Οι απαντήσεις του παιδιάτρου: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει κάθε εβδομάδα τις απορίες σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών και από τότε που γεννήθηκε έχουμε πρόβλημα με τα κακά της. Κάνω αποκλειστικό θηλασμό, όμως δεν ενεργείται κανονικά. Κάθε οκτώ ημέρες μόνο με υπόθετο. Τις τελευταίες ημέρες μου βγάζει ολόκληρο το υπόθετο, σαν να είναι έτοιμο. Η μόνη φορά που έκανε μόνη της, ήταν μετά το πρώτο εμβόλιο. Είναι φυσιολογικά σε μορφή και χρώμα. Έχω δοκιμάσει χαμομήλι και αλλαγές στην διατροφή μου, αλλά δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Υπάρχει κάποια λύση; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μόνιμο πρόβλημα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όπως λες, τα κακά της είναι κανονικά σε υφή και χρώμα, επομένως το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν μια κένωση και κάθε τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά μερικά μπορεί να κάνουν και κάθε οκτώ ή περισσότερες ημέρες. Σημασία έχει να μην είναι σβόλοι-σβόλοι σαν της κατσίκας. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς. 

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Μένω στην Βέροια και πριν δύο χρόνια γέννησα πρόωρα στις 32 εβδομάδες ένα αγοράκι λόγω υδροθώρακα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ο ανερχόμενος όρχις. Σε παιδοχειρουργό που πήγαμε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μας είπε ότι αν δεν δούμε κοκκινίλα στα γεννητικά όργανά του και αν δεν νιώσει πόνο, τότε δεν υπάρχει θέμα για χειρουργείο. Και μέχρι τα τρία χρόνια, αν δεν έχει κατέβει από μόνος του, τότε θα χρειαστεί επέμβαση. Γιατρέ μου, τι με συμβουλεύετε σε μια τέτοια περίπτωση;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο παιδοχειρουργός σε συμβούλευσε σωστά. Αν δεν προκύψει κάποια επιπλοκή, τότε θα περιμένεις, διότι μπορεί και να αποκατασταθεί και μόνο του. 

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, στην κόρη μου που είναι επτά ετών, πίσω από την αριστερή θηλή, πιάνω έναν γρόμπο, ο οποίος δεν την πονάει καθόλου. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

⇐ Απάντηση:
Συνήθως αυτό είναι αδένας του στήθους χωρίς παθολογική αιτία ή μικρή διόγκωση λόγω της προεφηβείας. Θα το παρακολουθείτε και αν χρειαστεί θα γίνει υπερηχογράφημα μαστών, ώστε να δείτε ακριβώς πάρει τίνος πρόκειται. 

 

⇒ Ερώτηση:
Χαίρετε, είμαι νέα μητέρα και έχω ένα κοριτσάκι μόλις δυόμισι μηνών. Βγαίνοντας από την κλινική, οι μαίες μου είπα να θηλάζω το μωρό και να συμπληρώνω με φόρμουλα σε μπουκάλι σε κάθε γεύμα. Προσπαθώ καθημερινά να τηρώ αυτή την διαδικασία, αν και ορισμένες φορές λόγω επισκέψεων της δίνω μόνο φόρμουλα. Έτσι, έχω σαν αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ο πόνος που νιώθω στις θηλές μου κατά την διάρκεια του θηλασμού και μετά από αυτόν. Οι θηλές μου άλλοτε έχουν μικρές πληγές και άλλοτε, όπως συνήθως έχουν μώλωπες. Το πρώτο, λοιπόν, ερώτημά μου είναι πώς πρέπει να τρώει το μωρό, ώστε να μην με πληγώνει και χωρίς να πονάω. Έπειτα, κατά την διάρκεια του θηλασμού και συνήθως μετά τα πρώτα 20 λεπτά, το μωρό βάζει και βγάζει απότομα την θηλή στο στόμα κλαίγοντας δυνατά και μην μπορώντας να την κρατήσει στο στόμα του για να φάει ήρεμα. Η δεύτερη απορία μου μου είναι γιατί το μωρό μου έχει αυτή την αντίδραση και αν φταίει ο τρόπος που το κρατάω, Τότε, λοιπόν, σε ποια στάση πρέπει να το έχω για να μπορεί να φάει; Ευχαριστώ για ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τους προβληματισμούς μου. Θα ήθελα πάρα πολύ να μου δώσετε κάποιες απαντήσεις, διότι όσο κι αν δυσκολεύομαι δεν θέλω να στερήσω από το μωρό μου αυτό το σημαντικό δικαίωμα και αυτή την σημαντική προσφορά.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου έχει πάθει αυτό που λέμε “σύγχυση θηλών”, επειδή του δίνεις και φόρμουλα. Από το στήθος σου κουράζεται για να φάει, ενώ με το μπιμπερό είναι σαν να ανοίγεις την βρύση και να τρέχει το γάλα. Γι’ αυτό εκνευρίζεται όταν μετά από λίγο το μητρικό γάλα μειώνεται και δεν βγαίνει με ευκολία. Προσπάθησε να απομακρύνεις τους επισκέπτες και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο παιδί σου και τον θηλασμό. 

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη και σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας. Η κόρη μου είναι 28 μηνών με βάρος 11,7 κιλά και ύψος 88 εκατοστά (92 cm όταν είναι ξαπλωμένη). Γεννήθηκε με 2,250 κιλά και ύψος 48 εκατοστά. Μας απασχολεί το ύψος της και πόσο θα γίνει με βάση τα δικά μας ύψη. Εγώ είμαι 1,65 και ο σύζυγός μου 1,68. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, με ένα υπολογισμό που βγαίνει βάσει του ύψους των δύο γονιών, φαίνεται πως δεν θα γίνει και πολύ ψηλή, δηλαδή θα φτάσει περίπου στα 162 με 165 εκατοστά. Βεβαίως, σήμερα λόγω της διατροφής και των καλύτερων κλιματολογικών συνθηκών ή αν υπάρχει κληρονομικότητα από συγγενείς πρώτου βαθμού, μπορεί να γίνει και πολύ ψηλότερη. 

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, η κόρη μου είναι 14 μηνών και κοιμάται για βράδυ από τις 19:00 έως το πρωί. Λίγο πριν κοιμηθεί, της δίνω γάλα ειδικό λόγω της αλλεργίας που έχει στο αγελαδινό και την ξυπνάω ξανά στις 23:00 για να πιει γάλα, ώστε να μην πεινάει. Σήμερα, βρήκα πρώτη φορά το κρεβάτι και ρούχα της βρεγμένα από γάλα. Τι μπορεί να συνέβη; Φοβάμαι μην πνίγει.

⇐ Απάντηση:
Καμιά φορά στον ύπνο της μπορεί να κάνει εμετό. Φυσικά και χρειάζεται προσοχή. Καλό θα ήταν να μην κοιμάται αμέσως μετά το φαγητό της, αλλά να περιμένεις τουλάχιστον μία ώρα πριν την βάλεις για ύπνο. 

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More