Τι απαντάει ο γιατρός; Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών που “έκοψε” το γάλα ήδη από την Πρωτομαγιά. Κάποιες φορές πίνει το βράδυ κοιμισμένη το πολύ 150 ml, ενώ το πρωί δεν το θέλει με τίποτα. Δοκιμάσαμε να της το δώσουμε με καλαμάκι, σε ποτήρι, με κακάο, με corn flakes και πάντα δοκιμάζει, αλλά κάνει έκφραση αποδοκιμασίας και δεν το ξαναβάζει στο στόμα της. Παιδικό γιαούρτι και τυρί τρώει, όμως, προβληματίζομαι τόσο για την πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων, όσο και για το τι μπορώ να της δίνω σαν πρωινό και βραδινό γεύμα, αφού δεν πίνει γάλα. Κατά τα λοιπά, τρώει φρουτόκρεμα γύρω στις 10:30, φαγητό σχεδόν απ’ όλα γύρω στις 14:00, απογευματινό γύρω στις 18:00 και ενδιάμεσα σνακ. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. Δηλαδή αν εσύ ή ο μπαμπάς έχετε αντίστοιχη δυσφορία στο γάλα, διότι τότε είναι αναμενόμενο να έχει και το παιδί σας και γίνεται δυσκολότερο να διορθωθεί. Πάντως, αν τρώει άλλα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και τυριά κίτρινα που έχουν πολύ ασβέστιο, τότε μπορούμε να πούμε ότι καλύπτεται και δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Προσπάθησε να βάλεις το γάλα σε οποία συνταγή μπορείς να φανταστείς, όπως για παράδειγμα σε ομελέτα, σε μείξη με τα φρούτα που της αρέσουν (φρουλάτο) κλπ. Επίσης, μπορείς τελικά να δοκιμάσεις οποιοδήποτε γάλα, ακόμη και τα μακράς διαρκείας, προκειμένου να ανακαλύψεις κάποια γεύση που της αρέσει.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να με καθοδηγήσετε σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Η παιδίατρος είναι αρνητική με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, γιατί δεν είναι ακόμα πεπεισμένη ότι είναι ακίνδυνο. Οι παρενέργειές του μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, όπως επισημαίνει, και λόγω μικρού χρονικό διαστήματος κυκλοφορίας του δεν είναι ακόμα σίγουρη για την αξιοπιστία του. Εγώ, όμως, ανησυχώ εξαιτίας συχνών των συχνών κρουσμάτων που ακούω τελευταία. Έχω ένα παιδάκι τεσσάρων ετών. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η δίκη μου γνώμη συμπίπτει με αυτό που προκύπτει από τις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις των παιδιατρικών φορέων, δηλαδή να το κάνουν όλα τα παιδιά από δύο μηνών και πάνω. Τα οφέλη είναι πολλαπλάσια για το ίδιο το παιδί και για το κοινωνικό σύνολο σε σχέση με τις τυχόν παρενέργειες κάποιου πυρετού ή πόνου στο σημείο της ένεσης.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, είμαι 47 ετών και έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών, που ακόμα θηλάζει κυρίως το μεσημέρι και το βραδάκι που θέλει να κοιμηθεί. Πώς θα μπορέσω να την κοιμίσω, χωρίς να θηλάσει, διότι έχω κουραστεί αρκετά με τον ύπνο και κυρίως με τον θηλασμό. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου να θηλάζεις μέχρι τώρα. Εννοείται ότι θα σου πω ότι δεν είναι και κάτι το φοβερό να κάνει λίγο πιπίλα το στήθος σου για να κοιμηθεί, διότι αυτό της δίνει ασφάλεια. Όμως, αφού έχεις αποφασίσει να το κόψεις, οι μέθοδοι είναι δυο: Πρώτον, μπορείς να πάρεις ένα χαπάκι και σε ένα εικοσιτετράωρο σταματάει η παραγωγή του γάλακτος, επομένως το μωρό σου, αφού δεν βρίσκει γάλα, θα απογοητευθεί και πολύ γρήγορα θα αφήσει τον θηλασμό. Και δεύτερον, μπορείς να μειώσεις σιγά-σιγά το χρονικό διάστημα που το αφήνεις στο στήθος, ώστε να συνηθίσει τον απογαλακτισμό ή του προτείνεις σε πρώτη φάση γάλα φόρμουλα σαν μεταβατική περίοδο, με την ελπίδα ότι θα το δεχθεί. Εννοείται ότι λίγο κλάμα θα πρέπει να το περιμένεις, αλλά θα πρέπει να είσαι και αποφασιστική.