Ρώτησε τον παιδίατρο: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα, Περιμένουμε την μπέμπα μας, μένουμε στην Κεφαλονιά, αλλά θα γεννήσω στην Αθήνα. Όταν με το καλό γεννηθεί και μας επιτραπεί (επτά ημέρες μετά την γέννηση;) θα επιστρέψουμε αεροπορικώς. Τι πρέπει να προσέξουμε όσον αφορά τα αυτάκια του μωρού κατά την απογείωση; Υπάρχει κάτι άλλο σχετικά με το ταξίδι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού με το καλό γεννήσεις, θα χρειασθεί καταρχάς (μάλλον) να πάρεις από το μαιευτήριο μια βεβαίωση ότι το μωρό σου είναι σε θέση να ταξιδέψει με το αεροπλάνο. Τουλάχιστον αυτό ζητάνε οι αεροπορικές εταιρίες και καλό είναι να το ρωτήσεις εγκαίρως. Επειδή η πτήση μέχρι την Κεφαλονιά είναι πολύ σύντομη, είναι πολύ μειωμένοι οι διάφοροι κίνδυνοι. Θα χρειασθεί μόνο κατά την απογείωση και την προσγείωση το μωρό σου να πιπιλάει κάτι στο στόμα του, ώστε να εξισώνεται η ατμοσφαιρική πίεση στα αυτάκια του. Αυτό μπορεί να είναι μια πιπίλα ή να πιπιλάει το στήθος σου.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα μωράκι κοριτσάκι 10 μηνών, με ύψος 75 εκατοστά και βάρος 8,700 κιλά. Θηλάζω ακόμα σε συνδυασμό με στέρεες τροφές. Επιστρέφω, όμως, στην δουλειά σε δύο μήνες και θα πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός, καθ’ ό,τι το πρόγραμμά μου δεν είναι σταθερό (βάρδιες πρωί, απόγευμα ή βράδυ). Πώς μπορώ να μπω σε μια άλλη διαδικασία, τουλάχιστον για τον ύπνο; Ξένο γάλα δεν πίνει επ’ ουδενί, ούτε δέχεται πιπίλα. Θηλάζει και αποκοιμιεται στο στήθος και καμιά φορά ακόμα ξυπνάει την νύχτα. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όταν με το καλό θα ξεκινήσεις με την δουλειά, αφού δεν θα είσαι παρούσα και κάποιος άλλος θα του δίνει το γάλα με μπιμπερό, τότε αφού πεινάει θα το “νικήσει” η πείνα και θα αναγκαστεί να φάει. Τότε, λοιπόν, θα δεις ότι θα αλλάξει και το βιολογικό ρολόι του φαγητού και του ύπνου. Μέχρι τότε, όμως, συνέχισε να θηλάζεις ευτυχισμένα το μωρό σου.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, έχω ένα παιδάκι τεσσάρων ετών και θέλουμε να πάμε μαζί στα ιαματικά λουτρά Αριδαίας. Επιτρεπεται το παιδί να μπει στα λουτρά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως το λέει και η λέξη τα Λουτρά της λουτρά Αριδαίας είναι ιαματικά, δηλαδή είναι για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι μια πισίνα για διασκέδαση. Το συγκεκριμένο νερό περιέχει μέταλλα και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε ένα παιδί. Επίσης, στις πισίνες των λουτρών μπαίνουν και άλλα άτομα (ενήλικες) και η θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου που έχει το νερό δεν εξασφαλίζει την πλήρη εξαφάνιση των μικροβίων. Θα σου έλεγα, λοιπόν, να μην δοκιμάσεις να βάλεις το παιδί σου στα ιαματικά λουτρά.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, έχω ένα αγόρι δύο ετών και τριών μηνών που είναι υγιέστατο. Όμως, τα τρία τελευταία βράδια μου κάνει εμετό στον ύπνο του και μάλιστα στην ίδια ώρα. Πήγαμε σε οφθαλμίατρο και τα ματάκια του είναι μια χαρά. