10 τροφές που θα κάνουν το μυαλό σου κοφτερό

Η ευφυΐα είναι χάρισμα. Είναι ταλέντο. Είναι γοητεία. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γοητευτικό και κοφτερό μυαλό, που μπορεί να παίζει με τις λέξεις και να δημιουργεί το δικό του γλωσσικό παράδεισο. Να χάνεσαι στα νοήματα, αναζητώντας την ουσία έχει τη γοητεία του. Ένα ταξίδι στους λαβύρινθους του μυαλού σε ελκύει και σε σαγηνεύει.

Εσύ γνωρίζεις ότι υπάρχουν μερικές τροφές που κάνουν το μυαλό σου να λειτουργεί σε ταχείς ρυθμούς;  Άλλες προστατεύουν το μυαλουδάκι σου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή την άνοια – ασθένειες που πλέον δεν είναι τόσο μακρινές όσο νομίζεις, αφού “χτυπούν” και μικρότερες ηλικίες. Εξάλλου, όλοι δε θέλουμε να σκεφτόμαστε λιγότερο και να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί σε κάθε τομέα της ζωής μας; Ένας ξεκούραστος εγκέφαλος είναι πάντα πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός. Και αυτό είναι νόμος.

Αν θες, λοιπόν, ένα πιο κοφτερό μυαλό, σερβιρίσου με τα παρακάτω:

– Σολομός. Τα μεγάλα ψάρια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και ω3 λιπαρών. Τα τελευταία συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και ομαλότερη λειτουργία του εγκεφάλου.

– Σαρδέλα. Τα λιπαρά ψάρια, με τη σειρά τους, περιέχουν υψηλές ποσότητες DHA, το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με την επιστήμη, υπεύθυνο για την ανάπτυξη της μαθησιακής ικανότητας. Επίσης, διευρύνει το πνεύμα σου και διευκολύνει τη διαδικασία της σκέψης. Στη σαρδέλα, θα βρεις 10 φορές περισσότερα ω3 λιπαρά (σε σύγκριση με ένα πιο ελαφρύ ψάρι) και ελάχιστα βλαβερά (για τον εγκέφαλο σου στοιχεία), όπως ο ψευδάργυρος.

– Φυστικοβούτυρο. Τα φιστίκια και ιδιαίτερα το φυστικοβούτυρο αποτελούν θησαυρό σε Βιταμίνη Ε και Β1. Η πρώτη (όχι και τόσο γνωστή) βιταμίνη προστατεύει τους νευρολογικούς συνδέσμους, με τη δεύτερη να μετατρέπει τη γλυκόζη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο σου σε κινητήριο ενέργεια για σκέψη και προβληματισμούς.

 

– Βρώμη. Αν ψάξεις στα χαρτιά ενός ειδικού, δίπλα στη συγκεκριμένη λέξη θα βρεις τη φράση: το καύσιμο του εγκεφάλου. Γεμάτη με φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Ε και Β, η βρώμη μπορεί να ξυπνήσει τον εγκέφαλο σου σε 5 λεπτά.

– Γάλα και γιαούρτι. Αν είσαι σε διαδικασία “κοψίματος”, προσπάθησε τουλάχιστον να αντικαταστήσεις το πρωινό γάλα με ένα γιαούρτι. Αλλιώς, οι ιστοί του εγκεφάλου θα αναπτύσσονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Και δε θες κάτι τέτοιο…

– Ντομάτες. Η τροφή που θα σε γλιτώσει από το Αλτσχάιμερ. Να είναι καλά το λυκοπένιο που σε σώζει από τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται στο σημείο του εγκεφάλου και προκαλούν άνοια.

 

– Μπρόκολο. Δε θες να το βάλεις στο πιάτο σου. Ούτε εσύ, αλλά ούτε και το παιδάκι σου. Αν, όμως, σου πω ότι ένα μπρόκολο σε γεμίζει με βιταμίνη Κ, τι θα κάνεις; Και αν ακόμα δυσανασχετείς, σκέψου ότι η προαναφερθείσα βιταμίνη διευκολύνει τη γνωσιακή λειτουργία. Αρκεί;

– Αυγά. Αν τα τρως μόνο για την πρωτεΐνη τους, τότε μάλλον είσαι πολύ τυχερή. Και αυτό, γιατί ο κρόκος του αυγού είναι γεμάτος από χολίνη, μία χημική ένωση που βοηθά στην ανάπτυξη της μνήμης.

– Μούρα και Βατόμουρα. Για να δεις το μυαλό σου να λύνει μέχρι και εξίσωση. Ένα μπολάκι αρκεί για να σκεφτείς γρήγορα και καθαρά.

 

– Καρύδια. Αν και όλοι οι ανάλατοι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό, τα καρύδια έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα. Τέλος, σου λέω, οι ελεύθερες ρίζες που μπλοκάρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Read More

And More