Ρωτήστε τον Δρα. Μαζάνη: Ο παιδίατρος του TLife απαντά στις ερωτήσεις σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών, που είναι κρυωμένη με πολλή καταροη. Χρησιμοποιώ φυσιολογικό όρο και αποφρακτηρα. Έκανε λιγο πυρετο μεχρι 37,5. Ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να δίνω ντεπόν για να ανακουφιστει ή αν υπάρχει κάτι άλλο που να την βοηθήσει να το ξεπεράσει πιο γρήγορα.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το ντεπόν είναι για τον πυρετό πάνω από 38 βαθμούς και σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται και σαν αναλγητικό. Θα πρέπει να το αποφεύγεις, αν δεν υπάρχει διαπιστωμένος λόγος και οδηγίες από τον παιδίατρο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι τριάμισι μηνών, το οποίο ξεκίνησε να βήχει από τριών εβδομάδων, Όχι πολύ, μία με δύο φορές την ημέρα, αλλά σταθερά. Ο βήχας του είναι ξερός και τραχύς και μου ακούγεται πολύ παράξενο για ένα βρέφος. Ο παιδίατρος λέει πως είναι κάτι σημαντικό, αλλά πώς γίνεται ένα τόσο μικρό μωρό να έχει τέτοιο βήχα για τόσο μεγάλο διάστημα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως περιγράφεις, τα συμπτώματα είναι θορυβώδη και θέλει διερεύνηση. Μπορεί να είναι αλλεργία, Μπορεί να είναι βρογχιολίτιδα, Μπορεί να έχει καταπιεί ξένο σώμα και να έχει εγκλωβιστεί στους βρόγχους του, ή να έχει υπερτροφία του θύμου αδένα, ή να έχει έναν όγκο στο μεσοθωράκιο, να υπάρχει ανατομική ανωμαλία στους πνεύμονες και πολλά ακόμη. Όπως καταλαβαίνεις, χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος ή μαγνητική τομογραφία ή έλεγχος για κυστική ίνωση (τεστ ιδρώτα).

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, θέλω να σας ρωτήσω πότε θεωρείται ασφαλές ένα παιδάκι, που έχει ίωση με πυρετό ή κάποια κολλητική αρρώστια, να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά. Πόσες μέρες παραμένει το μικρόβιο στον οργανισμό και κινδυνεύει να κολλήσει σε άλλους; Αφότου γίνει καλά το παιδί, σημαίνει ότι το μικρόβιο έχει εξαφανιστεί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται κάθε φορά από ποιο μικρόβιο πάσχει, ποιο όργανο του σώματος πάσχει, αν έχει πυρετό, ποια φάρμακα πήρε κλπ. Άρα, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και διαφορετικές οδηγίες.

 

⇒ Ερώτηση:
Είμαι μαμά ενός αγοριού πέντε ετών που πηγαίνει προνήπιο και περιμένω το δεύτερο παιδί μου μέσα στον Ιανουάριο. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να κόψω τον μεγάλο από το σχολείο, όταν γεννηθεί το αδερφάκι του, για να προφυλάξω το μωρό; Ο παιδίατρος μας είπε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην αρρωστήσει το μωρό μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Η αλήθεια είναι πως φοβάμαι μην αρρωστήσει το μωρό, αλλά δεν ξέρω πώς θα νιώσει ο γιος μου αν σταματήσει το σχολείο. Σας παρακαλώ, πείτε μου κι εσείς την δική σας γνώμη. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Η γνώμη μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να συνεχίσει το σχολείο και μετά το βλέπουμε στην πορεία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει εκ των προτέρων να προδιαγράφουμε την πορεία του πρώτου παιδιού, που έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρουμε αν θα κριθεί απαραίτητο.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More