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, σε λίγες ημέρες θα γεννήσω το δεύτερο παιδάκι μου (αγόρι αυτί τη φορά) και λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων του συζύγου μου, θα κάνουμε περιτομή στο παιδάκι αργότερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από ποια ηλικία και μετά συστήνεται να γίνεται για να είναι και πιο ασφαλές για το παιδί; Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η περιτομή μπορεί να γίνει από την πρώτη ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό, αλλά και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία το αποφασίσετε. Εννοείται πως, εφόσον θα γίνει σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να είναι μικρό το παιδί για να μην έχει μνήμη της επέμβασης.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για τις απαντήσεις και τη βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι δυόμιση χρονών, που ζυγίζει 12,5 κιλά και έχει ύψος 89 εκατοστά. Γεννήθηκε τρία κιλά και το πρόβλημά μου είναι ότι δεν τρώει όλα τα φαγητά που μαγειρεύω, παρά μόνο μακαρόνια και κοτόπουλο. Έχει άρνηση να φάει τα υπόλοιπα, ενώ σε αλεσμένη μορφή τα έτρωγε. Είναι υγιές παιδί και ο παιδίατρος μου λέει ότι όλα είναι εντάξει, αλλά εγώ του δίνω συμπληρώματα με πολυβιταμίνες για παιδιά, γιατί ανησυχώ ότι η διατροφή του είναι ελλιπής. Συμφωνείτε με τις βιταμίνες;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν συμφωνώ με τα συμπληρώματα διατροφής που του δίνεις. Δεν είναι η καλή αντιμετώπιση του θέματος. Δεν διορθώνεις τίποτα και το χειροτερεύεις, διότι το παιδί δεν μαθαίνει να τρώει σωστά. Καταρχήν, να συμφωνήσουμε ότι το παιδί σου δεν έχει πρόβλημα υγείας, γιατί δεν είναι ανόρεχτο. Τρώει, αλλά μόνο εκείνα που θέλει να φάει. Σε κάνει ό,τι θέλει και σε χειρίζεται. Αφού το παιδί σου πεινάει, μην του ξαναδώσεις μόνο μακαρόνια και κοτόπουλο. Άφησε πάνω στο τραπέζι μικρές ποσότητες οποιουδήποτε φαγητού και αργά ή γρήγορα θα το “νικήσει” η πείνα και τότε θα φάει αυτό που θα βρει μπροστά του. Στην αρχή θα αντισταθεί και θα προσπαθήσει να σε χειριστεί, όμως τότε θα εξαρτηθεί από εσένα να αντέξεις. Το κακό και δύσκολο θα ήταν αν το παιδί σου ήταν ανόρεχτο και δεν έτρωγε τίποτα. Τώρα, όμως, έχει κανονική όρεξη και γι’ αυτό πρέπει να βάλεις εσύ τους κανόνες.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών, αρκετά ψηλό και ανεπτυγμένο. Είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο μωρό. Φοράει 25 νούμερο παπούτσια. Έχω μία ανησυχία, γιατί παρατηρώ πως όταν περπατάει, οι πατουσίτσες του μου φαίνεται ότι στραβίζουν και μοιάζει να έχει πλατυποδία. Μπορεί  κάτι τέτοιο να συμβαίνει από τόσο μικρή ηλικία ή λόγω μεγάλου ποδιού μπορεί ακόμα να μην έχει σταθεροποιηθεί; Πρέπει να περιμένουμε ή να επισκεφτούμε κάποιο παιδοορθοπεδικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχήν είναι ακόμα μικρό και δεν πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί στο περπάτημα. Να περιμένεις μερικούς μήνες ακόμη. Η πλατυποδία φαίνεται αν δεν σχηματίζει κάμαρα το πόδι την στιγμή που σηκώνεται στις μύτες των πελμάτων.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More