Ραντεβού με τον παιδίατρο του TLife, Δρ. Σπύρο Μαζάνη: Τι απαντά στις ερωτήσεις σας;

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, εγώ έχω δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν ξέρω για το βρέφος, αλλά θέλω να του δοκιμάσω το aptamil 1. Είναι καλό;

⇐ Απάντηση:
Το γάλα που θα δώσεις στο μωρό σου εξαρτάται από την ηλικία του και το βάρος του, αλλά και από το ιστορικό του. Όσο αφορά το συγκεκριμένο που ρωτάς είναι ένα γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, το λεγόμενο φόρμουλα, πρόκειται για κανονικό γάλα αγελάδας και αν δεν το δοκιμάσεις, δεν μπορείς να ξέρεις αν ταιριάζει στο μωρό σου. Αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις, στην αρχή να βάλεις μικρή ποσότητα (30-40 ml), ώστε αν κάνει αντίδραση, να είναι μικρή και ελεγχόμενη.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω ποιο θεωρείτε κατάλληλο θερμόμετρο για την επτά μηνών κόρη μου. Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν πολλοί τύποι θερμομέτρων. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι αυτό που λέμε “κλασικό”, δηλαδή που μπαίνει στη μασχάλη και είναι του λεπτού.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Η μικρή μου είναι 10 μηνών και θα ήθελα να αποθηλάσω. Θηλάζει πρωί-βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας και, όποτε προσπάθησα να μην της δώσω, έκλαιγε απαρηγόρητα. Προσπάθησα να της δώσω ξένο γάλα με μπιμπερό, αλλά και με κουταλάκι και δεν το θέλει καθόλου. Άλλαξα και μάρκα γάλακτος, αλλά έκανε τα ίδια. Η ερώτησή μου είναι η εξής: τι μπορώ να κάνω; Λόγω των μειωμένων θηλασμών, έχω λίγο γάλα πλέον. Παιδί 10 μηνών χωρίς γάλα στην διατροφή του γίνεται; Πώς θα το μάθει;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου με το δίκιο του αντιστέκεται, διότι θέλει να φάει το καλύτερο γάλα που είναι το δικό σου και επιπλέον έχει και ψυχική επαφή μαζί σου. Θα δυσκολευτείς λίγο μέχρι να απογαλακτιστεί το μωρό σου. Μην κουράζεσαι στο να δοκιμάζεις γάλατα. Κάποια στιγμή, μετά από προσπάθειες, θα αποφασίσει να απογαλακτιστεί. Να το κάνεις με διακριτικότητα, ώστε να μην νιώσει ότι το αποκλείεις από την αγκαλιά σου.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών το οποίο δεν έχει περπατήσει ακόμα μόνο του. Όταν την κρατάω από το χέρι ή πιάνεται από κάπου περπατάει. Έχει σταθεί όρθια και έχει κάνει δυο βηματάκια, αλλά όταν το σκέφτεται, πέφτει κάτω και μπουσουλάει. Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Να ανησυχήσω που δεν έχει περπατήσει ακόμα; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Όχι να μην ανησυχείς. Το μωρό σου θέλει λίγο χρόνο μέχρι να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και να μην φοβάται. Είναι αυτό που λέμε ότι το μωρό είναι “εγκεφαλικό” και σκέφτεται κάθε κίνηση πριν την πραγματοποιήσει. Βοήθησέ την με το να την στηρίζεις και σιγά- σιγά θα φύγει μόνη της.

 

⇒ Ερώτηση:
Περιμένω κάθε βδομάδα να διαβάσω άρθρο σας γιατρέ. Έχω δυο παιδιά, ένα κορίτσι που γεννήθηκε με βάρος 3,990 κιλά και ύψος 53 εκ. και τώρα είναι τεσσεράμισι χρονών και έχει βάρος 21 κιλά και ύψος 11 εκ. Είναι με παραπάνω κιλά; Έχει σταματήσει το γάλα και το πρωί πίνει χαμομήλι με μέλι.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς για την ανάπτυξη του παιδιού σου. Εννοείται ότι δεν πρέπει να τρώει περιττά πράγματα, όπως ζάχαρη, λίπη, τηγανητά κλπ. Κάπου-κάπου θα τρώει και κανένα γλυκό, όταν πηγαίνει σε πάρτι με άλλα παιδιά, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών που έκανε το εμβόλιο της γρίπης και πέρυσι και φέτος, αλλά η παιδίατρος είπε ότι δεν χρειάζεται να το κάνει κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας, γιατί από ό,τι φαίνεται, η γρίπη κάθε χρόνο είναι και πιο επικίνδυνη.

⇐ Απάντηση:
Κάθε χρόνο βγαίνουν καινούριες οδηγίες για το εμβόλιο της γρίπης. Συνήθως, πρέπει να γίνεται κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, δεδομένου ότι κάθε χρόνο το εμβόλιο περιέχει διαφορετικούς ιούς και το παιδί πρέπει να εμβολιαστεί, ώστε να είναι προστατευμένο.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More