Οι εβδομαδιαίες απαντήσεις στα ερωτήματά σας από τον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, ο γιος μου το Μάιο γίνεται τριών χρονών και το πρόβλημά μου είναι με τη διατροφή του. Μέχρι ενός έτους έτρωγε τα πάντα αλεσμένα, μόλις άρχισα να τα πατάω με το πιρούνι έκοψε τα πάντα. Άωρα πλέον πίνει μόνο γάλα, τρώει μακαρόνια και πατάτες τηγανητές και φυσικά γλυκά, κέικ, σοκολάτες. Τρώει ελάχιστα φρούτα. Το βάρος του είναι καλό,15,3 kg και 98 εκ. ύψος. Ανησυχώ για την ποιότητα της διατροφής του. Μήπως να του δώσω κάποιο σιρόπι για την όρεξη;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, από τις περιγραφές σου φαίνεται ότι ο γιος σου σε χειρίζεται κανονικά. Σίγουρα δεν έχεις ένα παιδί με πρόβλημα στη σίτιση, διότι δεν είναι ανόρεκτο. Απλώς του κάνεις τα χατίρια και έχει μάθει να σε χειρίζεται και να τρώει ό,τι εκείνος θέλει. Ειδικά αφού τρώει τόσα γλυκίσματα, πώς θα πεινάει για να φάει και αυτά  που “πρέπει”; Και απόδειξη είναι το βάρος του, που όπως και εσύ λες είναι και πολύ. Αν του δώσεις σιρόπι για την όρεξη πάλι θα τρώει αυτά που θέλει, δηλαδή τα γλυκίσματα. Η μόνη λύση είναι να εξαφανίσεις τα γλυκίσματα από το σπίτι. Επίσης, να αφήσεις το φαγητό πάνω στο τραπέζι. Να βάλεις μια μικρή ποσότητα σε ένα μεγάλο πιάτο και άφησέ τον μόνο του. Αν πεινάσει, στην αρχή θα διαμαρτυρηθεί και στο τέλος “θα τον κόψει η πείνα” και θα αναγκαστεί να φάει αυτό που πρέπει. Μην ανησυχείς. Το πρόβλημα θα ήταν αν ο γιος σου ήταν ανόρεκτος, οπότε θα έπρεπε να του κάνεις εξετάσεις. Τώρα, όμως, δεν είναι ανόρεκτος και δεν έχει πρόβλημα. 

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα τη γνώμη σας για τους πυρετικούς σπασμούς. Το κοριτσάκι μου, ηλικίας τριών χρονών και τριών μηνών, έκανε πυρετικό σπασμό για πρώτη φορά και η εμπειρία ήταν τρομακτική. Υπάρχει περίπτωση να ξανασυμβεί; Χορηγούμε αυτό το ισχυρό υπόθετο για το οποίο μας μίλησαν στο νοσοκομείο. Δημιουργεί κάποια επιπλοκή μακροπρόθεσμα; Ελέγχουμε πυρετό και χορηγούμε φαρμακάκι από 37 και μισό; Η δίδυμη αδελφή της έχει πιθανότητες να πάθει το ίδιο; Πρέπει το δει και νευρολόγος; Θα εκτιμούσα την άποψή σας, διότι από τότε που συνέβη, ομολογώ, ότι με δυσκολία κοιμάμαι τα βράδια με την εικόνα της μπεμπούλας μου αναίσθητης. Ευχαριστώ θερμά, Σερίν.

⇐ Απάντηση:
Φίλη Σερίν, έχεις απόλυτο δίκιο. Όποιος έχει αντιμετωπίσει παιδί με πυρετικούς σπασμούς δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Αν πραγματικά πρόκειται για πυρετικούς σπασμούς, θα κρατήσουν το πολύ μέχρι πέντε χρονών. Μετά τα πέντε χρόνια, δεν είναι πυρετικοί σπασμοί και θα πρέπει να εξεταστεί ξανά η υπόθεση. Το υπόθετο είναι η λύση σε περίπτωση νέου επεισοδίου για να σταματήσεις τους σπασμούς πριν κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο. Καλό είναι να δίνεις αντιπυρετικό πριν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η δίδυμη αδελφή της έχει μικρές πιθανότητες να κάνει και αυτή σπασμούς, αλλά τώρα που το ξέρεις θα δράσεις γρήγορα. Αν συνεχίσει να κάνει σπασμούς, καλό θα ήταν να έχεις και την εκτίμηση ενός νευρολόγου για παιδιά, μήπως θα ήθελε κάποιες πρόσθετες εξετάσεις, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κλπ. 

