Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω μια κόρη 2 ετών και 10 μηνών, η οποία ακόμα δεν μιλάει πολύ καλά. Για την ακρίβεια, λέει πολύ λίγες λέξεις και δυσκολεύεται να δημιουργήσει προτάσεις. Πιστεύετε ότι πρέπει να την πάω σε ειδικό, μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές ή να δω πως θα αντιδράσει όταν πάει παιδικό από τον Σεπτέμβρη και να αποφασίσω τότε πώς θα κινηθώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου ακούει καλά και από τα δύο αυτιά, τότε θα μπορούσες να περιμένεις λίγο καιρό. Ειναι πολύ σωστό να πάει στον παιδικό σταθμό, διότι έτσι θα έχει κίνητρο να μιλήσει με τα άλλα παιδάκια. Αν σε 3 μήνες μετά την έναρξη του σταθμού, δεν διαπιστώσεις κάποια σημαντική βελτίωση, τότε να την δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος και έπειτα ένας αναπτύξιολογος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Τώρα, που είναι καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω το μικρό μου να αγαπήσει περισσότερο τα θαλασσινά. Ποια ψάρια θεωρείτε ότι είναι καλύτερα για την ηλικία του; Πριν από μερικούς μήνες, έγινε τεσσάρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα σου έλεγα ότι όλα τα ψάρια είναι κατάλληλα, αρκεί να είναι φρέσκα. Προτιμάμε τον βακαλάο, την σκορπίνα, την δράκαινα, τη γλώσσα, το χριστόψαρο, το κοκκινόψαρο και τον σολομό.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπημένε μας γιατρέ, Καλησπέρα! Έχω μία κορούλα 4,5 ετών που παρατηρώ ότι το τελευταίο διάστημα που είμαστε διακοπές κοιμάται πιο αργά από το συνηθισμένο. Τι μπορώ να την κάνω, για να την επαναφέρω στο κλασικό ωράριο ύπνου της; Από πότε πιστεύετε πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, λόγω των διακοπών και της αλλαγής του περιβάλλοντος, συνήθως τα παιδιά αλλάζουν και τις ώρες του ύπνου τους. Προσπάθησε να την ξυπνάς πιο νωρίς το πρωί, ώστε να της λείπει ύπνος και να αναγκάζεται να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ. Επίσης, μετά το μεσημέρι πρόσθεσε στο πρόγραμμα της αρκετές δραστηριότητες, ώστε να κουράζεται και να επιθυμεί να κοιμηθεί.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα, γιατρέ! Έχω ένα γιο 2,5 ετών και το πρόβλημα μου είναι ότι την τελευταία εβδομάδα τα κακάκια του είναι λίγο πιο μαλακά από το συνηθισμένο. Η αλήθεια είναι ότι έφαγε λίγο περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Να ανησυχήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα χόρτα και τα φρούτα, επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, προκαλούν περισσότερες κενώσεις και πιο μαλακές. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά μάλλον καλό. Θα μπορούσες να μειώσεις την ποσότητα, προκειμένου να διαπιστώσεις αν το πρόβλημα αυτό οφείλεται στα φρούτα ή σε κάποια ίωση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Η κόρη μου είναι 5 ετών και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να φοράει μάσκα σε κλειστούς χώρους, για να προστατευθεί από τον κορονοιό ή δεν είναι απαραίτητο λόγω ηλικίας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα ήταν το ιδανικό αν όλα τα παιδιά μπορούσαν να φορούν μάσκα. Λόγω της ηλικίας τους, όμως, δεν την συνιστούμε σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Ουσιαστικά, τη συνιστούμε σε όποια ηλικία το παιδί είναι ικανό να την φορέσει.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

 

 

 

Read More

And More