“Θέλω να ρωτήσω για το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Έχουν ακουστεί τόσα και φοβάμαι να το κάνω στο παιδί μου…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό…”, “Το πρόβλημα είναι ότι με χρησιμοποιεί σαν πιπίλα…”, “Το παιδί μου είναι τριών και βλέπω ότι τα ποδαράκια του είναι φουσκωτά στις πατούσες…”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κ.Μαζάνη. Ο γιος μου είναι 4 ετών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Δεν ξέρω αν πρέπει να το κάνουμε. Έχουν ακουστεί τόσα πολλά για τις παρενέργειες και φοβάμαι να το κάνω στο παιδί μου.
Ευχαριστώ,
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, εκτός από λίγο πυρετό, πόνο στο σημείο της ένεσης ή τοπικό κοκκίνισμα. Στην Αμερική έχουν γίνει από τον Ιούλιο του 2022 πάνω από 2.000.000 εμβολιασμοί σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών και 12.000.000 εμβολιασμοί σε παιδιά από 5 ετών έως 11 ετών και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Νομίζω ότι αυτά τα νούμερα δεν επιδέχονται καμία αμφιβολία ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Είμαστε 8 μηνών, κοριτσάκι. Εισάγαμε σχεδόν όλες τις τροφές. Το πρόβλημα είναι ότι με χρησιμοποιεί σαν πιπίλα. Για να κοιμηθεί πρέπει να μπαίνει στο στήθος. Την έχω αφήσει κι έτσι και γκρινιάζει και κλαίει ασταμάτητα. Κοιμάται σίγουρα δύο φορές τη μέρα και μετά το βράδυ. Οπότε τη θηλάζω ακόμη. Πως απογαλακτιζόμαστε; Μπιμπερό με γάλα δεν πίνει, ενώ το νερό το δέχεται. Το βράδυ ξυπνάει κάθε 2,5 ώρες. Πως θα καταφέρω να κοιμάται χωρίς στήθος;
Ευχαριστώ,
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει μητρικό ΘΗΛΑΣΜΟ μέχρι τα 2 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν για δικούς σου λόγους θέλεις να απογαλακτίσεις το μωρό σου από μητρικό γάλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουτάλι ή το ποτηράκι με στόμιο. Επίσης, όταν πρέπει να πιει με μπιμπερό είναι καλύτερα να μην είσαι εσύ παρούσα, αλλά να το δίνει κάποιος άλλος (πατέρας ή γιαγιά) ώστε να μην σε βλέπει και να μην σε μυρίζει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα αγοράκι 2 χρόνων. Ενώ δείχνει να κατανοεί τις εντολές που του δίνουμε, αρνείται να εκτελέσει, και επιπλέον δεν δείχνει με το δάχτυλο όταν θελήσει κάτι. Πήγαμε σε αναπτυξιολόγο και μας είπε πως είναι πίσω και η ομιλία του. Όσον αφορά στη διατροφή του καταπίνει αμάσητα και τις περισσότερες φορές φτύνει τα κομματάκια του φαγητού ή και του φρούτου. Ο αναπτυξιολόγος μας είπε να κάνουμε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία για αρχή και να τον επαναξιολογήσει ξανά σε 6 μήνες. Έχει βλεμματική επαφή απλώς δείχνει να μην θέλει να συνεργαστεί. Θα ήθελα και τη γνώμη σας.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που έχεις εκτίμηση από αναπτυξιολόγο η δίκη μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του. Αφού το παιδί σου είναι πίσω και σε συμπεριφορά και σε λόγο, θέλει κάποια βοήθεια. Μακάρι να είναι μόνο αυτό που έχει προτείνει ο ειδικός. Θεωρώ βέβαιο ότι έχετε κάνει εξετάσεις για θυρεοειδή, εγκεφαλογράφημα, έλεγχο ακοής κ.λ.π.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας γιατρέ. Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας. Το παιδί μου είναι τριών και βλέπω ότι τα ποδαράκια του είναι φουσκωτά στις πατούσες. Νομίζω ότι έχει πλατυποδία. Τι να κάνω;
Σας ευχαριστώ,
Αρετή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, η εκτίμηση για πλατυποδία γίνεται με τον εξής τρόπο: βάζεις το παιδί σου να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών σε επίπεδο και στέρεο πάτωμα και παρατηρείς αν στο πέλμα κάνει κάμαρα. Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει πλατυποδία. Αλλιώς θα πρέπει να το δει ειδικός ορθοπεδικός για παιδιά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

 

Read More

And More