 

⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα κοριτσάκι πεντέμισι μηνών που ζυγίζει 5,650 kg και είναι 64,5 εκατοστά! Τώρα τελευταία δεν πίνει πολύ γάλα, περίπου 90 με 120ml τη φορά, ίσως και λιγότερο, ενώ τις κρέμες άλλοτε τις τρώει και άλλοτε όχι!Τα κακάκια της τώρα δεν είναι μουστάρδα, αλλά πιο πράσινα και πιο σφιχτά!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να ξέρω και πόσο βάρος γεννήθηκε, καθώς και ποσά γεύματα κάνει το εικοσιτετράωρο. Πολύ πιθανό να ήρθε η στιγμή να μειώσει τα γεύματα και γι’ αυτό να θέλει να μειώσει τις ποσότητες. 

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω μια κόρη δύο ετών και ενώ μέχρι τώρα κοιμόταν κανονικά και το μεσημέρι και το βράδυ, εδώ και δύο μήνες έχει αλλάξει τελείως και δεν την παίρνει ο ύπνος πριν τη 1.00 το πρωί. Προσπαθήσαμε να της “κόψουμε” τον ύπνο το μεσημέρι, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Να σας πω, επίσης, ότι την ίδια περίοδο που ξεκίνησε αυτό, μόλις της είχα κόψει την πιπίλα. Τι μπορώ να κάνω; Πιστεύετε ότι φταίει η πιπίλα; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πολύ πιθανόν να είναι η μεταβατική περίοδος του κοψίματος της πιπίλας ή κάτι άλλο που έχει συμβεί και την απασχολεί. Έχει και σημασία πόσες ώρες συνολικά κοιμάται το εικοσιτετράωρο. Αν, δηλαδή, κοιμάται τουλάχιστον οκτώ ώρες, είναι αρκετά καλά. Επίσης, έχει σημασία με τι τρόπο την βάζετε να κοιμηθεί και από τι ώρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη φρουτόκρεμα και πόσο πρέπει να τρώνε τα μωρά. Το δικό μου είναι στον ένατο μήνα και δεν του αρέσει καθόλου, τη φτύνει και κλαίει. Μπορώ να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο; Να του δίνω περισσότερα δημητριακά με γάλα;

⇐ Απάντηση:
Δεν είναι υποχρεωτικό να τρώει φρούτα σε κρέμα, αλλά μπορεί να θέλει ξεχωριστά το κάθε φρούτο ή να μην τα θέλει λιωμένα. Επίσης, δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα, αλλά να τρώει έστω κάτι σε φρούτο κάθε μέρα. Θα προτιμούσαμε τρία φρούτα την ημέρα χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Επίσης, μπορείς να τα ανακατεύεις με γάλα, γιαούρτι, δημητριακά κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ και καλή εβδομάδα. Τι μπορείτε να μου πείτε για τη φίμωση στα κορίτσια; Μέχρι στιγμής, έχει χρειαστεί δύο φορές ο παιδίατρος να ανοίξει τη μεμβράνη που σχηματίστηκε στην ευαίσθητη περιοχή της μικρής μας, ώστε να μην πάθει ουρολοίμωξη. Γιατί το παθαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί δυο-τρεις φορές. Δεν είναι κάτι το φοβερό. Η σύμφυση των εξωτερικών χειλέων, όπως ονομάζεται αυτό που έχει το παιδί σου, οφείλεται σε ιδιοσυγκρασία της περιοχής και σε οργανολογικούς παράγοντες, αλλά χωρίς παθολογική σημασία. 

 

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More