος. Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουμε ορμονολογικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο θέμα με τον θυρεοειδή της; Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει και την καλύτερη διατροφή. Δεν ξέρω πως να την πείσω να φάει καλύτερα. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η σωματική ανάπτυξη έχει σχέση με κληρονομικότητα, με το είδος της διατροφής και με ορμονολογικές παθήσεις. Θα ξεκινήσετε απο εξετάσεις θυρεοειδή, βιταμίνης D, αυξητικής ορμόνης και ακτινογραφία άκρων χειρός, για οστική ηλικία. Μετά, θα ρυθμίσετε τη διατροφή με έναν ενδοκρινολόγο για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας κάνω μία ερώτηση μάλλον δύο: ο γιος μου είναι έξι ετών και θα ήθελα να ξέρω, αν χρειάζεται από αυτή την ηλικία να κάνω έναν καρδιολογικό έλεγχο. Δε γνωρίζω όμως τι ακριβώς καρδιολογικός έλεγχος γίνεται. Θα μπορούσατε να μας δώσετε τα φώτα σας; Και μία δεύτερη ερώτηση αν πρέπει να κάνω τώρα που αρχίζουμε και πάμε πρώτη δημοτικού (μέχρι τώρα να πω είχα τις επιφυλάξεις μου, τώρα, όμως, το σκέφτομαι σοβαρά) να κάνουμε το πιο εξεζητημένο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας αυτό που είναι επί πληρωμής. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μετά την ηλικία των τριών ετών συνιστάται να γίνεται ένα τσεκ – απ με εξετάσεις αίματος, οφθαλμίατρο και καρδιολόγο με καρδιογράφημα και τρίπλεξ καρδιάς. Επίσης, το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β συνιστάται απο την ηλικία των δυο μηνών και πάνω.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Έχω ένα ένα αγοράκι 17 μηνών και δεν ξέρω, λόγω κορονοϊού, αν είναι καλό να τον γράψω απο Σεπτέμβριο στον παιδικο σταθμό. Το δίλημμα μου είναι το εξής: αν δεν τον πάω θα τον προστατεύσω ή θα τον πάω πίσω στην κοινωνικοποίηση του;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα έλεγα να ξεκινήσει τον σταθμό και βλέποντας. Αν τα πράγματα είναι πολυ σοβαρά, έτσι και αλλιώς το σχολείο, θα σταματήσει. Αν η νοσηρότητα είναι σε ανεκτά επίπεδα, θα το δούμε εκείνη την στιγμή.

 Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Read More

And More