Οι απαντήσεις του γιατρού: Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλα τα ερωτήματά σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Το κοριτσάκι μου είναι τριών ετών και ενός μήνα και έχει βγάλει τα τελευταία πίσω δοντάκια της επίπονα. Και τώρα που έχουν βγει σχεδόν έξω τα δοντάκια, αλλά όχι τελείως, έχει τον πιο ισχυρό πόνο και δυσκολεύεται να φάει. Πονάει με σχεδόν οποιαδήποτε τροφή. Τι μπορώ να κάνω για να την ανακουφίσω και να μην έχει αυτό τον πόνο; Ξέρω το γαρυφαλέλαιο που είναι μια καλή λύση, αλλά υπάρχει κάποιο πόσο φυσική;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το καλύτερο από όλα είναι ένα μασάζ των ούλων με δαχτυλήθρα σιλικόνης ή και σε συνδυασμό με κάποιες φυτικές αλοιφές που μαλακώνουν τα ούλα και λίγο τα αναισθητοποιούν.

 

⇒ Ερώτηση:
Τι κάνουμε όταν ένα κοριτσάκι δύο ετών ζητάει επίμονα την μαμά της για να κοιμηθεί το βράδυ
και δεν δέχεται την γιαγιά, με την οποία έχει άριστες σχέσεις, ούτε τον μπαμπά της; Της λέμε συνέχεια ότι η μαμά της είναι στην δουλειά και ότι θα γυρίσει, αλλά εκείνη εξακολουθεί να την αναζητά και να κλαίει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω τι κακό υπάρχει να ζητάει την μανούλα της για να κοιμηθεί. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ένα χάδι και λίγη αγκαλίτσα από την μανούλα θα την κάνει να έχει ένα γλυκό ύπνο. Μην την στεναχωρείτε. Αφήστε την να απολαύσει την μαμά της.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι πεντέμισι μηνών και είναι 9300 γρ. Θηλάζω αποκλειστικά και θέλω να κόψω τον θηλασμό σιγά-σιγά, αλλά δυστυχώς δεν πιάνει καθόλου το μπιμπερό, ενώ έχω δοκιμάσει αρκετές θηλές. Η αλήθεια είναι, ότι προσπαθώ μόνο εδώ και τρεις ημέρες. Η παιδίατρος μου είπε, επίσης, να μην ξεκινήσω με κρέμες, γιατί είναι υπέρβαρος και να συνεχίσω τον θηλασμό. Μπορώ να του ξεκινήσω φρουτόκρεμα; Και τι μου προτείνετε για να μάθει να πίνει με το μπουκάλι; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου ξέρει ποιο είναι το καλό: το γάλα σου μέσα από το οποίο έχει συνδυάσει και την επαφή μαζί σου. Θα αντισταθεί σε οποιοδήποτε γάλα, μέχρι κάποια μέρα να νικηθεί από την επιμονή σου. Συμπερασματικά, αν δεν έχεις σοβαρό λόγο να αποθηλάσεις, τότε μπορείς να συνεχίσεις μέχρι και τα δύο έτη. Διαφορετικά, δοκίμασε να πιει το γάλα με καλαμάκι ή ποτήρι ή τα ειδικά ποτήρια με το στόμιο σαν καλαμάκι.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, η κόρη μου είναι δυόμισι χρονών και εδώ και τέσσερις μήνες σταματήσαμε τον θηλασμό. Έκανε μια χαρά κακάκια, δεν φοβόταν, αλλά από τότε (μετά τον θηλασμό) φοβάται να τα κάνει. Πρέπει να φτάσει στο αμήν για να κάνει. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, την πήγα και στην παιδίατρο και μας έδωσε ένα σιροπάκι (να διευκρινίσω ότι δεν είναι δυσκοίλια, άπλα έχει τον φόβο), αλλά και πάλι δεν βλέπω αποτέλεσμα. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολύ πιθανόν το μωρό σου να σοκαρίστηκε από τον αποθηλασμό και γι’ αυτό να έβγαλε τόσο άσχημη συμπεριφορά. Δηλαδή να “κρατάει” τα κακά της, διότι δεν θέλει να δεχθεί την διακοπή της σχέσης “θηλασμού-μαμάς”. Κάνει, όπως λέμε, “υποστροφή” στην μικρότερη ηλικία. Πάντως, είναι θέμα χρόνου. Θέλει να την βάζεις να κάνει τα κακά της σε σταθερές ώρες μέσα στην ημέρα, χωρίς πίεση και σε συνδυασμό με την διατροφή θα φτιάξει κάποια στιγμή.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More