Τι πρέπει να ξέρεις για το νέο εμβόλιο γρίπης για το 2012-13

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και η γρίπη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της. Τι πρέπει να γνωρίζεις για το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει!

-Το νεό εμβόλιο για την εποχική γρίπη για την περίοδο 2012-2013 περιέχει τρία στελέχη της γρίπης από τα οποία μπορεί πιθανόν να αρρωστήσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι.

-Είναι εγκεκριμένο για όλα τα κράτη σύμφωνα με την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

-Επειδή ο κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη ειναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, καλό είναι το εμβόλιο να ξεκινά από Σεπτέμβριο επειδή χρειάζονται και δύο έως τρεις εβδομάδες για να ξεκινήσει η προστασία.

-Το εμβόλιο γίνεται σε παιδιά πάνω από 6 μηνών. Στα παιδιά από 6 έως 36 μηνών χορηγείται μία δόση των 0,25. Αν δεν έχουν κάνει στο παρελθόν άλλο εμβόλιο γρίπης τότε θα λάβουν και μια δεύτερη δόση μετά 4 βδομάδες. Τα παιδιά πάνω από 36 μηνών ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα αλλά με εμβόλιο των 0,50.

-Κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει την ίδια τη γρίπη.

-Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά που είναι αλλεργικά στο αβγό. Επίσης την περίοδο που το παιδί είναι άρρωστο με πυρετό ο εμβολιασμός αναβάλλεται προσωρινά μέχρι το παιδί να γίνει καλά.

-Οι έγκυες θα μπορούσαν να εμβολιαστούν από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αν ο γιατρός τους το κρίνει απαραίτητο.

-Αν μία μητέρα θηλάζει μπορεί να εμβολιαστεί κανονικά.

-Οι πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης είναι οι συνηθισμένες, όπως σε όλα τα εμβόλια, δηλαδή αδιαθεσία, ερεθισμός στο σημείο της ένεσης ή πυρετός. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν σε μία ή δύο ημέρες.

Read More

And More