Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας κάθε εβδομάδα

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών, το οποίο γεννήθηκε στις 27.12.2016 με βάρος γέννησης 3,200 kg και ύψος 49 cm. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 έπαιρνε συστηματικά βάρος. Ωστόσο, στις τελευταίες τέσσερις μετρήσεις, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2018, το βάρος της είναι σταθερό στα 10,500 kg. Το ύψος της συνεχίζει να αυξάνεται, στην τελευταία μέτρηση τον Μάιο ήταν 86 cm. Γενικά, τρώει όλα τα γεύματά της, εκτός από γάλα το οποίο σταμάτησε να πίνει εδώ και ένα μήνα -μόνο το βράδυ πίνει περίπου 150 ml κοιμισμένη. Είμαι προβληματισμένη με τη στασιμότητα του βάρους, αν και ο παιδίατρος που μας παρακολουθεί θεωρεί ότι είναι πολύ καλή η ανάπτυξή της και ότι εάν υπήρχε κάποιο παθολογικό αίτιο, όπως στο θυρεοειδή, δεν θα έπαιρνε ύψος. Θα ήθελα, όμως, την άποψη και τη βοήθειά σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς, τουλάχιστον προς το παρόν. Στην ηλικία του μωρού σου, επειδή μάλλον έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο, φαίνεται ότι “καίει” περισσότερες θερμίδες και έτσι δεν παίρνει σε αυτή τη δάση το βάρος που είχες συνηθίσει μέχρι τώρα. Περίμενε ακόμη λίγο καιρό για να δεις πώς θα εξελιχθεί το θέμα και αν πραγματικά “κολλήσει”, τότε θα υπάρχει ένδειξη για να κάνεις κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, ηθελα να σας ρωτησω για το μικρό μου που είναι τεσσεράμισι μηνών και τον θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες με βάρος 3,400 kg και ύψος 51 πόντους. Τώρα είναι 7,500 kg και έχει ύψος 67 πόντους. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή του;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πολύ καλή. Να ξέρεις, ότι ένα μωρό στους πέντε μήνες της ζωής του θα πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος με το οποίο γεννήθηκε. Συγκεκριμένα, λοιπόν, το δικό σου έχει ξεπεράσει αυτό το όριο. Και το ύψος του είναι πολύ καλό, επομένως μην ανησυχείς καθόλου.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας! Η κόρη μου είναι 15 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να πίνει πλήρες συμπυκνωμένο γάλα και πόσο θρεπτικό είναι. Αν μπορώ να της το δίνω, πρέπει να το πίνει αραιωμένο ή όπως είναι; Ποσί ποσότητα πρέπει να πίνει; Επίσης, επιτρέπεται να το ζεσταίνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το καλύτερο γάλα για την ηλικία του μωρού σου είναι ένα γάλα νούμερο 3, όπως λέγεται. Δηλαδή τα νούμερο 3 που δίνουμε από 12 μηνών μέχρι τα τρία χρόνια είναι πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες αυτών των ηλικιών. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να πίνει το συμπυκνωμένο, τότε το δίνουμε λίγο αραιωμένο και με χλιαρό νερό (θερμοκρασία περιβάλλοντος). Σε αυτή την ηλικία, είναι αρκετό με πίνει 500-600 γραμμάρια γάλα την ημέρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, ήθελα να ρωτήσω πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να κάνω την εισαγωγή στερεών τροφών στο μικρό μου. Ωστόσο, δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό. Ο παιδίατρος μου είπε πως μετά τους πέντε μήνες πρέπει να ξεκινήσει να τρώει το μωρό ρυζάλευρο και μετά φρουτόκρεμα. Είμαι, όμως, σε μια ομάδα θηλασμού και μου λένε πως δεν χρειάζεται να το κάνω. Εσείς τι με συμβουλεύετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ο θηλασμός σου μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μέχρι τα δυο χρόνια. Όμως, μετά τους έξι μήνες θα πρέπει να προσθέσεις και ένα γεύμα κρεατοχορτόσουπα, ώστε να καλυφτούν πλήρως οι ανάγκες του μωρού. Άρα μέχρι τους έξι μήνες έχουμε αποκλειστικά μόνο μητρικό γάλα και ύστερα προσθέτουμε και κρέας με χορταρικά, χωρίς να κόψουμε τον θηλασμό. Κρεμες έτοιμες σε σκόνη δεν είναι απαραίτητες. Λίγα φρούτα είναι επιθυμητά.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι δύο χρονών και ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση: πρέπει να κοιμάται σε μαξιλάρι; Τι θεωρείται καλύτερο για το σώμα και τη σωστή στάση του; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν μπορεί ακόμα να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι, είναι καλό. Αν, όμως, βλέπεις ότι το ζητάει, τότε ναι, μπορείς μετά τα δύο χρόνια να του βάλεις ένα χαμηλό, παιδικό μαξιλάρι.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο τριών χρονών και πριν λίγο καιρό ανακαλύψαμε πως έχει κρεατάκια. Κάνει άπνοιες και ροχαλητό στον ύπνο του, ενώ έχει και πολύ μπούκωμα. Αρρωσταίνει πολύ συχνά και δυσκολεύεται αρκετά να κοιμηθεί. Πιστεύετε πως πρέπει να χειρουργηθεί ή μπορούμε να περιμένουμε να μεγαλώσει πριν σκεφτούμε αυτή την προοπτική;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η απόφαση για το χειρουργείο θα παρθεί σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο. Δηλαδή, αν ο γιατρός θεωρεί ότι αφαιρώντας μόνο τα κρεατάκι θα σταματήσει να κάνει άπνοιες, τότε το χειρουργείο είναι επιθυμητό. Αυτό το λέω, διότι τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και υπερτροφικές αμυγδαλές, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν, τότε το παιδί θα συνεχίσει να κάνει άπνοιες και να ροχαλίζει. Άρα, θα πρέπει να συζητήσετε και αυτό το ενδεχόμενο.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More