Στείλε την ερώτηση σου: Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κ. Μαζάνη, ο γιος μου είναι σχεδόν 6 μηνών και σήμερα τραβώντας τον μια φωτογραφία ήταν κατά λάθος το φλας της φωτογραφικής μηχανής ενεργό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μια σχετική απόσταση και στο δωμάτιο ήταν ανοικτό το φως. Το μωρό δεν φοβήθηκε αλλά έκλεισε τα μάτια του. Θα μπορούσε αυτό το περιστατικό να επηρεάσει την όρασή του;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το έντονο φλας και απο μικρή απόσταση θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια βλάβη στο μάτι ενός μωρού. Εξαρτάται, όμως, απο την ένταση του φλας, απο την απόσταση και απο την χρονική διάρκεια της έκθεσης στο φως. Βέβαια, αν συμβεί μόνο μια φορά, οι πιθανότητες βλάβης είναι πολυ μικρές. Αν θέλεις να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρη, θα πρέπει να εξετασθεί απο ένα οφθαλμίατρο για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου καλησπέρα έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Μέχρι και πριν 10 μέρες έτρωγε τα φρούτα του κανονικά και το χυμό φρέσκο που του έδινα τα πρωινά . Πλέον, δε θέλει κανένα φρούτο να φάει και άμα δείξει πως θελήσει βάζει στο στόμα το φρούτο και μετά το βγάζει από το στόμα σαν να μην μπορεί να το μασήσει, αλλά είναι μαλακά και τα φτύνει. Στο μεσημεριανό πια δυσκολευόμαστε πολύ. Τρώει πολύ λίγη ποσότητα και μπορεί και να μη θέλει και καθόλου, ενώ είναι φαγητά που έτρωγε πολύ. Θέλει μόνο ψωμί. Η κρέμα που τρώει το απόγευμα. Να ενημερώσω πως βγάζει 4 δόντια λέτε να οφείλεται όλο αυτό εκεί; Αλλά και στο παρελθόν που έβγαζε δόντια δεν το είχα αντιμετωπίσει αυτό.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πιθανόν η έντονη οδοντοφυΐα να προκαλέσει διαταραχές στην όρεξη του παιδιού. Αν είναι κάτι τέτοιο, τότε σε λίγες μέρες θα αποκατασταθεί. Άλλη αιτία είναι να έχει βαρεθεί τις παιδικές γεύσεις και να θέλει να αλλάξει το μενού και τον τρόπο μαγειρέματος. Σημασία έχει ότι το παιδί σου έχει όρεξη, αφού τρώει ψωμί, κρέμα και άλλα.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας γιατρέ! Το μωράκι μου είναι 4 μισή μηνών, βάζει χεράκια στο στόμα και προσπαθεί με το κεφαλάκι του να σηκωθεί. Τι μπορώ να κάνω; Επιτρέπετε να το βοηθάω, όταν σηκώνεται το κεφαλάκι του με την πλατούλα του; Επίσης, μπάνιο τον κάνω σε βάση μέσα, αλλά τώρα δυσκολεύομαι, επειδή γυρίζει και δεν κάθεται. Πώς μπορώ αλλιώς να τον κάνω μπανάκι; Επίσης του έχω σφήνα στο κρεβατάκι του και μου γυρίζει ανάποδα τα βράδια όταν κοιμάται.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολυ καλό να γυμνάζεται το μωρό σου και να κάνει διατάσεις. Καλό είναι σταδιακά απο τώρα να του γυμνάζεις χέρια, ποδιά και κορμό και να του κάνεις αρκετές διατάσεις.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας! Έχω μια κόρη 7 μηνών. Εδώ και 1,5 μήνα έχει χαλάσει ο βραδινός της ύπνος. Ενώ νυστάζει και ξεκινάμε τη διαδικασία ύπνου 10ωρα (που αυτή, πλέον, περιλαμβάνει πολύ κούνημα) μπορεί να κοιμηθεί και σε μισή ώρα να ξυπνήσει ή και να κοιμηθεί μετά απο 3 ώρες στη 1. Η ερώτηση μου είναι: τι να κάνω, ώστε να σταματήσω το κούνημα που πολλές φορές είναι άδικος κόπος. Είναι σωστή περίοδος να την αφήνω να κλαίει μέχρι να κουραστεί ή ενδεχομένως να πονάει και όσο την αφήνω να εκνευρίζεται πιο πολύ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μάλλον έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με τον ύπνο του μωρού σου. Να ξεκινήσεις μια καινούργια σειρά με πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έστω και αν θα το αφήσεις καμία φορά να κλάψει, ώστε, αφού κουραστεί, να κοιμηθεί. Είναι και αυτή μια απο τις μεθόδους. Τα μωρά είναι πολύ εύκολο να συνηθίσουν σε ένα καινούργιο βιολογικό ρολόι. Το έχουν και ανάγκη να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, διότι έτσι ξεκουράζονται και αναζωογονούνται.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα! Το μωρό μου είναι 12 μηνών! 1.5 μήνα τώρα δε κοιμάται το βράδυ, ενώ κοιμόταν κανονικά. Τώρα πια κοιμάται για 2 ώρες και μέχρι το ξημέρωμα είναι ξύπνιο, χωρίς να δείχνει ότι κάτι τον ενοχλεί, ίσα – ίσα που φαίνεται χορτάτος από ύπνο. Άλλες φορές κοιμάται σε διαστήματα και καθε μια ώρα ξυπνάει. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, καταρχάς μην ανησυχείς, αφού το μωρό σου δείχνει υγιές. Μήπως κοιμάται αρκετές ώρες, κατά την διάρκεια της μέρας; Διότι αν το μωρό σου έχει βιολογική ανάγκη ύπνου πχ 8 ώρες και τις κοιμάται κατά την διάρκεια της μέρας, τότε δε μπορεί να κοιμάται και την νύχτα. Αυτά τα μικρά διαστήματα που περιγράφεις ότι κοιμάται το κάνουν να “χορταίνει” τον ύπνο, γι’ αυτό δεν πρέπει να το αφήνεις να κοιμάται, να το ξυπνάς, ώστε να κουραστεί και να αναγκαστεί να κοιμηθεί το βράδυ.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More