10 σημάδια ότι πάσχεις από κάποια διατροφική διαταραχή!

Η διατροφική διαταραχή είναι μία επίμονη μορφή διαταραχής του τρόπου λήψης τροφής ή της συμπεριφοράς ελέγχου του βάρους που επιδεινώνει εμφανέστατα τη σωματική υγεία και τον ψυχοκοινωνικό τρόπο λειτουργίας. Αυτός είναι ο ορισμός που θα βρεις, αν ψάξεις σε διεθνή sites ή απλά ρωτήσεις το γιατρό σου. Ποιες είναι, όμως, οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές; Η ανορεξία και η υπερφαγία (βουλιμία), θα σου απαντήσω. Φυσικά, δε θέλω να ξεχνάς ότι για θέματα υγείας πρέπει να απευθύνεσαι αμέσως στον αρμόδιο ιατρό και να ακούς με προσοχή τις οδηγίες του.

Πώς, όμως, θα καταλάβεις ότι κάποια διατροφική διαταραχή σε έχει “χτυπήσει”; Ρίχνοντας μία ματιά στα παρακάτω δέκα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

– Οι τρίχες σου αρχίζουν να λεπταίνουν. Αν τον τελευταίο καιρό έχεις παρατηρήσει το δέρμα σου να έχει λίγο πιο λεπτές και αδύναμες τρίχες, τότε, ναι, μάλλον πάσχεις από κάποια διατροφική διαταραχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται “Lanugo”, χαρακτηρίζεται από πολύ λεπτές και αρκετά λιγότερες τρίχες.

– Σου πέφτουν πολύ εύκολα τα μαλλιά. Φυσικό επακόλουθο του προηγούμενου συμπτώματος. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα δεις τις τρίχες σου στο πάτωμα, ψάξε μήπως δεν οφείλεται στο σαμπουάν που χρησιμοποιείς.

– Η φωνή σου αλλάζει και γίνεται πιο βραχνή. Καταλαβαίνεις πως αν δεν είσαι στην εφηβεία, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, όσοι έπασχαν από διατροφική διαταραχή είχαν παρατηρήσει ως σύμπτωμα την αλλαγή (μικρή ή μεγάλη) της φωνής τους.

– Το δέρμα σου αρχίζει να ξηραίνει. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία έχουν, κατά κανόνα, ξηρό δέρμα. Γιατί; Λόγω της ελλιπούς πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, αφού, μεταξύ άλλων, παραλείπουν και σημαντικά για τον οργανισμό γεύματα. Έτσι, το δέρμα τους γίνεται υπερβολικά ξηρό, σαν να έχουν μόνιμη αφυδάτωση.

– Αδύναμα δόντια. Πάνω που πας να δαγκώσεις την αγαπημένη σου μπριζόλα, συνειδητοποιείς ότι το δοντάκι σου είναι έτοιμο για ελεύθερη πτώση. Και σαν να μην έφθανε αυτό δεν μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου κρύο ρόφημα, γιατί πολύ απλά η οδοντοστοιχία σου θα γίνει το επόμενο… παγοδρόμιο.

– Δεν αντέχεις το κρύο. Θες να φοράς όλο και πιο ζεστά ρούχα και το σπίτι του να θυμίζει θερμοκρασίες καλοκαιρινές; Τότε, οι πιθανότητες να έχεις κάποια διατροφική διαταραχή, ιδιαίτερα ανορεξία, είναι αρκετά αυξημένες.

– Τα νύχια σου είναι κακοσχηματισμένα. Δώσε την προσοχή σου στο σύμπτωμα αυτό, καθώς είναι το πιο συχνό και το πιο εύκολο, για να παρατηρήσεις. H βουλιμία αλλάζει τη μορφή των νυχιών σου και η ανορεξία τα κάνει πολύ αδύναμα.

– Έχεις συνέχεια τάση για εμετό. Και όλα γύρω (και μέσα) σου γυρίζουν. Χαρακτηριστικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά στη διατροφή σου.

– Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη. Μα, μόλις άνοιξες τα μάτια σου και έχεις κουραστεί ήδη; Αν το έχεις αισθανθεί και εσύ, τότε είναι πολύ πιθανόν η αιτία να είναι καθαρά διατροφική. Αυτό το συναίσθημα που δεν μπορείς και δεν έχεις όρεξη να κάνεις ακόμα και το παραμικρό. Αυτό ακριβώς!

– Έχεις μόνιμα πονοκέφαλο και ημικρανίες. Εμ, για αυτό πάει το κεφάλι σου να σπάσει…

Read More

And More