Τι απαντάει ο παιδίατρος; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας κάθε εβδομάδα!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το μωρό μου, που είναι 14 μηνών, μπορεί να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Έχει λίγες μυξούλες γι’ αυτό σας ρωτάω. Επίσης, υπάρχει περίπτωση αυτό το μπούκωμα που έχει να συνδέεται με τα δόντια του, γιατί βγαίνουν τα πίσω αυτή την περίοδο. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, κατά την διάρκεια της οδοντοφυΐας ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα καταρροής. Για να γίνει το εμβόλιο της γρίπης (όπως και για όλα τα εμβόλια), θα πρέπει πρώτα να γίνει κλινική εξέταση από τον παιδίατρο. Βεβαίως, η αντένδειξη για το εμβόλιο είναι ο πυρετός και όχι οι μυξούλες, ωστόσο κατά την εξέταση μπορεί ο γιατρός να ανακαλύψει κάτι που να τον κάνει να θεωρήσει ότι θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί προσωρινά ο εμβολιασμός. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσει κάποια ίωση στον λαιμό που νομίζει ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες να προκαλέσει πυρετό, ίσως να προτείνει κάποια αναβολή. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, μόνο ο γιατρός μπορεί να το ξέρει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, έχω ένα μωρό 35 ημερών και το θηλάζω αποκλειστικά. Σε γενικές γραμμές, κοιμόταν τα βράδια δύο με τρεις ώρες, ενώ κάποιες φορές έφτανε και τις πέντε. Την τελευταία σχεδόν εβδομάδα, λόγω κολικών δεν κοιμάται πουθενά αλλού, πέρα από την αγκαλιά μου. Κοιμάται με τα πόδια λυγισμένα προς την κοιλιά της και με το που πάω να την ακουμπήσω στο κρεβάτι της ή στην καλαθούνα, ξυπνάει. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην ημέρα. Λόγω κούρασης, κάποιες φορές το βράδυ κοιμόμαστε έτσι. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λογικά αν το μωρό σου έχει πονάκια, δεν θα ηρεμούσε ούτε στην αγκαλιά σου τόσο εύκολα. Άρα, νομίζω ότι μάλλον έχει μάθει την αγκαλιά και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Σίγουρα η αγκαλιά βοηθάει στην αντιμετώπιση των πόνων, αλλά καμιά φορά το παιδί το συνηθίζει και μετά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο να κοιμάται μαζί σου στο κρεβάτι, μιας και είσαι πολύ κουρασμένη όπως λες και επειδή το μωρό μάλλον έχει “καλομάθει” την αγκαλιά, θα πρέπει να ξεκινήσεις να τα περιορίζεις και να είσαι πιο αποφασιστική.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι νέα μανούλα με ένα αγοράκι τριών μηνών. Κάναμε την δεύτερη δόση του εμβολίου rotatek και το μωρό πονούσε πάρα πολύ στη κοιλιά του, είχε απίστευτα πολλά αέρια και πολύ κλάμα με λυγμούς, ενώ δεν είχε πολλή όρεξη για φαγητό. Έτσι είχε γίνει και στη πρώτη δόση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν δεν του κάνω την τρίτη δόση, το παιδί θα είναι καλυμμένο με τις δύο προηγούμενες; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, λογικά πρέπει να είναι καλυμμένο, δεδομένου ότι και με μια δόση έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 80%. Αν, λοιπόν, οι παρενέργειες είναι τόσο μεγάλες που θα έπρεπε να μην γίνει η τρίτη δόση, λογικά έχει αρκετά υψηλή κάλυψη.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, το παιδί μου είναι 32 μηνών και ενώ έχουμε κόψει την πάνα και κατά την διάρκεια της ημέρας δεν κάνει καθόλου τσίσα, όπως και όλη τη, νύχτα. Δεν της βάζουμε πάνα πια, αλλά τα κακά της τα κάνει πάνω της και δεν λέει ότι θέλει να τα κάνει. Σας παρακαλώ, πείτε μου πώς θα κόψουμε τα κακά. Μήπως πρέπει να τις φοράω πάνα; Διότι υπάρχει μία δυσκολία και στον παιδικό σταθμό που πηγαίνει και λερώνεται συνεχώς.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι στο μωρό σου δεν έχουν ωριμάσει ακόμα τόσο καλά οι σφιγκτήρες της αφόδευσης. Είναι ακόμα μέσα στο φυσιολογικό διάστημα που μπορείς να περιμένεις. Μην το πιέζεις. Είναι θέμα χρόνου. Αν σε ενοχλεί το γεγονός ότι λερώνεται, θα μπορούσες να της βάζεις κάποιες φόρες την πάνα, μέχρι να ωριμάσει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, έχω μια μπεμπούλα πεντέμισι μηνών και ξεκινήσαμε τώρα τις στερεές τροφές. Τρώει φρουτόκρεμα που της αρέσει πάρα πολύ, αλλά επειδή έχουμε θέμα με την δυσκοιλιότητα δεν θέλω να της δώσω ρυζάλευρο. Τι άλλο μπορώ να της δίνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν είναι απαραίτητο το ρυζάλευρο. Μπορείς φυσικά να της δίνεις φρούτα, όπως ακτινίδια, δαμάσκηνα, βανίλιες και πορτοκαλί και να αποφεύγεις το μήλο και την μπανάνα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα! Ο γιος μου είναι τριών μηνών και 11 ημερών. Έχει διαγνωσθεί με πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως. Οι γιατροί μας λένε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά εδώ και λίγες μέρες παρατήρησα ότι έχει αλλάξει και η θέση των αυτιών, ενώ μέχρι πριν ένα μήνα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ο παιδίατρος, που το παρακολουθεί, μας λέει να μην ανησυχούμε, αλλά δεν μπορούμε. Τα βράδια ξυπνάω για να του αλλάζω θέση. Είναι μονίμως το κεφάλι του δεξιά! Θα βελτιωθεί; Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εγκέφαλο. Αντιδράει σε όλα, γελάει, ακούει, αλλά εμφανισιακά υπάρχει πρόβλημα. Σκέφτομαι ότι κάτι δεν έχω κάνει καλά. Δεν ξέρω τι να κάνω, του βάζω όταν κοιμάται πετσέτες, αρκουδάκια και ό,τι άλλο μπορώ για να μην στρίβει δεξιά το κεφάλι του, αλλά τα πετάει. Αν του αγοράσω ένα σφηνάκι για να κοιμάται θα βοηθήσει; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, στις περιπτώσεις που η πλαγιοκεφαλία είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει βελτίωση, καλό θα ήταν να το δει κάποιος ορθοπεδικός για παιδιά, μήπως και χρειάζεται κάποιες εξετάσεις και φυσιοθεραπεία.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More