«Τα νύχια του παιδιού μου μοιάζουν να ξεκολλάνε. Γιατί συμβαίνει αυτό;» Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Η κόρη μου 14 ετών. Πριν 2 μήνες άρχισε να βλέπει λίγο θολά (σε ένα σημείο του οπτικού πεδίου). Ο οφθαλμίατρος δεν βρήκε τίποτα, η μαγνητική βγήκε καθαρή και ο νευρολόγος επίσης δεν βρήκε τίποτα κατά την εξέταση. Μας είπε όμως ότι μπορεί να είναι ημικρανία με αύρα αλλά να οφείλεται και σε κάποια αυτοάνοση ασθένεια. Τα επεισόδια αυτά βέβαια τώρα είναι πολύ καλύτερα όσον αφορά την διάρκειά τους, την συχνότητα, αλλά και την θολούρα. Σας παρακαλώ, έχετε δει ποτέ κάτι αντίστοιχο, τι να κάνω περαιτέρω, που να απευθυνθώ;
Ιωάννα

Απάντηση:
Aγαπητή φίλη, υποθέτω ότι η μαγνητική έγινε στον εγκέφαλο, όμως πρέπει να ελεγχθεί πολύ καλά το μάτι με υπερηχογράφημα και αγγειογραφία. Δεν γνωρίζω τι είδους οφθαλμολογικές εξετάσεις έχετε κάνει , αλλά νομίζω ότι δεν έχετε ολοκληρώσει τον έλεγχο ,διότι αλλιώς θα μου ανέφερες αυτές τις εξετάσεις. Επίσης θα χρειαζόταν και ένας έλεγχος λοιμώξεων διότι πολλοί ιοί προκαλούν τέτοια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο κορονοϊός.

Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και σήμερα που της έκοβα τα νύχια, παρατήρησα ότι 2-3 από αυτά έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε από τη βάση του νυχιού δηλαδή από το κάτω μέρος, και άλλα 2 έχουν ασπρίσει όπως είναι όταν πάνε να ξεκολλήσουν. Η παιδίατρος μας μας είπε ότι μπορεί να είναι επειδή πριν 1 μήνα περίπου πέρασε κοξάκι. Ωστόσο ανησυχώ γιατί 4 σχεδόν νύχια πάνε να ξεκολλήσουμε και να βγούνε. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ;Πρέπει να κάνω κάτι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Αμαλία

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ πιθανόν να είναι το αποτύπωμα του κοξάκι, αλλά και άλλες ιώσεις, όπως ο κορονοϊός, που προκαλούν παραμόρφωση και μερικές φορές αποκόλληση των νυχιών τόσο των χεριών όσο και των ποδιών. Και συνήθως το πρόβλημα είναι αναστρέψημο. Αν δεν πρόκειται για μυκητίαση, τότε δεν χρειάζεται θεραπεία. Μετά από 8-10 μήνες τα νύχια θα ξαναβγούν.

Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα! Είμαι νέα μαμά κι έχω ένα μωράκι 6 μηνών. Θα μπορούσατε να δώσετε μερικές συμβουλές σε εμάς τις φρέσκες μανούλες για τώρα το καλοκαίρι, για την θάλασσα; Ευχαριστώ πολύ, Δήμητρα.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί ανάλογο άρθρο στην κατηγορία “Family” του Tlife, με θέμα μωρά-ήλιος-θάλασσα.

Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας! Η κόρη μου 3,5 ετών όταν ξυπνάει κλαίει και ουρλιάζει χωρίς να μπορώ να βρω τρόπο να την ηρεμήσω. Έτσι γινόταν και παλιότερα, ωστόσο την ηρεμούσε το στήθος (εδώ και 3 εβδομάδες έχει αποθηλάσει). Τώρα δεν δέχεται και δεν πίνει γάλα. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποια συμβουλή για το πως να διαχειριστώ την κατάσταση; Σοφία

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου περνάει μια περίοδο προσαρμογής λόγω του αποθηλασμού. Δεν δέχεται εύκολα την νέα τάξη πραγμάτων. Γι’ αυτό εκνευρίζεται. Δεν θέλει ούτε το γάλα σου τώρα, για να σε “τιμωρήσει”. Θα κάνεις υπομονή, ψυχραιμία, κατανόηση. Σιγά-σιγά, με τον καιρό, θα προσαρμοστεί. Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά. Μια μέθοδος είναι να της αποσπάς την προσοχή με κάτι άλλο, χωρίς βέβαια να καταλαβαίνει ό,τι το κάνεις επίτηδες.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More