Στείλε την ερώτηση σου και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα που με προβληματίζει αρκετά. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και η πρώτη μας παιδίατρος έχει σημειώσει στο πρόγραμμα εμβολίων – στο βιβλιάριο του παιδιου – να κάνουμε τώρα την τρίτη δόση για τον πνευμονιόκοκκο, παρότι έχει καταργηθεί, όπως μας είχε ενημερώσει απο την αρχή. Αντιθέτως, ο γιατρός που παρακολουθεί τώρα τον μικρο μας λέει πως έχει καταργηθεί και δεν πρέπει να γίνει. Μας προτείνει να γίνει αυτόν τον μήνα το Bexsero. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ εκ των πρότερων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε στην μείωση των δόσεων του βασικού εμβολιασμού με συζευγμένο πνευμονιόκοκκικο εμβόλιο από 3 σε 2 δόσεις και τη μετάβαση σε σχήμα εμβολιασμού 2 συν 1, δηλαδή 2 δόσεις στο πρώτο εξάμηνο της ζωής συν 1 δόση στους 12 μήνες (αναμνηστική δόση). Έτσι, για τα παιδιά 2-6 μηνών συνιστάται πρώτη δόση στους 2 μήνες, δεύτερη στους τέσσερις μήνες και αναμνηστική δόση στους δώδεκα μήνες. Από κει και πέρα, ο κάθε παιδίατρος μπορεί να αλλάξει το σχήμα ανάλογα με την εκτίμηση του για το κάθε παιδί βάσει του ιστορικού του, τις τυχόν καθυστερήσεις κλπ. Επίσης, να ξέρεις ότι αν γίνει κάποια δόση παραπάνω δεν είναι κακό, αντίθετα δημιουργούνται νέες μνήμες για αντισώματα. Οι προτεινόμενες δόσεις για ένα εμβόλιο είναι οι λιγότερες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δημιουργηθούν αρκετά αντισώματα, ικανά να προφυλάσσουν το παιδί δια βίου.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και 4 μηνών. Σκόπευα να την στείλω στον παιδικο σταθμό για λίγες ώρες αλλά ανακάλυψα ότι διανύω το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης εγκυμοσύνης μου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν μπορώ να την στείλω. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η άποψη είναι να μη μένει το πρώτο παιδί πίσω στην κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη του, λόγω του ερχομού ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια. Η γνώμη μου συνήθως είναι να πηγαίνει το παιδί στο σχολειο και αν αρρωσταίνει συχνά με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στην έγκυο ή το αδελφάκι του, τότε να λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις. Είναι αυτό που λέμε “βλέποντας και κάνοντας”.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 11 μηνών. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: τον βάζω να κοιμηθεί και εκεί που κοιμάται το βράδυ σηκώνεται και κάθεται, ενώ τα μάτια του είναι κλειστά. Είναι φυσιολογικό αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως το περιγράφεις, δεν είναι κάτι σοβαρό. Μπορεί να βλέπει όνειρο ή μπορεί να είναι μία μορφή υπνοβασίας. Σου προτείνω να το βιντεοσκοπήσεις και να το δει ο παιδίατρος του, προκειμένου να το εκτιμήσει.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια μάσκα που προστατεύει περισσότερο τα παιδιά από τον κορονοϊό: η υφασμάτινη ή μίας χρήσεως. Ποια να προτιμήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η πιο καλή μάσκα είναι η ΚΝ95, ύστερα η χειρουργική μιας χρήσης και τέλος οι υφασμάτινες. Όσον αφορά τις υφασμάτινες, εξαρτάται και απο την ποιότητα του υφάσματος και απο τον αριθμό των στρωμάτων και των φίλτρων που περιλαμβάνει.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι απαραίτητο ο γιος μου (6 ετών) να κάνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν δεν υπάρχει αντένδειξη για λόγους υγείας (αλλεργία στο αυγό κλπ), τότε η σύσταση για το εμβόλιο της γρίπης είναι να γίνεται σε όλα τα παιδιά απο 6 μηνών και πάνω

Read More

And More