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ψυχολογικούς λόγους, επειδή δεν θέλει να σας αποχωριστεί και να κοιμηθεί. Επίσης, μπορεί να έχει δει κάποιον εφιάλτη και γι’ αυτό να φοβάται. Εννοείται ότι δεν πρέπει να τρώει αργά το βράδυ, διότι και αυτό προκαλεί εμετό.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω πότε σταματάει ένα μωρό να ξυπνάει το βράδυ για γάλα. Είναι ορθό να το ξυπνάω κάθε τέσσερις ώρες για να πίνει, ενώ έχουμε αρχίσει στερεά τροφή; Να σημειώσω ότι το μωράκι μου είναι εξήμισι μηνών. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Το κάθε μωρό έχει το δικό του βιολογικό ρολόι. Αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι, ακόμη και από την γέννηση μπορούμε να μην το ξυπνάμε κατά την διάρκεια της νύχτας για έξι με επτά ώρες. Ειδικά αν παίρνει καλό βάρος. Επομένως, με την πρώτη ευκαιρία, να μην το ξυπνάς.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, γέννησα στης 08/10/18 ένα αγοράκι βάρους 2,580 κιλών στις 36+5 εβδομάδες κύησης με φυσιολογικό τοκετό. Έχω θέμα με τον θηλασμό, γιατί έχω εισέχουσες θηλές, οι οποίες είναι και μεγάλες για το στόμα του μπέμπη και στην κλινική μου έδωσαν ψευδοθηλές να χρησιμοποιώ. Τα προβλήματά μου όσον αφορά το θηλασμό είναι τα εξής: Καταρχάς, η παιδίατρος στην κλινική μου είπε να χρησιμοποιώ το θηλαστρο κάθε τρεις ώρες αυστηρά, να βάζω το μωρό στο στήθος για 10 λεπτά σε κάθε μεριά και αν δεν φτάνει το γαλα μου να δώσω και φόρμουλα. Όμως, η παιδίατρος που ήρθε στο σπίτι να δει το μωρό μου είπε ότι, από την στιγμή που ο μικρός άρχισε να τρώει από το στήθος, να μην τον κόβω για να αλλάξω μεριά. Αν δεν χορτάσει, να δώσω συμπλήρωμα το γαλα μου και να χρησιμοποιώ το θηλαστρο μετά από κάθε γεύμα. Ποιο είναι καλύτερο; Ο μπέμπης στο στήθος κουράζεται και κοιμάται, οπότε συνήθως τρώει μόνο από την μια πλευρά. Έτσι, δεν ξέρω αν τρώει και πόσο. Πρέπει το πολύ στις τρεις ώρες να τον ξυπνήσω αν δεν ξυπνήσει στις δύο (ελάχιστες φορές ξυπνά μόνος του και συνήθως δεν γκρινιάζει). Όπως είναι από τον ύπνο δεν πιάνει εύκολα. Μέχρι στιγμής, με 10 λεπτά σε κάθε μεριά στο θηλαστρο βγάζω 30-60 ml την φορά. Υπάρχει περίπτωση θηλάζοντας  μόνο, αν το μωρό δεν τρώει πολύ, να ελαττωθούν οι φορές που ενεργείται ή και να έχει δυσκολία να ενεργηθει; Σας ευχαριστώ πολύ, Ελένη.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή Ελένη, το καλύτερο από όλα είναι να τρώει το μωρό σου μόνο από το στήθος σου. Αυτό θα εξασφαλίσει την καλύτερη παραγωγή γάλακτος. Μην ανησυχείς αν το μωρό σου παίρνει το σωστό βάρος, αν είναι ήρεμο και δείχνει ευτυχισμένο. Άφησέ το να ζητάει μόνο του πότε θέλει να φάει. Αν θέλει μόνο από το ένα στήθος την φορά, αυτό σημαίνει ότι χορταίνει. Ο αριθμός των κενώσεων του μωρού που θηλάζει ποικίλουν από μία έως και 10 την μέρα, αλλά και μία κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες, αρκεί να μην βγαίνουν σβόλοι σαν της κατσίκας. Μόνο τότε πρόκειται για δυσκοιλιότητα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More